نویسنده: مهاجر عزیزی
  1. پوشش چهره در امتداد تاریخ بعد از عصر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم

پوشش چهره بعد از عصر پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم در زمان اصحاب و تابعین و بعد از ایشان نیز در امتداد تاریخ میان زنان مسلمان معمول و امری پذیرفته شده، بوده است؛ چنان‌که از روایات و نقل‌های زیر به وضوح دانسته می‌شود:
  • حضرت جعفر رضی‌الله‌عنه از پدرش روایت می‌کند: «أن عليا كان ينهى النساء عن النقاب وهن حرم ولكن يسدلن الثوب عن وجوههن سدلا» (حضرت علی رضی‌الله‌عنه زنان را در حالت احرام از نقاب نهی می‌کرد، البته آن‌ها چادر را بر چهره‌های خود آویزان می‌کردند.) از این روایت فهمیده می‌شود که زنان در عصر خلافت حضرت علی رضی‌الله‌عنه نیز برقع را در چهرۀ خود می‌زدند و به آن عادت کرده بودند؛ حتی عادت‌شان منجر به این شده بود که در زمان احرام نیز به یک شکلی چادرهای خویش را بر چهره‌های خود آویزان می‌نمودند.
  • علامه حافظ ابن‌حجر (متوفی ۸۵۲ هـ. ق.) چنین می‌گوید: «همواره شیوۀ زندگی زنان گذشته و حال ما این‌چنین بوده است که صورت را در مقابل مردان نامحرم می‌پوشانیدند.
  • امام ابوحامد غزالی گفته است: «همواره مردان به این حالت بوده‌اند که صورت‌شان ظاهر و نمایان بوده و زنان ما نقاب بر چهره گذاشته‌اند.»
  • از روایات و نقل‌ها بر می‌آید که زنان مسلمان در دوران خلافت اموی و عباسی نیز نقاب بر چهره می‌زدند.
  • در زمان خلافت عثمانی، زنان مسلمانان حجاب کامل همراه با برقع بر سر می‌کردند؛ چنان‌که تصاویر حجاب و برقع زنان عثمانی از سال (۱۹۰۰-۱۹۲۰م.) تا هنوز محفوظ بوده و در مراجع تاریخی مشاهده می‌شود.
  • از وقایع تاریخی معلوم می‌گردد که در سال (۱۹۱۹م.) فرانسوی‌ها وارد ولایت “قهرمان مرعش” واقع در جنوب ترکیه شدند و آن شهر را اشغال کردند. آن زمان، زنان چادر بر سر می‌کردند (و حجاب اسلامی داشتند). باری یکی از ژنرالان فرانسوی، زنان را در راه دید که چادر بر سر دارند، به آنان گفت: سرزمین شما اکنون زیر سلطۀ ما غربی‌ها و مستعمرۀ فرانسه است پس حجاب‌تان را کنار گذارید! بانوان مسلمان حرفش را نپذیرفتند و حجاب‌شان را از سر بر نداشتند. ژنرال دست دراز کرد که روسری بانوان را بردارد، به آنان هجوم برد، یکی از بانوان بیهوش شد، دیگر بانوان فریاد کمک برآوردند. بازاریان جمع شدند و ژنرال فرانسوی را تهدید کردند؛ اما ژنرال و فرد همراهش توجهی نکردند. در نزدیک آنان، مردی بود به‌نام “امام ساچو” که شیر می‌فروخت. غیرت اسلامی‌اش برخاست، سلاح ژنرال را گرفت و وی را کشت و همراهش را زخمی کرد.
  • دکتر محمد عریفی از علمای برجستۀ معاصر در این مورد می‌گوید: پوشش صورت برای زن عمل مورثی زنان مسلمان در ادوار طولانی تاریخ اسلامی بوده است، حتی تصاویری که در کشورهای اسلامی  مانند (ترکیه، مصر، تونس و سوریه) گرفته شده‌اند، کشیده شده است. این امر را می‌رساند که زن مسلمان همواره چهره‌اش در حجاب و نقاب بوده است.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version