نویسنده: شکران احمدی

اهمیت مقاصد شریعت

مقاصد شریعت دارای اهمیت زیادی در فقه اسلامی است. ابواسحاق شاطبی رحمه‌الله یکی از پیشگامان عرصۀ مقاصد شریعت می‌گوید: «المقاصد أرواح الأعمال»؛ یعنی: «مقاصد روح اعمال است»، به این معنی که فقه، فقيه داعی و شخص متدین فاقد مقصد، مانند جسد بی‌روح‌اند. اعمال و اطاعت از اوامر و نواهی الهی بدون توجه به مقاصد آن نیز همانند جسم بدون روح است.
شاه ولی‌الله دهلوی رحمه‌الله یکی دیگر از علمای مقاصد شریعت، در مورد اهمیت مقاصد شریعت فرموده‌اند: «وأولی علوم الشريعة عن آخرها – فيما أرى – وأعلاها منزلة وأعظمها مقداراً، هو علم أسرار الدين، الباحث عن حجج الاحكام ولمياتها وأسرار خواص الأعمال ونكاتها…، إذ به يصير الإنسان على بصيرة فيما جاء به الشرع»؛ یعنی: «از لحاظ کمیت و منزلت در بین تمامی علوم شرعی به نظر ما علم مقاصد شریعت و اسرار دین بهتر و بلندمرتبه‌تر است …؛ زیرا انسان با مقاصد شریعت، صاحب بصیرت و آگاهی به احکام شرعی می‌گردد.»
مطابق به این تصریحات از علمای بزرگ اسلامی، اهمیت مقاصد شریعت روشن می‌شود که مقاصد شریعت چراغ‌راهنما برای اندیشمندان و فقهای اسلامی در استنباط احکام فقهی است. استنباط احکام فقهی در مواردی که دارای نص شرعی است و هم‌چنین در مواردی که نص شرعی وجود ندارد، نیازمند مقاصد شریعت است و در پرتو آن‌که حکم سنگ بنای احکام شرعی را دارد؛ باید استنباط گردد.
به همین دلیل است که در کلام اندیشمندان اسلامی مقاصد شریعت حکم روح برای اعمال دانسته شده است و بالاترین مرتبۀ علوم شرعی را به خود اختصاص داده است.
علاوه بر این، به‌طور فشرده می‌توان اهمیت مقاصد شریعت را در موارد ذیل خلاصه نمود:
شناخت مقاصد شرعی از جملۀ امور مهم برای هر مسلمان است، متخصص باشد یا غیر متخصص.
۱. زیادت ایمان به الله و استحکام عقیدۀ اسلامی در نفس؛
۲. فهم مقاصد شرعی سپری در مقابل جنگ فکری؛
۳. انجام اعمال موافق با مقاصد؛
  1. فهم مقاصد شرعی از جمله امور مستحسن برای همه است؛
  2. تحقیق عبودیت و بندگی به الله تعالی که هدف از خلقت انسانی است؛ زیرا با درک مقاصد هدف اساسی دین و شریعت دانسته می‌شود.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version