حقوق دختران یتیم در اسلام نیز بیان شده است. الله تعالی میفرماید: «وَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تُقْسِطُوا فِي الْيَتَامَى فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ»؛ ترجمه: «و اگر در اجراى عدالت ميان دختران يتيم بيمناكيد هر چه از زنان [ديگر] كه شما را پسند افتاد دو دو، سه سه، چهار چهار به زنى گيريد.»
تعهد پرداخت مهریه توسط مرد در اسلام الزامی است و شوهر مؤظف است مهریه را به زن خود پرداخت کند. خداوند متعال میفرماید: «وَآتُوا النِّسَاءَ صَدُقَاتِهِنَّ نِحْلَةً فَإِنْ طِبْنَ لَكُمْ عَنْ شَيْءٍ مِنْهُ نَفْسًا فَكُلُوهُ هَنِيئًا مَرِيئًا»؛ ترجمه: «مهریۀ زنان را بهعنوان هدیهای خالصانه و فریضهای خدایانه بپردازید، پس اگر با رضایت خاطر چیزی از مهریۀ خود را به شما بخشیدند آن را حلال و گوارا مصرف کنید.»
خداوند متعال به مردان دستور داده است که با زنهای خود بهخوبی زندگی کنند و فرموده است: «وَعَاشِرُوهُنَّ بِالْمَعْرُوفِ»؛ یعنی گفتار و کردارتان را برحسب توان خود با زنانتان نیکو کنید؛ همانطوریکه شما انتظار دارید که همسرانتان با شما به نیکی رفتار کنند.
خداوند متعال فرموده است: «وَلَهُنَّ مِثْلُ الَّذِي عَلَيْهِنَّ بِالْمَعْرُوفِ»؛ ترجمه: «و برای زنان، حقوق شایستهای بر عهدۀ مردان است، مانند حقوقی که برای مردان بر عهدۀ آنان است.»
شوهر مؤظف است که با زنش به شیوۀ نیکو رفتار کند، هرچند که مورد پسندش واقع نشود. الله متعال میفرماید: «فَإِنْ كَرِهْتُمُوهُنَّ فَعَسَى أَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَيَجْعَلَ اللَّهُ فِيهِ خَيْرًا كَثِيرًا»؛ ترجمه: «اگر از آنان خوشتان نيامد، پس چهبسا چيزى را خوش نمىداريد و خدا در آن مصلحت فراوانی قرار مىدهد.»
یعنی امید است که اگر شما با وجود نپسندیدن همسرانتان با آنها نیکی کنید خداوند متعال آن زن را مایۀ خیروبرکت زیادی برای شما در دنیا و آخرت قرار دهد.
دین اسلام، بهویژه برای مادر که در اسلام جایگاه والایی دارد، احترام قائل است. خداوند متعال در قرآن مجید بعد از عبادتش، به نیکی نمودن در حق مادر توصیه میکند و میفرماید: «وَقَضَى رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا»؛ ترجمه: «(ای انسان) پروردگارت فرمان داده است که جز او را نپرستید، و به پدر و مادر نیکی کنید.»