نویسنده: «ابو عائشة»

اجماع امت

بعد از رحلت جان‌گداز رسول اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم، انصار در محلی به نام «سقیفۀ بنی ساعده» اجتماع کردند تا شخصی را به خلافت برگزینند، آنان می‌خواستند یک خلیفه از انصار و یکی از مهاجرین انتخاب کنند؛ اما تعیین دو خلیفه باعث تشدد و افتراق بود و این از نظر کسی پوشیده نیست.
وقتی انصار گفتند که یک امیر از میان ما انصار باشد و امیر دیگر از میان شما مهاجرین، حضرت ابوبکر صدیق رضی‌الله‌عنه این حدیث پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم «امامان از قریش هستند»، را خواند و همه بر این امر اجماع کردند.
صاحب کتاب شرح المواقف در این مورد چنین می‌نویسد: «بعد از آن، صحابه به مضمون و محتوای این حدیث که حضرت ابوبکر صدیق رضی‌الله‌عنه در برابر انصار که در مورد امامت به منازعه پرداختند، در محضر صحابه استدلال کرده بود، عمل کردند، آن را پذیرفتند و بر آن اجماع نمودند؛ پس این خودش دلیل قاطعی است بر این‌که ائمه از قریش باشند».
ابن‌حجر رحمه‌الله در فتح الباری بعد از بیان حدیث مذکور می‌نویسد: «مسلمانان، قرن اندر قرن به این عمل کرده‌اند و قبل از این‌که اختلاف واقع شود بر همین امر اجماع منعقد شده ‌است.»
علامه نووی رحمه‌الله در شرح حدیث: «الناس تبع لقریش» می‌نویسد: «این احادیث و امثال آن‌ها دلایلی صریح هستند بر اینکه خلافت مختص قریش است و برای کسی دیگر غیر آنان منعقد نمی‌شود و در زمان صحابه و تابعین و بعد از ایشان با احادیث صحیح بر همین اجماع صورت گرفته است».

اقوال علما

امام مالک رحمه‌الله می‌فرماید: «امام باید قریشی باشد و حکم کسی دیگر اعتباری ندارد؛ مگر اینکه به‌سوی امام قریشی دعوت بدهد».
امام احمد بن حنبل رحمه‌الله می‌فرماید: «خلافت در میان قریش است تا مادامی‌که دو نفر باقی بمانند، هیچ‌کس نمی‌تواند در این مسئله با آنان درگیر شود و یا از اطاعتش دست بکشد و ما تا قیامت آن را برای کسی دیگر معترف نیستیم».
قاضی عیاض رحمه‌الله می‌فرماید: «شرط اینکه امام از قریش باشد، دیدگاه اکثر علماست؛ حضرت ابوبکر و عمر رضی‌الله‌عنهما در محل سقیفه، با همین سخن برای انصار دلیل آوردند و هیچ یکی از آن‌ها منکر این حدیث نشد. علما این مسئله را در مسائل اجماع شمرده‌اند و از هیچ یکی از سلف، سخن و یا عملکردی ظاهر نگردیده ‌است تا مخالف آنچه بیان شد، باشد و هم‌چنان کسانی‌که بعد از ایشان آمدند».
«دیگر اینکه امام قریشی باشد و غیر از آنان نباشد؛ البته به بنی‌هاشم و فرزندان حضرت علی رضی‌الله‌عنه اختصاص ندارد، یعنی شرط است که امام از قریش باشد؛ زیرا پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم می‌فرماید: «ائمه از قریش هستند.» و این حدیث گرچه خبر واحد است؛ ولی وقتی حضرت ابوبکر رضی‌الله‌عنه در مقابل سخنان انصار از آن استدلال کرد، هیچ یکی آن را انکار نکرد؛ پس اجماع صورت گرفت و با این شرط به‌جز خوارج و گروهی از معتزله کسی دیگری مخالفت نکرده ‌است».
امام شاه ولی‌الله دهلوی رحمه‌الله سبب این را که امام چرا از قریش باشد، چنین بیان نموده است:
«سبب مقتضی این امر این است که حقی را که خداوند متعال بر زبان پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم ظاهر کرد، به زبان قریش و با عادات آنان بود و بیشتر مقادیر و حدودی که تعیین شد، همان مواردی بود که نزد آنان وجود داشت و چیزی که برای بسیاری از احکام آماده شده بودند، همان چیزی بود که در میان‌شان یافت می‌شد. قریش بیشتر بر آن استوار بوده و از سایر مردم بیشتر به این مسائل متمسک و پایبند بودند؛ دیگر اینکه قریش از قوم پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم و از حزب او هستند و آنان به‌جز بالا رفتن دین پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم دیگر هیچ مفخره‌ای ندارد، در میان آنان غیرت دینی و حمیت نسبی باهم جمع شده بود؛ پس احتمال بیشتر بود که آنان امور شریعت را انجام داده و به آن متمسک باشند. مورد دیگر اینکه لازم است خلیفه از کسانی باشد که مردم به خاطر جلالت نسب و حسبش از طاعتش سرپیچی نکنند؛ زیرا کسی‌که دارای نسب خوبی نباشد، مردم او را حقیر و ذلیل می‌دانند و از کسانی باشد که به ریاست و شرافت شناخته شده باشد و قومش بتوانند در وقت نیاز، مردان را جمع‌آوری نمایند و به جنگ بپردازند و دیگر اینکه قومش افراد قوی باشند تا از او حمایت نموده و به او یاری رسانند و برای دفاع از او جان‌های‌شان را فدا نمایند و این امور فقط در قبیلۀ قریش جمع شده‌اند، به‌ویژه بعد از اینکه پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم مبعوث گردید و جایگاه قریش با بعثت ایشان بالا رفت.
در کتاب «الإمارة الإسلامیة ونظامها» آمده‌ است: شرط هفتم برای امام این است که قریشی باشد نه هاشمی و نه هم علوی و معصوم؛ زیرا پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم می‌فرماید: «الأئمة من قریش» و انصار نیز با این حدیث، خلافت را به قریش تحویل دادند و با این سخن، قول ضراریة باطل می‌شود که آنان می‌گویند: غیر قریشی نیز صلاحیت امامت را دارد، هم‌چنان قول کعبیه که می‌گویند: قریشی مستحق آن است.
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version