نویسنده: ابوریان عزیزی
میراث زن در اسلام
با یک مقایسهی ساده در قصیهی ارث زن بین نظام اسلام و شریعتها و نظامهای قدیم و جدید به این چند نکته پی میبریم:
-
در نظام اسلام کسیکه وظیفهی تقسیم میراث را به عهده دارد، او ذات الله متعال است و این تقسیم دارای چنان نظم، دقت و عدالتی است که ممکن نیست بشر به این حد از نظم و ترتیب برسد.
-
اسلام نیازها را مدنظر قرار داده است و بنابر این قاعده، کسیکه نیازهایش بیشتر است به او سهمیهی بیشتری تعلق میگیرد و باز بهخاطر همین قاعده به پسرها نسبت به پدرها سهمیهی بیشتری تعلق میگیرد؛ چون پسرها نسل آینده هستند و پدرها کمکم از دنیا میروند.
-
بنابر همین قانون در اکثر جاها سهمیهی پسرها دو برابر سهمیهی دختران است؛ چون در آینده این پسر تبدیل به شوهر میشود و باید به زنش مهریه پرداخت کرده و بر او و بچههایش خرج کند؛ درحالیکه خواهر همین پسر که سهمیهی کمتری از میراث میگیرد در آینده تبدیل به عروس میشود و مهریه میگیرد و شوهرش مهریه را به او پرداخت میکند و خرج و نفقهاش را میدهد.
-
اسلام میراث را در مال منحصر کرده است و آنگونه که در جاهلیت رسم بود. در اسلام، همسر به میراث برده نمیشود و اسلام خودِ ازدواج را سبب میراث بردن از همدیگر گردانیده است که اگر یکی از زوجین وفات کرد دیگری از او میراث میبرد.
-
همانطور که میبینیم اسلام رابطهی قوم و خویشی را لغو نکرده است، نه آنگونه که در قانون رومانی و یونانی ارتباط خویشی را هیچ اعتباری ندادهاند و یکی از مزایای قرابت میراث بردن متقابل است و در مسألهی قوم و خویشی، رابطهی خویشیِ نزدیکترها مقدمتر است.
-
حق ملکیت فردی و اعتبار آن به عنوان سبب میراث قرار گرفتن از اموری است که اسلام آن را برقرار کرده است. برخلاف نظام اشتراکی چنانکه از همدیگر میراث بردن را قبول ندارد و این اواخر به چیز اندکی از میراث اعتراف کردهاند و ناچارا قبول کرده که باید به میراث اعتراف کرد و آن را باور داشت.
-
اسلام مساوات مطلق بین دو جنس مذکر و مؤنث در مسألهی میراث را آنطور که قانون فرانسه و رومانی است، قبول ندارد؛ چنانکه الله متعال میفرماید: «وَإِن كانوا إِخْوَةً رِّجَالاً وَنِسَآءً فَلِلذَّكَرِ مِثْلُ حَظِّ الأنثيين» (اگر ورثهی میت خواهر و برادر بودند در این صورت سهمیهی برادر به اندازهی دو خواهر است.)
-
و همچنین اسلام مساوات بین اقارب را هم قبول ندارد؛ چنانکه در قانون مصر قدیم رایج بود.
-
در اسلام اقارب نزدیک نسبت به اقارب دورتر مقدمتر هستند؛ پسر از پدر مقدم است و پدر از برادر مقدم است و همچنان اسلام به مساوات بین برادرها هم قایل نیست به شکلی که قانون فرانسوی و رومانی به آن معتقد هستند؛ بلکه اسلام برادرها را در مسألهی میراث به سه دسته تقسیم کرده است: ۱. برادری که از طرف پدر و مادر با هم برادر هستند؛ ۲. برادری که فقط از طرف پدر با هم یکی هستند و مادرشان جدا است؛ ۳. برادری که از طرف مادر با هم یکی هستند و از دو پدر هستند. اسلام این تفاوتها را مدنظر قرار داده است.
-
ترجیح دادن برادر کلان خانواده نسبت به بقیهی برادران در مسألهی میراث را اسلام قبول ندارد؛ آنگونه که شریعتهای امتهای شرق و غرب قدیم و عربهای دوران جاهلیت به آن معترف بودند.
-
در اسلام برادر مجرد بهخاطر مجرد بودن از دیگر برادران برتری ندارد؛ آنگونه که در شریعت یهود رایج بود؛ چنانکه یهودیت برای برادر مجرد دو سهمیهی برادران دیگر قایل بود.
-
شریعت اسلامی معتقد است با وجود پسر میت، نواسهی میت چه پسر باشد یا دختر میراث نمیبرد؛ چون پدر آنها در مرتبهی اول قرار دارد و آنها در مرتبهی دوم قرار دارند و گروهی که در مرتبهی اول قرار دارند اولیتر هستند؛ اما در قانون رومانی و فرانسوی رسم است که پسرِ پسر (نواسه) به همراه پدر خود میراث میبرد و پسر برادر (برادر زاده) به همراه پدر خود میراث میبرد.
-
اسلام ضامن میراث دختران در کنار پسران است. در قانون اسلام دختران با وجود برادران از پدرشان ارث میبرند و اسلام مثل یهود بخاطر وجود پسرها، دخترها را از میراث ممنوع نگردانیده است؛ چنانکه الله متعال میفرماید: «لِلرِّجَالِ نَصِيبٌ مِمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ وَلِلنِّسَاءِ نَصِيبٌ مِمَّا تَرَكَ الْوَالِدَانِ وَالْأَقْرَبُونَ مِمَّا قَلَّ مِنْهُ أَوْ كَثُرَ نَصِيبًا مَفْرُوضًا.»؛ (مر مردان راست بهرهای از آنچه ماندند پدران، مادران و خویشان، مر زنان راست بهرهای از ماندهی ایشان. از آنچه اندک است از وی یا بسیار است. این تقدیر کرده و تقریر کردهی پروردگار است.) بچهها و نزدیکان میت از ترکهی میت سهمیه دارند؛ همانطور که دختران و زنان سهمیه دارند همه با هم برابر هستند هر چند که در مقدار با هم فرق دارند.
-
در شریعت یهود با وجود دختر، اصول و بقیهی نزدیکان میت میراث نمیبرند؛ ولی اسلام این قاعدهی یهود را قبول ندارد و با آن مخالفت کرده است.
-
محروم ساختن برادری که فقط از پدر است با برادرانی که از یک پدر و مادر هستند، آنگونه که در قانون روم رایج بود این قاعده را هم شریعت اسلامی کاملا رد کرده و آن را قبول ندارد.
-
اجداد و برادران در مسألهی میراث با هم برابر هستند؛ چونکه همین اجداد میت با برادران میت از طرف پدر با هم در یک رتبه قرار دارند و اجداد با وجود برادران میت محروم نمیگردند.
-
در شریعت اسلامی هر یک از زن و شوهر در هر حالی از همدیگر میراث میبرند و اسلام میراث بردن آنها را به فیصلهی محکمه معلق نگردانیده است؛ آنگونه که قانون فرانسوی آن را شرط قرار داده است.