نامۀ پیروزی مسلمانان و امتیاز فیروز دیلمی رضياللهعنه در بین آنها
مطلع شدن پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم از قتل اَسود
مجاهدین جانبرکف اسلام، خبر موفقیت مسلمانان در برابر دشمنان اسلام را در نامهای نوشته و به محضر حضرت پیامبر صلیاللهعلیهوسلم فرستاند؛ اما قبلاً خداوند متعال ایشان را در همان شبی که اسود کشته شده بود، از طریق وحی مطلع ساخته بود.
امام سیف ابن عمر تمیمی استادِ ابنکثیر رحمهالله از ابوالقاسم شنوی روایت میکند که شیخ او، علاءالدین ابن زید از حضرت عبدالله ابنعمر رضیاللهعنهما شنیده است که ایشان فرمودند: «أتى الخبر إلى النبي صلىاللهعليهوسلم من السماء الليلة التي قتل فيها العنسي ليبشرنا، فقال: قتل العنسي البارحة، قتله رجل مبارك من أهل بيت مباركين.» ترجمه: «در همان شبی که اسود عنسی کشته شد، از آسمان توسط جبرئیل علیهالسلام به نبی مکرم اسلام صلیاللهعلیهوسلم خبر قتل او رسید. آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: دیشب اسود عنسی را مرد مبارکی از خاندان مبارکی به قتل رسانید.»
منظور حضرت محمد صلیاللهعلیهوسلم از این فرموده، حضرت فیروز دیلمی رضیاللهعنه است. واقعاً چه سخن نیکی را آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم در وصف او فرمودند که در صفحات تاریخ ثبت شده و همیشه در یاد مسلمانان باقی خواهد ماند.
امام ابناثیر رحمهالله نیز روایتی را در کتاب خویش ذکر نموده است: «هو قاتل الأسود العنسي الذي ادعى النبوة باليمن وحديثه في الأشربة صحيح ولما أراد قتل الأسود اتفق هو وداذويه وقيس بن المكشوح على ذلك فدخل فيروز عليه فقتله وكان قتله قبل وفاة النبي وأتى الوحي إلى النبي بقتله وهو مريض قبيل موته فأخبر بقتله وقال قتله العبد الصالح فيروز الديلمي.» ترجمه: «فیروز، قاتلِ مدعی دروغین نبوت (اسود عنسی) بود و حدیث او در اشربه صحیح میباشد. وقتی که او تصمیم به قتل اسود گرفت، با قیس و داذویه در این مورد توافق کرد و سپس وارد اتاق اسود شده و او را به قتل رسانید. این قتل پیش از درگذشت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله رخ داد و خبر او از طریق وحی به پیامبر صلیاللهعلیهوسلم رسید. در آن زمان پیامبر صلیاللهعلیهوسلم در حال بیماری بود که گفت: «اسود را بندۀ نیک و صالح الله، فیروز دیلمی به قتل رساند.»
در این روایت آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم برای فیروز دیلمی رضیاللهعنه لفظ (العبد الصالح) را استفاده نموده که این نیز یکی از امتیازهایی است که او حاصل نموده است.
امام بخاری رحمهالله در تاریخ خود، حضرت فیروز رضیاللهعنه را به نام «قاتل الکذاب» یعنی قاتل کسیکه بسیار دروغگو بوده، یاد کرده است. ایشان از حضرت عمر رضیاللهعنه نیز این نام را نقل کرده و میفرماید: «عن المؤذن قال خرجت مع فيروز بن الديلمي في ألفين فأتيت عمر ثم أتاه فيروز فقال عمر: هذا فيروز قاتل الكذاب.» ترجمه: از مؤذن روایت است که میگوید: «من و فیروز دیلمی رضیاللهعنه همراه با دو هزار لشکر بیرون رفتیم و سپس من نزد حضرت عمر رضیاللهعنه رفتم و فیروز هم نزد او آمد. حضرت عمر رضیاللهعنه فرمودند: «این شخص، فیروز است، آن کسیکه اسود دروغگو و کذاب را به قتل رسانید.»»