در بخشهای گذشته بیان شد که حضرت ابوبکر صدیق رضیاللهعنه، سیدنا خالد رضیاللهعنه را بهعنوان فرماندۀ کل سپاه اسلام گماشته بود. این نیز بیان شد که سیدنا خالد رضیاللهعنه با چه سختی و مشقتی کویرهای طاقتفرسا را پشت سر گذاشت تا به سپاه اسلام در شام برسد.
در این بخش گفتگوی سیدنا خالد بن ولید رضیاللهعنه را با امرای مجاهدین بیان میکنیم:
گفتگوی حضرت خالد رضیاللهعنه با امراء مجاهدین
حضرت سیدنا خالد ابن ولید رضياللهعنه تمام امرای چهارگانۀ مجاهدین را جمع نمود و خطاب به آنها گفت: «ای فرماندهان لشکر! آیا شما میخواهید دستبهکاری بزنید که خداوند متعال بهوسیلۀ آن دین اسلام را عزت ببخشد و کوچکترین زیانی برای شما نرسد؟!» فرماندهان اربعه گفتند: «بله» آنگاه حضرت سیدنا خالد ابن ولید رضياللهعنه، از میان آنان بلند شد و سخنرانی تاریخی خویش را بعد از شکر و سپاس خداوند متعال و درود بر پیامبر خدا صلیاللهعلیهوسلم، چنین ایراد کرد: «امروز یکی از روزهای عظیم خداوند است؛ افتخار و غرور و دوری از حق در آن بههیچوجه جایز نیست، جهاد و مبارزۀ خود را به دور از هرگونه خودخواهی برای خداوند متعال خالص نمایید؛ رضایت خداوند متعال را در اولویت تمام امور خود قرار دهید. در حقیقت، امروز روزی است که آیندۀ اسلام به آن بستگی دارد؛ بنابراین، با وجود تفرقه و چندپارچگی در میان خویش، نمیتوانید با سپاهی عظیم و مجهز و با آمادگی کامل رزمی و فرماندهی واحد مقابل شوید. این درحالی است که خداوند متعال نیز تفرقه و چندپارچگی را نکوهش کرده است و قطعاً موردپسند رهبری نیز نخواهد بود. پس ابتکاری به خرچ دهید هرچند که بزرگان به آن امر نکرده باشند ولی مورد تأیید آنها قرار خواهد گرفت.»
فرماندهان چهارگانه در مورد اینکه چه کار باید انجام دهند، از حضرت خالد ابن ولید رضیاللهعنه سؤال کردند و ایشان فرمود: حضرت ابوبکر صدیق رضیاللهعنه ما را همینطور نفرستاده است، چرا که فکر میکرد که ما با هم متحد و هماهنگ میشویم. اگر او ما را در چنین حالی میدید و میدانست که ما چه سرنوشتی در انتظار داریم، قطعاً ما را تحت یک فرماندهی جمع میکرد. وضعیت داخلی برای شما خطرناکتر از دشمنان خارجی است و برای دشمنان از هر کمکی مفیدتر است. من چنین میبینم که شما بخاطر علاقه به دنیا، جاه و مقام، به این تفرقه و پراکندگی دچار شدهاید. بهسوی خدا برگردید و تنها الله متعال را مدنظر قرار دهید. شما هر یک بهعنوان فرماندۀ لشکر برای یکی از شهرهای شام از طرف ابوبکر صدیق رضیاللهعنه تعیین شدهاید؛ اما اگر روزی در این شرایط همۀ امراء از یک امیر فرمانبرداری کنند، از فضیلت آنان کاسته نخواهد شد و بر فضل آن یکی هم افزون نمیگردد؛ بلکه باعث نجات اسلام و مسلمانان میشود و این امر سبب عظمت شما به نزد الله متعال و خلیفۀ مسلمانان میگردد. پس بدانید که دشمن در نهایت آمادگی قرار دارد و امروز روز سرنوشت است. اگر ما بتوانیم امروز آنان را به سنگرهای خود برگردانیم، بعداً هم آنان را به عقب خواهیم راند؛ اما اگر امروز ما از آنان شکست بخوریم، بعداً هم شکست خواهیم خورد و پیروزی غیرممکن خواهد بود؛ بنابراین، بیایید و فرماندهی را بهصورت امانت و نوبتی به یکدیگر واگذار کنیم، امروز یکی از ما و فردا دیگری و پسفردا یکی دیگر را فرماندۀ کل قرار دهیم تا اینکه نوبت به همه برسد. پس اجازه دهید که من امروز این وظیفه را به عهده بگیرم. همۀ امرای لشکرهای چهارگانه، حضرت خالد ابن ولید رضياللهعنه را بهعنوان فرماندۀ کل انتخاب نمودند.