نویسنده: ام‌عائشه

روایت حدیث

بخشی از سیرۀ حضرت رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم به وسیلۀ زنان به ما منتقل شده است. آنان یافته‌ها و اندوخته‌های علمی خود را به دیگران منتقل کرده و رسالت فرهنگی خویش را به صورت مطلوبی ایفا می‌کردند. یکی از محققان، زندگینامۀ حدود ۶۸ زن دانشمند و راوی را که از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم حدیث نقل کرده‌اند، به رشتۀ تحریر درآورده است. محقق دیگری نیز بیوگرافی ۱۵۰ زن راوی در سدۀ نخست هجری را جمع‌آوری کرده است. روایات زنان از پیشوایان دین و تلاش‌شان در نشر و ماندگاری حدیث در تاریخ ثبت است که به چند مورد آن اشاره می‌شود.
حضرت فاطمه، ام‌سلمه و حضرت عائشه از پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم حدیث نقل کرده‌اند. هم‌چنین، اسما بنت یزید که در گفتگو با رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم کمتر از دیگر زنان خجالت می‌کشید، ۸۱ روایت از ایشان در زمینه‌های گوناگون نقل کرده است و به عنوان یکی از روات ثقه شناخته شده است. از دیگر زنان می‌توان به ام‌عماره، اسما بنت مرثد، ام‌معبد و ام‌ایمن اشاره کرد. این زنان فرهیخته تنها نمونه‌ای اندک از زنانی هستند که از محضر رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم کسب فیض کرده و در حفظ و انتقال میراث فرهنگی و معنوی اسلام نقش داشته‌اند.
خلاصه، زن مسلمان از نظر عقیده، فقه، علم فرائض، حدیث، قرائت قرآن و فتوا از جایگاه بالایی برخوردار بوده و به نحو احسن به این مسئولیت علمی خود عمل کرده است. تعدادی از زنان در این علوم و علوم دیگر شهرت یافتند که چند نمونه را یادآور می‌شویم:
  1. ام‌المؤمنین عائشۀ صدیقه رضی‌الله‌عنها: ایشان شاگرد شوهر بزرگوارشان، پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم، بودند؛ از پدرشان و حضرت عمر، فاطمه، سعد بن ابی‌وقاص، اسید بن حضیر، جذامه بنت وهب و حفصه بنت عمر رضوان‌الله‌تعالی‌علیهم‌اجمعین حدیث نقل کرده‌اند. راویانی از صحابۀ کرام که از ایشان روایت کرده‌اند عبارتند از حضرت عمر، پسرشان عبدالله، ابوهریره، ابن عباس و سائب بن یزید. از زنان صحابه نیز صفیه بنت شیبه، خواهرشان ام‌کلثوم، اسما دختر عبدالرحمن بن ابوبکر و دختر خواهرشان عائشه بنت طلحه احادیثی از ایشان روایت کرده‌اند. هم‌چنین از بزرگان تابعین سعید بن مسیب، عمرو بن میمون، علقمه بن قیس، مسروق، عبدالله بن حکیم و اسود بن یزید از ایشان روایت کرده‌اند.
علم و دانش حضرت عائشه رضی‌الله‌عنها یکی از بارزترین صفات ایشان بود. علم و دانش او به بالاترین پختگی و برجستگی و استواری در دین، قرآن، حدیث، تفسیر و فقه رسیده بود. حاکم در مستدرک خود می‌فرماید: «یک چهارم دین و احکام شرع از ایشان نقل شده است.» بزرگان صحابه رضی‌الله‌عنهم هرگاه به مسئله‌ای مشکل دینی مواجه می‌شدند، از ایشان استفتاء می‌کردند و حل آن را نزد او می‌یافتند. ابوموسی اشعری رضی‌الله‌عنه می‌گوید: «هرگاه ما در حدیث با مشکل مواجه می‌شدیم، به عائشه مراجعه می‌کردیم و او برای ما حدیث را حل می‌نمود.» مسروق بن اجدع می‌گوید: «دیدم که مشایخ و بزرگان اصحاب پیامبر خدا صلی‌الله‌علیه‌وسلم از عائشۀ صدیقه در مورد فرائض می‌پرسیدند.»
هرگاه کسی از شهرستان‌ها به حکمی از احکام دین مواجه می‌شد و حل و فهم آن برایش مشکل می‌شد، برای اصحاب رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم به مدینه نامه می‌نوشت و این حکم خداوندی را از آنان می‌پرسید. هرگاه که بر اصحاب رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم آن حکم مشکل و دور از فهم قرار می‌گرفت، اصحاب به علمائی که میان‌شان در علم و فقه مشهور بودند مانند: عبدالله بن عمر، ابوهریره و ابن‌عباس رضی‌الله‌عنهم مراجعه می‌نمودند. مقام عائشۀ صدیقه میان ایشان مقام استاد بود و حضرت عمر بن خطاب دربارۀ مسائلی که مربوط به احکام زنان یا احوال خانگی نبی اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم بود، مردم را به عائشۀ صدیقه حواله می‌داد. در این ویژگی مانند عائشۀ صدیقه کسی نبود.
زهری می‌فرماید: «لو جمع علم عائشة إلی علم جمیع النساء لکان علم عائشة أفضل»؛ «اگر علم و دانش حضرت عائشه رضی‌الله‌عنها با علم همۀ زنان مقایسه شود، علم و دانش حضرت عائشه رضی‌الله‌عنها افضل و برتر قرار می‌گیرد.» گاهی اوقات به سمع حضرت عائشه روایات و احکامی از برخی علماء و صحابه بوجه و طریق اشتباه می‌رسید او برای ایشان آن روایات و احکام را تصحیح می‌نمود و خطای آنان را در آن روایات و احکام برطرف می‌نمود.
حدیث دانی و روایت حدیث، از بارزترین صفات کامل علمی عائشه رضی‌الله‌عنها می‌باشد. وی از میان صحابه از حافظان بزرگ حدیث و سنت به شمار می‌آید و در مرتبه‌ و درجۀ پنجم در حفظ و روایت حدیث واقع است و در حدیث از او هیچ‌کس از میان صحابۀ کرام پیش نیست جز این چهار نفر: ابوهریره، ابن‌عمر، انس بن مالک و ابن‌عباس رضی‌الله‌عنهم‌أجمعین.
حضرت عائشه رضی‌الله‌عنها یکی از شاگردان این دین بزرگ است و بهترین الگو برای زنان مسلمان در تربیت نسل‌ها و امت می‌باشد. زنان مسلمانان با الگوبرداری از مادر مؤمنان می‌توانند در تربیت نسل جدید نقش بسیار ارزنده‌ای ایفا نمایند. بنابر روایت‌ها، ایشان شاگردان زیادی تربیت نمود و مشکلات فراوانی را حل کرده‌اند. تا جایی که اگر بر صحابۀ کرام مسئله‌ای مشتبه می‌شد و می‌خواستند آگاه شوند که رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم در مورد آن مسئله، چه موضعی داشته و یا از ایشان چه روایتی در این مورد منقول است، به حضرت عائشه رضی‌الله‌عنها مراجعه می‌کردند و مسئله را از ایشان جویا می‌شدند. با وجود اینکه همواره تعلیم ایشان از پشت پرده بوده و برای هیچ کسی نیز مشکلی ایجاد نمی‌کرد. پس امروز نیز خواهران ما با وجود حفظ حجاب می‌توانند برای نسل‌های آینده بهترین مربی باشند و می‌توانند در پیشرفت جامعه، نقش بارز داشته باشند.
البته باید گفت که ایشان یک نمونه از تربیت یافتگان مکتب محمدی هستند. ما در بخش‌های آینده تلاش می‌کنیم تا نمونه‌های دیگری نیز بیان داریم تا برای خواهران ما ثابت شود که اسلام مانع تعلیم و تعلم زنان نیست، زنان مسلمانان نیز می‌توانند با حفظ حجاب و رعایت شئون اسلامی به آموزش و پرورش اهتمام بکنند و در پیشبرد جامعه‌ی‌شان سهیم باشند همان‌طوری که زنان صحابه و تابعین و سایر زنان صدر اسلام این کار را انجام دادند.
بخش قبلی | بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version