نویسنده: شکران احمدی

جایگاه زن در جوامع قدیم

هندی‌ها معتقد بودند که مرگ و وبا، جهنم و آتش و سم و افعی، بهتر از زن است. در فرامین «منوشاستر» آمده است: «زن در زندگی خویش به هیچ‌وجه دارای اختیار نیست. اگر دوشیزه است اختیارش به دست پدر است و اگر در خانۀ شوهر است، اختیارش به دست شوهر است و اگر بیوه است اختیارش به دست فرزندان شوهر است، و هرگز نباید بعد از مرگ شوهر ازدواج نماید».
يونانی‌ها معتقد بودند: «زن کالایی است که باید در معرض خرید و فروش گذاشته شود». در تورات آمده است: «زن از مرگ نیز تلخ تر است». جمع باشکوهی از کشیش‌ها در «روم» مقر پاپ اعظم تشکیل جلسه دادند تا پیرامون وضعیت زن تبادل نظر نمایند، آن‌ها نهایتاً به این نتیجه رسیدند که: «زن موجودی است بدون روح، بنابراین از حیات اخروی بی‌بهره است».
نگرش عرب‌ها قبل از اسلام به زن نیز کاملاً روشن است، فقط به گوشه‌ای از آن که قرآن آن را بیان نموده است اشاره می‌کنیم: خداوند متعال می‌فرماید: «وَ إِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِالْأُنْثَى ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَداً وَ هُوَ كَظِيم * يَتَوَارَى مِنَ الْقَوْمِ مِنْ سُوء ما بُشِّرَ بِهِ أَيُمْسِكُهُ عَلَى هُوْنَ أَمْ يَدُسُّهُ فِي التَّرَابِ أَلَا سَاءَ مَا يَحْكُمُون»؛ ترجمه: «و هنگامی که به یکی از آن‌ها مژدۀ تولد دختر داده می‌شد، (آنچنان از فرط ناراحتی چهره‌اش متغیر می‌شد که) صورتش سیاه می‌گردید و مملو از خشم و غضب و غم و اندوه می‌شد، از قوم و قبیلۀ (خود) به خاطر این مژدۀ بدی که به او داده می‌شد، خویشتن را پنهان می‌کرد و (سرگشته و حیران به خود می‌گفت:) آیا این ننگ را بر خود بپذیرد و دختر را نگه دارد و یا او را در زیر خاک زنده‌به‌گور سازد؟ هان! چه قضاوت بدی که می‌کردند.»

زن در جوامع معاصر

در سال (۱۵۸۶م) در فرانسه کنفرانسی پیرامون شئون زنان برگزار گردید و موضوع مورد بحث این بود که آیا زن انسان است یا خیر؟ آن‌ها بعد از بحث و تبادل نظر طولانی، نهایتاً به این نتیجه رسیدند که زن انسان است؛ اما برای خدمت‌گذاری به مردان خلق شده است. بالاخره فرانسوی‌ها انسان‌بودن زن را که مشکوک بود، ثابت نمودند.
در سال (۱۹۳۸م) فرانسوی‌ها قانونی را به تصویب رساندند که قوانین گذشتۀ آن‌ها که زن را از سرمایه‌گذاری و باز نمودن حساب بانکی منع می‌نمود، لغو گردانید و برای اولین بار در تاریخ، فرانسه به زنان اجازه داده شد تا برای خود در بانک‌ها حساب باز کنند. در انگلیس تا سال (۱۸۵۰م)، زنان را شهروند انگلیس محسوب نمی‌کردند. در دانشگاه آکسفورد تا سال (۱۹۶۴م) بین دانشجویان دختر و پسر در حقوق و مزایا تفاوت وجود داشت.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version