نویسنده: ام‌عائشه
مدخل: عزت و سرفرازی یک جامعه وابسته به وجود افراد باعزت، شرافت‌مند و باحیا در آن جامعه است که بخش قابل‌توجهی از این خواسته با رعایت قوانین حجاب و پوشش اسلامی حل خواهد شد. یکی از بدترین پدیده‌هایی که در عصر حاضر یا به ‌اصطلاح قرن بیست‌و‌یکم، دامن‌گیر جوانان و نوجوانان دختر و پسر مسلمان شده و بسیار شیوع پیدا کرده است، فساد و بی‌بندوباری است. این همه فساد و مشکلات را تا حدی می‌توان، با رعایت حجاب و عفت اسلامی کنترول نمود. در مورد حجاب و اهمیت آن در اسلام مباحث زیادی مطرح شده است؛ چنان‌که به‌طور حتم ارزش و اهمیت‌ آن بر کسی پوشیده نیست. در این بخش از تحقیق در مورد حجاب بحث خواهیم کرد.

تعریف حجاب

ابن منظور رحمه‌الله می‌فرماید: «حجاب از ریشۀ “حجب” به معنای پوشش و ممانعت از رسیدن به چیزی است و چون پوشش زن مانع دیدن و رؤیت او توسط دیگران می‌شود، ازاین‌رو، حجاب نامیده می‌شود.»

حجاب در اصطلاح

حجاب عبارت است از: «پوشش مخصوص زنان مسلمان که به‌وسیلۀ آن جسم‌شان را از قرار گرفتن در معرض دید افراد بیگانه حفاظت می‌کند.»

فلسفۀ حجاب

یکی از اساسی‌ترین ارمغان‌هایی که باعث حفظ و صیانت دختر مسلمان می‌شود و او را از همۀ مفاسد اخلاقی، اجتماعی و مصائب و مشکلات گوناگون دور نگه می‌دارد عفت و حجاب می‌باشد. حجاب و عفت سبب می‌شود که تمام منکرات، زشتی‌ها و مفاسدی که جوانان، نوجوانان و سایر اقشار از آن رنج می‌برند، از صحنۀ گیتی کاملاً محو و ریشه‌کن گردند.
بنابراین، شریعت اسلامی به‌منظور حفاظت کرامت و فضیلت انسانی و مصونیت بانوان از مزاحمت و آزار انسان‌های لاابالی و بی‌پروا، دستور به حجاب داده است تا زنان از هرگونه مزاحمت‌های احتمالی در امان بمانند.
حجاب مصونیت است نه محدودیت، حجاب یعنی حیای جوان با عفت و بدحجابی زن از بی‌غیرتی مرد است، کسی‌که عفت داشته باشد ارزش و منزلتش زیاد خواهد بود. حجاب امن‌ترین پناهگاه زن است، زن در حجاب مانند گوهر در صدف است، در نهایت حجاب سرچشمۀ کمال زن است.
قاری محمدطیب رحمه‌الله می‌نویسد: «حجاب بذاته مقصود نیست، بلکه تدبیری است برای نجات از یک مرض مهلک و بسیار خطرناک که برای هر فرد بشر سم قاتل به‌شمار می‌رود و اثرات سوء آن منجر به تباهی و هلاکت اقوام و ملل می‌گردد و آن مرض مهلک همان است که قرآن‌کریم از آن به فحشا تعبیر کرده است و در اصطلاح به بی‌حیایی، بی‌غیرتی و بی‌عفتی معروف است. بدون شک این مرض چنان مرضی است که باعث هلاکت و نابودی اقوام و ملت‌ها می‌گردد.»
استاد عقاد در کتاب خودش بنام «المرأة في القرآن» می‌نویسد: «حجاب اسلامی محدودیت به‌حساب نمی‌آید، بلکه مانع از گمراهی فرد می‌شود. حجابی، به معنای اسارت در اسلام وجود ندارد. قطعاً، حجاب مانعی است در برابر گمراهی و برهنگی. حجاب حافظ حرمت، عفت و حیاست.»
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version