نویسنده: محمدالافغانی

آیت:

وَالَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أُولَئِکَ أَصحَابُ الجَنَّةِ هُم فِیهَا خَالِدُونَ [بقره: 82]
ترجمه: و آنانکه ایمان آوردند و اعمال صالح [به مقتضایِ تجربه­ی ایمانی شان] انجام دادند، آنان اهل بهشت اند و در آن، ماندگار خواهند بود.
در واقع آنانی که در باور به خدا و رسولش به درستی و از صدق دل ایمان آوردند و پایبندی اختیار کردند، و اعمال مطابق شریعتی که خداوند تبارک و تعالی بر رسولانش فرستاده است انجام دادند، در آخرت همواره یار و صاحب بهشت خواهند بود.

حدیث:

«عن أبي هریرة عبد الرحمن بن صخر (رضی‌الله‌عنه) قال: سمعت رسول الله (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) یقول: ما نهیتکم عنه فاجتنبوه و ما أمرتکم به فأتوا منه ما استطعتم. فإنما أهلک الذین من قبلکم کثرة مسائلهم و اختلافهم علی الأنبیاء.» (روایت بخاری). ترجمه: از ابو هریره عبد الرحمن بن صخر (رضی‌الله‌عنه) روایت است که، گفت: از پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) شنیدم؛ می‏فرمود: از هر چه بازتان داشتم، بپرهیزید و به هر چه سفارش تان کردم، در حد توان تان به آن التزام بورزید؛ چرا که ملت­های پیش از شما را، پُرسوالی شان و پراکندگی نظرشان در باره­ی انبیای خدا، به هلاکت کشاند.

داستان:

گویند: روزگاری ماهی­گیری بود که در قلابش ماهی زیاد می­افتاد. به همین خاطر، بقیه ماهی­گیران به وی حسودی شان می‎شد. یک روز، که دیدند این شخص ماهی­گیر ماهی کوچکی را نگه می‎دارد و ماهی­‌بزرگ­ها را پس در دریا رها می­کند، خشم شان درگرفت و هیاهو به راه انداختند که: های، چه کار می­کنی تو؟ دیوانه شده­‌ای؟ چرا ماهی‌­بزرگ‎ها را در دریا می‌اندازی؟ جواب داد: برای آنکه ماهی‌تابه­ام کوچک است. ممکن است این داستان را باور نکنیم ولی شوربختانه ما هر روزه کار آن ماهی­گیر را انجام می‌­دهیم: ما از اندیشه­‌های بزرگ، رؤیاهای شگفت و احتمالاتِ ممکنی که در موفقیت مان نقش دارند، بی­خیال می­گذریم صرفا بدان خاطر که [ظاهرا] در تنگه­ی عقل و فرصت مان نمی­گنجند؛ درست مثل ماهی‌تابه­‌ی آن شخص ماهی­گیر. این وضعیت نه صرفا در مورد موفقیت مادی، بلکه به باور من در زمینه­‌های بس مهمتر دیگر زندگی مان نیز صادق است. ما می­توانیم فراتر از انتظار مان، دوست بداریم، خوشبخت­تر باشیم و فراتر از آنچه خیال می­کنیم زندگی خوش و فعال و پرباری داشته باشیم. یک کتاب، این اندیشه را در خاطر مان می‎کارد که: تو همانی هستی که باور داری؛ پس بزرگتر بیندیش، رؤیای بزرگتری بساز، نتیجه­‌هایی فراتر از حد انتظارت، بخواه و از خداوند بخواه که هرچه بیش و بیشتر برای تو [بینش و فرصت] بدهد. چه می­شود اگر ماهی‌تابه­ی کوچکت را که بر معیار آن رؤیاهایت را می سنجی به کناری گذاری و ماهی‌تابه­‌ی بزرگتری به دست آوری؟ چه می­شود اگر تصمیم بگیری که به خردک چیزهای داشته­ات راضی نشوی؟ چه می­شود اگر به این باور کنی که زندگی­ات می­تواند بسی بیشتر از اینی که هست، پربارتر و خوشبخت­تر باشد؟ چه می­شود اگر عزم خودت را جزم کنی که بیشتر و بهتر با خدایت رابطه برقرار کنی و اعتماد و امید بیشتری به وی داشته باشی؟ چه می­شود اگر از همین حالا به این چیزها فکر و شروع کنی؟ آن حدیث پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) را به یاد بدار که، فرموده است: «إذا سألتم الله فاسألوه الفردوس الأعلی». ترجمه: وقتی از خدا چیزی می­خواهید، باید از وی بهشت برین را بخواهید [از خدا کم نخواهید!]

حکمت:

خردمند کسی ست که زبان در فرمان بدارد و بی‌خرد کسی ست که قدر [و حد] خود را نشاسد [و نگه ندارد].

دعاء:

رَبَّنا ءاٰتِناٰ فِی الدُّنْیاٰ حَسَنَةً وَفِی الآخرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذاٰبَ النَّارِ
ترجمه: پروردگارا! در دنیا به ما نیکی رسان و در آخرت نیز به ما نیکی عطا فرما (و سرای آجل و عاجل ما را خوش و خرّم گردان) و ما از عذاب آتش (دوزخ محفوظ) نگهدار.

درس:

کارگران و خدمت­کاران؛ در این ماهِ مبارک چه کاری می­توانیم برای شان انجام  دهیم تا دل‎های شان به دین مان گرم و گرونده شود؟ کمی اگر فکر کنیم به جای یک روش، ده­ها روش به ذهن مان خواهد رسید؛ از جمله: رفتار نیکو، برخورد با چهره­ی باز و لبخند، تبادل سلام، صدقه و ده­ها راه دیگر که می­توانیم برای شان انجام داده، اجر و ثواب فروانی از سوی خداوند کسب کنیم.
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version