نویسنده: ابوعائشه
-
امنیت سیاسی؛ امنیت سیاسی، بحث ثبات سیاسی و سازمانی کشورها و سیستم حکومتی و همچنین آن ایدئولوژی که به آنها مشروعیت میدهد را در نظر میگیرد. سیاست به معناهای گوناگونی آمده است. از جمله شدت، حدت، قدرت و… . ولی بهترین معنای سیاست به بحث موردنظر ما نزدیک بوده و با آن همخوانی و مطابقت کرده، عبارت است از تدبیر و به کار گرفتن آن در رهبری و هدایت امور، و بهعبارتدیگر مدیریت صحیح در امور کشورداری یا اجتماع است. امنیت سیاسی معنایش این است که تفکرات و معارف سیاسی در جامعه، معارف واضح و دور از نفاق و دو گونهاندیشی باشد، معنایش این است که کسانیکه متصدی بیان مسائل سیاسی برای مردم هستند، نسبت به مردم امانت به خرج دهند.
-
امنیت محیطزیست؛ رعایت قوانین محیطزیست و ماحول نیز برای بقا و تداوم نسل بشری [و سایر موجودات در این محیطزیست]، امر لازمی است. احیاناً بیتوجهی به این موارد باعث میشود جان هزاران انسان در خطر باشد. امروزه بعضی از کشورهای بزرگ این مورد را رعایت نمیکنند، آنها با آلوده ساختن جو و فضا و خراب کردن محیطزیست جان بشر را با تهدید مواجه میسازند.
امنیت محیطزیست عبارت از حمایت محیط از تمام جوانبی که مربوط به محیطزیست هستند، مثل: هوا، آب، دشت و صحرا [ممانعت از قطع جنگلها و درختان مفید و مثمر] و جلوگیری از اعتدا و دستدرازی به آنها و وضع قوانین بازدارنده و اتخاذ اجراءات لازم برای عاملین و مسببین این تعدی و تجاوز و موارد دیگری که میتواند بهوسیلۀ آن محیطزیست را محفوظ و مصون نگه داشت.
-
امنیت بینالمللی و جهانی؛ اهمیت بُعد خارجی امنیت، کمتر از بعد داخلی نیست. همین بخش است که ارتباطات دولتها را برقرار ساخته و آن را بهصورت نظام بینالمللی قرار میدهد.
یکی از اهداف امنیت بینالمللی دوری از درگیری و جنگهایی است که امنیت خارجی دولتها را تهدید میکند. اگر امنیت نباشند دولتهای زیادی در این زمینه از بین رفته و باعث ایجاد دولت و تمدنهای دیگر میشود. گاهی اوقات عدهای نسبت به این امنیت بیتوجهی میکنند و این باعث میشود، گروه عظیمی از انسانها بهخاطر سهلانگاری و بیتوجهی آنان آسیب ببینند.
بهطور عموم امنیت بینالمللی به امنیتی گفته میشود که هر کشور در حیطه و قلمرو خود در امنیت و آرامش به سر ببرد و از آسیب دیگران در امان باشد. امنیت بینالمللی حالتی است که در آن قدرتها در حالت تعادل و بدون دستیازی به قلمرو یکدیگر به سر ببرند و وضع موجود در خطر نیفتد. هرگاه یکی از قدرتها از محدودۀ خود پا فراتر گذارد، از لحاظ قدرت (و یا قدرتهای) مخالف، امنیت بینالمللی «در خطر افتاده است».
مواردی که ذکر شد از جمله عواملی است که امنیت بینالمللی و جهانی را تهدید میکند، در طول تاریخ همین اسباب بوده که باعث جنگهای بینانافکن و خانمانسوز شده است.
-
امنیت اعلامی و رسانهای؛ یکی از مهمترین اسباب و ابزاری که امروزه در اختیار بشریت است اعلام و رسانهها میباشند. این رسانههای جمعی میتواند باعث ارتباط بین امتهای زیادی شده و همچنین باعث تخریب و از بین بردن روابط دوستانه بین کشورها شود؛ لذا لازم است که امنیت رسانهها حفظ شده و از هر لحاظ محفوظ و مصون بمانند.
یکی دیگر از انواع امنیت، امنیت فکری است. امنیت فکری در زندگی انسان بسیار مهم است؛ زیرا وقتی ذهن، فکر، روح و روان انسان در امان باشد، دیگر مشکلات تا حدی برایش سهل میگردد.
در بعضی از کتابها برای امنیت انواع دیگری نیز بیان شده است. نویسندگان طبق سلایق خود کوشیدهاند، اقسام متعددی برای امنیت ذکر کنند. در کتاب «الأمن الاقتصادی» اثر أحمد سمیر چندین نوع دیگر برای امنیت بیان شده است که در ذیل بیان میگردد:
-
امنیت شخصی؛
-
امنیت غذایی؛
-
امنیت صحی؛
-
امنیت محیطزیست؛
-
امنیت اقتصادی؛
-
امنیت اجتماعی؛
-
امنیت سیاسی.