نویسنده: ابورائف

مذاهب اقتصادی بی‌دینی

  1. مذهب فیزیوکراسی؛
یکی دیگر از مذاهب اقتصادی رایج در جامعۀ اروپا مذهب «فیزیوکراسی» بود. این مذهب بر اساس طبیعت‌گرایی و اعتقاد و ایمان به طبیعت به‌عنوان اله و معبود تنظیم و ساخته شده بود؛ چراکه وقتی جامعۀ اروپا همۀ میادین زندگی را متاثر از طبیعت می‌دانستند و آن را موثر اصلی قلمداد می‌کردند، زمینۀ اقتصادی و مادی نیز عرصۀ مهمی برای جولان طبیعت بود.
«جورج سول» در این مورد می‌نویسد: «افرادی که ایمان به الله جل‌جلاله را رها کرده بودند، به‌دنبال بدیلی برای این مورد می‌گشتند و آن را در طبیعت ‌یافتند. اما کسانی‌که هنوز متمسک به دین بودند، گرچه فقط با زبان چنین ادعایی داشتند و در واقعیت چنین ایمان و اعتقادی نداشتند، اعتقاد آنان این بود که الله تعالی ارادۀ خود را از طریق طبیعت و قوانین آن تعبیر می‌کند، نه ابزار مستقیم. به همین علت، طبیعت فقط یک شیئ موجود نبود بلکه چیزی بود که لازم بود از آن اطاعت شود و مخالفت با آن دلیلی بر نقصان تقوا و اخلاق فرد بود.»
  1. مذهب و نظام سرمایه‌داری کلاسیک؛
یکی دیگر از نظریات اقتصادی بسیار رایج در غرب، نظر سرمایه‌داری است. این نظریه نیز نسخۀ به‌روزشده و تکامل‌یافتۀ نظریۀ اقتصادی طبیعی است و درواقع برای اعتدال بیشتر و توجه عمیق‌تر به قشر فقیر جامعه به منصۀ ظهور رسید تا در کنار امتیازاتی که به ثروتمندان می‌دهد، شامل برنامه‌ها و پلان‌های منصفانه‌ای برای فقرا و ناتوان‌های جامعه نیز باشد. اما واقعیت این نظریه، برعکس ادعای آن قرار گرفت و رهبران این نظریه با صراحت تمام دعوت به بهره‌وری و استفادۀ همه‌جانبه از افراد و ملکیت‌ها داده بودند و تمام ابزار و وسائل غیر انسانی را برای احتکار و تسلط بر اموال فقرا به‌کار برده بودند.
مشهورترین موسس این نظریه، «آدام اسمیت» (1790م.) بود و کتاب «ثروة الأمم» جزو مهم‌ترین تالیفات وی است.
افرادی مانند مالتس (1834م.) و ریکاردو یهودی از بزرگ‌ترین تاییدکنندگان و گسترش دهندگان این نظریه بودند.
این نظریه بر مالکیت فردی و آزادی عمل فردی تاکید و اذعان دارد و این را یکی از دستاوردهای بزرگ خود می‌دانست، این نظریه دو مشکل عمده و اساسی را در پی داشت:
1- برپایی اقتصادی جهانی که بر پایه و اساس ربا و احتکار ساخته شده بود و ستون فقرات و موضوع اساسی آن قرار گرفته بود.
2- فقر و گرسنگی فراگیر ملت‌هایی که این مذهب بر آن‌ها تطبیق شده است و سوء استفاده از آن‌ها و توانایی فردی‌شان.
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version