ترجمه: و آنانکه ایمان آوردند و اعمال صالح [به مقتضایِ تجربهی ایمانی شان] انجام دادند، آنان اهل بهشت اند و در آن، ماندگار خواهند بود.
در واقع آنانی که در باور به خدا و رسولش به درستی و از صدق دل ایمان آوردند و پایبندی اختیار کردند، و اعمال مطابق شریعتی که خداوند تبارک و تعالی بر رسولانش فرستاده است انجام دادند، در آخرت همواره یار و صاحب بهشت خواهند بود.
حدیث:
«عن أبي هریرة عبد الرحمن بن صخر (رضیاللهعنه) قال: سمعت رسول الله (صلیاللهعلیهوسلم) یقول: ما نهیتکم عنه فاجتنبوه و ما أمرتکم به فأتوا منه ما استطعتم. فإنما أهلک الذین من قبلکم کثرة مسائلهم و اختلافهم علی الأنبیاء.» (روایت بخاری). ترجمه: از ابو هریره عبد الرحمن بن صخر (رضیاللهعنه) روایت است که، گفت: از پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوسلم) شنیدم؛ میفرمود: از هر چه بازتان داشتم، بپرهیزید و به هر چه سفارش تان کردم، در حد توان تان به آن التزام بورزید؛ چرا که ملتهای پیش از شما را، پُرسوالی شان و پراکندگی نظرشان در بارهی انبیای خدا، به هلاکت کشاند.
داستان:
گویند: روزگاری ماهیگیری بود که در قلابش ماهی زیاد میافتاد. به همین خاطر، بقیه ماهیگیران به وی حسودی شان میشد. یک روز، که دیدند این شخص ماهیگیر ماهی کوچکی را نگه میدارد و ماهیبزرگها را پس در دریا رها میکند، خشم شان درگرفت و هیاهو به راه انداختند که: های، چه کار میکنی تو؟ دیوانه شدهای؟ چرا ماهیبزرگها را در دریا میاندازی؟ جواب داد: برای آنکه ماهیتابهام کوچک است. ممکن است این داستان را باور نکنیم ولی شوربختانه ما هر روزه کار آن ماهیگیر را انجام میدهیم: ما از اندیشههای بزرگ، رؤیاهای شگفت و احتمالاتِ ممکنی که در موفقیت مان نقش دارند، بیخیال میگذریم صرفا بدان خاطر که [ظاهرا] در تنگهی عقل و فرصت مان نمیگنجند؛ درست مثل ماهیتابهی آن شخص ماهیگیر. این وضعیت نه صرفا در مورد موفقیت مادی، بلکه به باور من در زمینههای بس مهمتر دیگر زندگی مان نیز صادق است. ما میتوانیم فراتر از انتظار مان، دوست بداریم، خوشبختتر باشیم و فراتر از آنچه خیال میکنیم زندگی خوش و فعال و پرباری داشته باشیم. یک کتاب، این اندیشه را در خاطر مان میکارد که: تو همانی هستی که باور داری؛ پس بزرگتر بیندیش، رؤیای بزرگتری بساز، نتیجههایی فراتر از حد انتظارت، بخواه و از خداوند بخواه که هرچه بیش و بیشتر برای تو [بینش و فرصت] بدهد. چه میشود اگر ماهیتابهی کوچکت را که بر معیار آن رؤیاهایت را می سنجی به کناری گذاری و ماهیتابهی بزرگتری به دست آوری؟ چه میشود اگر تصمیم بگیری که به خردک چیزهای داشتهات راضی نشوی؟ چه میشود اگر به این باور کنی که زندگیات میتواند بسی بیشتر از اینی که هست، پربارتر و خوشبختتر باشد؟ چه میشود اگر عزم خودت را جزم کنی که بیشتر و بهتر با خدایت رابطه برقرار کنی و اعتماد و امید بیشتری به وی داشته باشی؟ چه میشود اگر از همین حالا به این چیزها فکر و شروع کنی؟ آن حدیث پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوسلم) را به یاد بدار که، فرموده است: «إذا سألتم الله فاسألوه الفردوس الأعلی». ترجمه: وقتی از خدا چیزی میخواهید، باید از وی بهشت برین را بخواهید [از خدا کم نخواهید!]
حکمت:
خردمند کسی ست که زبان در فرمان بدارد و بیخرد کسی ست که قدر [و حد] خود را نشاسد [و نگه ندارد].
ترجمه: پروردگارا! در دنیا به ما نیکی رسان و در آخرت نیز به ما نیکی عطا فرما (و سرای آجل و عاجل ما را خوش و خرّم گردان) و ما از عذاب آتش (دوزخ محفوظ) نگهدار.
درس:
کارگران و خدمتکاران؛ در این ماهِ مبارک چه کاری میتوانیم برای شان انجام دهیم تا دلهای شان به دین مان گرم و گرونده شود؟ کمی اگر فکر کنیم به جای یک روش، دهها روش به ذهن مان خواهد رسید؛ از جمله: رفتار نیکو، برخورد با چهرهی باز و لبخند، تبادل سلام، صدقه و دهها راه دیگر که میتوانیم برای شان انجام داده، اجر و ثواب فروانی از سوی خداوند کسب کنیم.