نویسنده: شکران احمدی
شفاعت
از دیدگاه اهل سنت و جماعت، خداوند به بندگان نیکوکار خود از انبیاء و صالحان، اجازه خواهد داد که برای مسلمانانی که مرتکب گناه کبیره شدهاند، برای رهانیدنشان از عذاب روز قیامت، شفاعت کنند.
شفاعت بر دو نوع است:
-
شفاعت کبری: که مخصوص پیامبر اسلام حضرت محمد صلیاللهعلیهوسلم میباشد که در روز قیامت از خداوند میخواهد مردم را از وحشت بلاتکلیفی و بازداشت برهاند. خداوند نیز دعایش را میپذیرد. چنانکه در قرآن نیز به این اشاره شده است: «عَسَى أَنْ يَبْعَثَكَ رَبُّكَ مَقَامًا مَحْمُودًا»؛ ترجمه: «باشد که خداوند ترا به مقام ستودهای (مقام شفاعت کبری) برساند.»
-
شفاعت برای گناهکاران: که در روز قیامت پیامبر صلیاللهعلیهوسلم و برخی از بندگان مقرب خداوند در حق بعضی از گناهکاران وساطت میکنند. چنانکه رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: «شفاعتی لأهل الكبائر من أمتی»؛ ترجمه: «شفاعتم برای گناهکاران امتم خواهدبود.»
با این وصف، شفاعت به سه شرط انجام میگیرد:
-
باید با اجازۀ خداوند صورت بگیرد: «مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ»؛ ترجمه: «کیست آن که در پیشگاه او میانجگری کند مگر با اجازۀ او».
-
آنچه درخواست و شفاعت میشود پسندیده و درست باشد: «يَوْمَئِذٍ لَا تَنْفَعُ الشَّفَاعَةُ إِلَّا مَنْ أَذِنَ لَهُ الرَّحْمَنُ وَرَضِيَ لَهُ قَوْلًا»؛ ترجمه: «در آن روز شفاعت سودی نمیبخشد، مگر «شفاعت» کسیکه خداوند مهربان به او اجازه دهد و گفتارش را بپسندد.»
-
خداوند راضی شود از کسیکه برای او شفاعت میگردد: «وَلَا يَشْفَعُونَ إِلَّا لِمَنِ ارْتَضَى»؛ ترجمه: «هرگز برای کسی شفاعت نمیکنند، مگر برای آن کسیکه بدانند خدا از او خشنود است.»