نویسنده: شکران احمدی

نظریۀ علامه محمدتقی عثمانی حفظه‌الله‌تعالی

علامه محقق حضرت مولانا مفتی محمدتقی عثمانی مدظله می‌نویسد: «جهت احیای مجدد معنویت در مدرسه‌ها، لازم است کتاب‌های اخلاق و تزکیه، جزء برنامه‌های درسی قرار داده شوند و اساتید و طلاب هر هفته زندگی‌نامه و شرح حال بزرگان دین را به طور دسته‌جمعی مطالعه و مذاکره نمایند و جهت تزکیه و اصلاح اخلاق و رشد معنویت با مشایخ و مربیان روحی، ارتباط برقرار نموده و از تجربه و راهنمایی آنان مستفید گردند.» ایشان اضافه می‌کنند: با توجه به ضعف استعدادها و نیازهای جدید زمان حاضر، تجدیدنظر در برنامه‌های درسی لازم است، سپس توجه علما و مسئولین مدارس دینی را به نکات ذیل مبذول می‌دارد:
  1. با توجه به اهمیت زبان عربی و لزوم ارتباط با کشورهای عربی و جهان اسلام و تربیت نویسندگان، لازم است این زبان با شیوه‌های جدید تدریس گردد و کتاب‌های جدیدی برای آموزش زبان و ادبیات در برنامۀ درسی گنجانده شود؛
  2. سیرۀ پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم و تاریخ اسلام جزو دروس اصلی قرار داده شود؛
  3. جهت پاسخ‌گویی به ایرادات فرقه‌های باطله و شبهات جدید، کتاب‌هایی تدوین و تدریس گردد؛
رشته‌های زبان خارجی و تحلیل و نقد فلسفه‌های غربی و علم اقتصاد و حقوق معاصر و جامعه‌شناسی که در تبیین جهان‌بینی مؤثر واقع می‌شوند، تدریس گردند.
  1. تبلیغ اسلام در غرب و تهیۀ کتب و مواد لازم و مؤثر.
استاد عثمانی مدظله که خودش از اغلب کشورهای غربی دیدن نموده و اوضاع آن‌ها را از نزدیک مورد بررسی قرار داده است، می‌فرماید: «تعداد زیادی از مسلمانان در قاره‌های اروپا، آمریکا، آفریقا و استرالیا و کشورهای خاور دور سکونت دارند، آن‌ها نسبت به نسل آیندۀشان نگران‌اند و مرتباً از کشورهای اسلامی و حوزه‌های علمیه و مراکز علمی می‌خواهند که برای‌شان علما و مبلغان برجسته‌ای اعزام دارند؛ اما متأسفانه تعداد افراد واجدالشرائط که بتوانند به این گونه خواسته‌ها پاسخ مثبت بدهند، انگشت‌شمار است».

عرضۀ تعالیم اسلام به اقشار مختلف جامعه

در جوامع اسلامی از یک نظر می‌توان مردم را به سه دسته تقسیم کرد:
  1. نوباوگان و دانش آموزان (الطبقة الدارسة)؛
  2. دانشجویان و تحصیل‌کرده‌ها (الطبقة المثقفة)؛
  3. تودۀ مردم (الجماهير).
الف: مسئولیت حوزه در قبال نوباوگان و دانش‌آموزان این است که نسبت به تعلیم قرآن و آموزش آداب و تعالیم اسلام، برنامه‌ریزی کند. اجرای چنین برنامه‌هایی تنها در تعطیلات تابستانی کافی نیست؛ بلکه باید در طول سال‌های تحصیلی ادامه داشته باشد.
ب: دانشجویان قشری هستند که آیندۀ مملکت، پست‌ها و مناسبت‌ها و ادارۀ امور جامعه به آن‌ها واگذار خواهد شد. ازاین‌رو برای هدایت و راهنمایی این قشر باید جداً گام‌های مؤثری برداشته شود. مسئولین مدارس و سایرین باید این قشر را درک کنند، بشناسند، آن‌ها را دریابند، با آن‌ها محبت نمایند، شبهات و اشکالاتی که در اذهان آن‌ها به وجود آمده است، آن را بر طرف کنند.
آنگاه جهت آشنایی آن‌ها با فرهنگ اصیل اسلام و قرآن برنامه‌ریزی کنند. جلسات منظمی تشکیل دهند تا به این طریق این قشر، احساس بیگانگی ننماید و از علما و مدارس دینی نگریزد و نسبت به اسلام و قرآن، وفادار و صمیمی شود. استعدادهای سرشارش را برای پیشبرد اهداف اسلام، صرف کند و الگوی تقوا و دین‌داری قرار بگیرد و آیندۀ جامعۀ اسلامی را متحول سازد.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version