نویسنده: شکران احمدی
در صورت دوم، در تشریح قولی قرآن کریم، قسمت اعظم احادیث نبوی نقش دارند. البته شاید بر اثر ضعف ادراک و فهم ما، مأخذ قرآنی این احادیث برای ما قابل فهم و درک نباشد؛ ولی تعداد آن دسته از احادیث که با اندک غور و تأملی، مآخذ قرآنی آن‌ها برای ما روشن می‌شود، نیز بسیار است. حداقل دو مثال برای نمونه بیان می‌شود:
  1. پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم می‌فرمایند: «لا یومن أحدكم حتى يكون هواه تبعاً لما جئت به»؛ ترجمه: «هیچ‌یک از شما مؤمن نمی‌شود مادامی‌که خواست نفسانی او تابع تعلیمات و هدایت‌های من نباشد». با اندک تدبری معلوم می‌شود که این فرمودۀ آن‌حضرت از آیۀ ذیل قرآن مستفاد شده است: «فَلَا وَرَبّكَ لَا يُؤْمِنُوْنَ حَتَّى يُحَكِّمُوكَ فِيْمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُم لا يَجِدُوا فِي أَنْفُسِهِمْ حَرَجًا مِمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيما» یعنی: «سوگند به پروردگارت که ایشان مسلمان نخواهند بود تا آن‌که تو را در اختلافی که میان‌شان وجود دارد حاکم کنند، سپس در دل‌های خود تنگی از آنچه حکم فرمودی، نیابند و با انقیاد و تسلیم قبول کنند».
«وَمَا كَانَ لِمُؤْمِن وَلا مُؤْمِنَةٍ إِذا قَضَى اللَّهُ وَرَسُولُهُ أَمْرًا أَنْ يَكُونَ لَهُمُ الْخِيَرَةُ مِنْ أَمْرِهِمْ» یعنی: «هنگامی‌که خدا و رسولش در کاری امر کنند، برای هیچ مرد مؤمن و زن مؤمنی، حقی نیست به این‌که اختیاری در آن کار خویش داشته باشند.»
  1. آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم فرموده‌اند: «من ملك زاداً وراحلة تبلغه إلى بيت الله ولم يحج، فلا عليه أن يموت يهوديا أو نصرانيا.» یعنی: «هر کس توشه و نفقه‌ای داشته باشد که او را به خانۀ کعبه برای ادای فریضۀ حج برساند و حج نکند و بمیرد، پس باکی بر وی نیست از این که یهودی بمیرد یا نصرانی».
در رابطه با این موضوع، در خود ترمذی مذکور است که این موضوع از آیۀ: «ولله على الناس حج الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْه سبيلاً»، استنباط شده است؛ ولی چون تمام آیه در روایت مذکور نیست، لذا بسیاری از مردم در فهم طریق استنباط، دچار مشکل شده‌اند. اگر تمام آیه را ملاحظه کنیم، از قسمت آخر آن، تهدید فوق ظاهر و نمایان است. آیۀ کامل چنین است:
«ولله على الناس حج البيت من استطاع إليه سبيلا ومن كفر فإن الله غني عن العالمين»؛ یعنی: «حج خانۀ کعبه، حق الله بر مردم است و هر کس که از جهت اسباب و وسایل توانایی رفتن به آنجا را دارد و هر کس کافر شود، پس هر آینه الله از جهانیان بی‌نیاز است.»
مثال‌های دیگری از این قبیل زیاد هستند، ولی چون فعلاً موضوع سخن ما چیز دیگری است؛ بنابراین، بر همین دو مثال بسنده می‌کنیم.
خلاصه این‌که، بخش اعظم احادیث نبوی، شرح و تفصیل قرآن کریم یا مستنبط از آن است که به‌موجب نصوصی مانند: «يعلمهم الكتاب ولتبين للناس ما نزل إليهم»، جزء وظايف رسالت است و همین نصوص و دلایل قرآنی به ما می‌گوید: این تشریحات و توضیحات و استنباطات آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم نیز واجب‌الاتباع هستند.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version