نویسنده: ابوعائشه

جایگاه امنیت در قرآن

برای درک بهتر جایگاه و اهمیت امنیت در قرآن‌کریم و فهمیدن اینکه امنیت در قرآن چه موقعیتی دارد و چه نقشی در بازسازی و آبادانی یک شهر یا کشور ایفا می‌کند، در ادامه به چند آیه به‌عنوان نمونه اشاره می‌کنیم:
  1. «أَفَمَنْ يُلْقَىٰ فِي النَّارِ خَيْرٌ أَمْ مَنْ يَأْتِي آمِنًا يَوْمَ الْقِيَامَةِ»؛ «آیا کسی‌که به درون آتش افکنده می‌شود بهتر است یا کسی‌که روز قیامت در امنیت کامل [به محشر] می‌آید؟»
این آیه به حال و هوای قیامت پرداخته است. خداوند متعال که دانای ظاهر و باطن است، از بندگان با این مضمون سؤال می‌کند: «آیا کسی‌که در روز قیامت با خیال راحت و به‌صورت امن به میدان محشر می‌آید با کسی‌که از بیم، ترس و وحشت در تمام وجودش لرزه افتاده است، برابر و همانند است؟» بدیهی است که این دو دسته با یکدیگر برابر و مساوی نیستند.
  1. «فِيهِ آيَاتٌ بَيِّنَاتٌ مَقَامُ إِبْرَاهِيمَ وَمَن دَخَلَهُ كَانَ آمِنًا»؛ «در آن نشانه‌های آشکاری [از جمله] مقام ابراهیم وجود دارد و هر کسی‌که وارد آن شود، در امان است.»
  2. «وَقَالَ ادْخُلُوا مِصْرَ إِنْ شَاءَ اللَّهُ آمِنِينَ»؛ «و گفت ان‌شاءالله با [امن و] امان داخل مصر شويد.»
  3. «وَجَعَلْنَا بَيْنَهُمْ وَبَيْنَ الْقُرَى الَّتِي بَارَكْنَا فِيهَا قُرًى ظَاهِرَةً وَقَدَّرْنَا فِيهَا السَّيْرَ سِيرُوا فِيهَا لَيَالِيَ وَأَيَّامًا آمِنِينَ»؛ «ميان آن‌ها و سرزمين‌هایی كه بركت داده بوديم، شهرها و آبادی‌های آشكار قرار داديم و فاصله‏‌های متناسب و نزدیک مقرر داشتيم (و به آن‌ها گفتيم) شب‌ها و روزها در اين آبادی‌ها در امنيت كامل مسافرت كنيد.»
قرآن‌کریم در این آیه توضیح می‌دهد که وجود امنیت و آرامش، استقرار و سلامت در سفرها، دلایل اصلی کثرت نعمت‌ها، کوتاهی مسافت‌ها بین قریه‌ها و شهرها و فراوانی خدمات هستند. به برکت این امنیت است که روابط و پیوندهای میان مردم تقویت شده، تجارت به شکوفایی می‌رسد، اقتصاد رشد می‌کند و آسایش در همه‌جا گسترش می‌یابد.
زمخشری در تفسیر این آیه می‌نویسد: «[در میان این شهرها و قریه‌ها] هر وقت دل‌تان خواست حرکت کنید و بروید (آمد و شد داشته باشید)، فرقی نمی‌کند چه شب باشد و یا روز؛ زیرا امنیت در آن با تغییر اوقات، تفاوتی ندارد.»
این واقعیتی است که هنگامی‌که امنیت در شهر یا منطقه‌ای برقرار می‌شود، مردم به فعالیت‌های کسب‌وکار روزمرۀ خود می‌پردازند و بدون دغدغه و نگرانی در آن ناحیه سرمایه‌گذاری می‌کنند؛ زیرا امنیت، جان، مال و دارایی‌های آن‌ها را در پناه خود دارد و در نتیجه، وجود امنیت موجب تغییر، تحول و پیشرفت در جامعه می‌شود. این پیشرفت و ترقی تنها زمانی ممکن است که قریه‌ها، شهرها و مناطق اطراف آن منطقه نیز امن باشند؛ موضوعی که خداوند متعال در این آیه به آن اشاره کرده است.
  1. «وَكَانُوا يَنْحِتُونَ مِنَ الْجِبَالِ بُيُوتًا آمِنِينَ»؛ «و آن‌ها در امنیت، از کوه‌ها خانه‌هایی می‌تراشیدند.»
  2. «وَإِذْ جَعَلْنَا الْبَيْتَ مَثَابَةً لِلنَّاسِ وَأَمْنًا»؛ «(و بخاطر بياوريد) هنگامی را كه خانۀ كعبه را محل بازگشت و مركز امن و امان برای مردم قرار داديم.»
  3. «وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَذَا الْبَلَدَ آمِنًا»؛ «و [ياد كن] هنگامى را كه ابراهيم گفت پروردگارا اين شهر را ايمن گردان.»
حضرت ابراهیم خلیل‌الله علیه‌السلام هنگامی‌که در بیابان صاف و بی‌زراعت مکه قرار گرفت، اصلی‌ترین درخواستش از حضرت حق جل‌جلاله، امنیت (شهر امن) بود. این موضوع، یعنی درخواست امنیت قبل از مطالبات اقتصادی و مواردی از این قبیل، اشاره‌ای است به این حقیقت که تا زمانی‌که امنیت در شهر یا کشوری حکم‌فرما نباشد، فراهم کردن یک اقتصاد سالم و هر مطلوب دیگری ممکن نیست.
  1. «وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ … مِنْ بَعْدِ خَوْفِهِمْ أَمْنًا»؛ «خداوند به کسانی از شما که ایمان آورده‌اند و کارهای شایسته کرده‌اند وعده داده است… و پس از ترس و بیم‌شان امنیت و آسودگی خاطر را جایگزینش می­گرداند.»
خداوند متعال به کسانی‌که ایمان بیاورند و اعمال صالح و نیک انجام دهند، وعدۀ استخلاف در زمین، قدرت، مکنت و امنیت داده است. اینکه امنیت در کنار استخلاف و قدرت قرار گرفته، خود دلیلی بر جایگاه و منزلت آن است.
در این آیه، امنیت به‌عنوان یک نعمت بزرگ معرفی شده است؛ زیرا این آیه زمانی نازل شد که مسلمانان در مدینه در نهایت ترس و واهمه به سر می‌بردند تا جایی‌که هیچ‌یک از آنان از ترس کافران، منافقان و تجمع احزاب و گروه‌های مختلف نمی‌توانستند به‌دور از شمشیر خود بخوابند. در نهایت، خداوند وعده‌اش را محقق ساخت؛ آنان را در زمین به خلافت رساند، به آنان قدرت و توانایی عطا کرد و ترس‌شان را به امنیت و آرامش تبدیل نمود.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version