نویسنده: ام‌عائشه

شیوخ و استادان امام ابوحنیفه رحمه‌الله

ایشان گروهی از استادان و شیوخ‌برجسته داشت؛ از جمله: حماد بن سلیمان اشعری و زید بن علی زین العابدین و محمد باقر زین العابدین و جعفر صادق و عبدالله بن حسن بن حسن و جابر بن یزید جعفی رحمهم‌الله؛ ولی بیش از همه تحت تأثیر حماد بن ابی سلیمان اشعری رحمه‌الله، فقیه کوفه، علم حاصل نموده‌اند و ایشان قرائت قرآن را از امام بزرگوار عاصم، یکی از قرّاء سبعه، فرا گرفت.

اقوال سلف دربار­ه‌ی امام ابوحنیفه رحمه‌الله

گفتار بزرگان سلف و پیشنیان در بزرگ‌داشت و ستایش امام ابوحنیفه رحمه‌الله همچون دُرهایی رشته‌نشده‌اند، که تعدادی از این درهای شاهوار را برای کمک به هر چه روشن‌تر ساختن جایگاه والای ایشان به رشته‌ی تحریر می‌کشیم.
  1. امام شافعی رحمه‌الله درباره‌ی ایشان می‌گوید: «مردم در فقه محتاج و عیال امام ابوحنیفه‌اند.» و در روایت دیگری از وی آمده است: «هرکس می‌خواهد فقه را فرا گیرد، برود و ملازم ابوحنیفه و یاران او شود؛ چون‌که بی­گمان، همه‌ی مردم در فقه محتاج و عیال او هستند.»
  2. عبدالله ابن مبارک رحمه‌الله می‌گوید: «اگر اخبار و آثار شناخته شده‌اند و نیاز به رأی و نظر پیدا شده، باید دانست که رأی، رأی مالک و سفیان ثوری و ابوحنیفه رحمهم‌الله است و ابوحنیفه رحمه‌الله از همه‌ی این‌ها «رأیش» نیکوتر است و از نظر هوش، دقیق‌ترین و در فقه، ژرف‌اندیش‌ترین آنان است.»
  3. حکم بن عبدالله رحمه‌الله گفته است: «در میان اهل حدیث، فقیه‌تر از سفیان ثوری ندیده‌ام و ابوحنیفه از او فقیه‌تر بود.»
  4. سفیان بن عیینه رحمه‌الله گفته است: «گمان نمی‌کردم که دو چیز از پل کوفه تجاوز نمایند درحالی‌که به همه‌ی آفاق رسیدند: قرائت حمزه، و رأی و نظر ابوحنیفه.»

مکتب کلامی امام ابوحنیفه رحمه‌الله

امام ابوحنیفه رحمه‌الله می‌گوید: «برای استنباط احکام، نخست به کتاب خداوند متعال مراجعه می‌کنم، اگر نتوانستم از کتاب خدا (قرآن) و سنت پیامبر اسلام صلی‌الله‌علیه‌وسلم حکمی استنباط کنم از گفته‌های صحابه بهره گرفته و بقیه را رها می‌نمایم و به قول دیگری عمل نمی‌کنم.» سپس اضافه می‌کند: «اگر حدیثی از پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم به ما برسد آن را به کار می‌بندیم و اگر از صحابه باشد در پذیرفتن آن مختاریم و اگر از تابعین باشد با آن مقابله می‌کنیم.»
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version