نویسنده: احمدالله مهاجر
پیشگفتار
در جوامع اسلامی، «امر به معروف و نهی از منکر» به عنوان یکی از اصول بنیادین و وظایف دینی مطرح است که ریشه در آموزههای قرآنی و سنت پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوسلم دارد. این مفهوم، که به فرمان به نیکی و بازداشتن از بدی ترجمه میشود، نه تنها به عنوان یک فریضهی دینی، بلکه به عنوان یک مکانیزم اجتماعی برای حفظ ارزشها و اخلاقیات در جامعه تلقی میگردد.
در این مقاله، قصد داریم تا عمیقتر به فواید و اثرات این عمل و نتایج غفلت از این فریضۀ الهی و…، نگاهی انداخته و از زوایای مختلف آن را مورد بررسی قرار دهیم؛ تا باشد که رضایت باریتعالی را بهدست آورده و از خود چیزی باقی بگذاریم.
ناگفته نباید گذاشت که بحث پیرامون مسئلۀ مذکور از توان بنده بالا بوده و جز خدا کسی کامل نیست؛ پس اگر در جایی دچار اشتباه شدم، همانا از خود بنده بوده و ربطی به موضوع ندارد؛ چون ما ناقص هستیم و در این راستا اول از الله متعال و دوم از خوانندگان گرامی پوزش طلب دارم.
تعریف
امر به معروف و نهی از منکر دو وظیفهی مهم در اسلام میباشند که به ترتیب بهمعنای دعوت به خوبیها و بازداشتن از بدیها میباشند. این دو اصطلاح بر اساس آموزههای قرآنی و حدیثی، برای هر مسلمان وظیفهای است که باید به آن عمل کند. امر به معروف به معنای تشویق و دعوت دیگران به انجام کارهایی است که از نظر شرعی و عقلی خوب و پسندیده هستند، و نهی از منکر به معنای جلوگیری و بازداشتن دیگران از کارهایی است که از نظر شرعی و عقلی بد و ناپسند شمرده میشوند.
-
معروف:
معروف از لحاظ لغوی، بهمعنای «شناخته شده» است.
و در اصطلاح شریعت؛ هر آنچه را که شریعت پسندیده و نیک شمرده باشد، معروف گفته میشود.
-
منکر: