نویسنده: شکران احمدی

امر به معروف و نهی از منکر از منظر قرآن‌كریم

امر به معروف و نهی از منکر در همه‌ی ادیان به نوعی اهمیت داشته است؛ اما در دین اسلام علاوه براین‌که به آن تأکید شده، از وظایف و کارهای اساسی این امت قرار داده شده است، این مطلب در آیات متعددی به گونه‌های مختلف آمده است که در اینجا به چند مورد اشاره می‌شود:
  1. «وَلْتَكُن مِّنكُمْ أُمَّةٌ يَدْعُونَ إِلَى الْخَيْرِ وَيَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَيَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَأُوْلَئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ»؛ ترجمه: (بايد از ميان شما گروهی باشند كه [تربيت لازم را ببينند و قرآن و سنّت و احكام شريعت را بياموزند و مردمان را] دعوت به نیكی كنند و امر به معروف و نهی از منكر نمایند و آنان خود رستگارند.)
  2. «كُنتُمْ خَيْرَ أُمَّةٍ أُخْرِجَتْ لِلنَّاسِ تَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَتَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنكَرِ وَتُؤْمِنُونَ بِاللّهِ…»؛ ترجمه: (شما [ای پيروان محمّد] بهترین امّتی هستید كه به سود انسان‌ها آفريده شده‌ايد [مادامی كه] امر به معروف و نهی از منكر می‌نمایید و به خدا ايمان داريد.) این آیه به دو مطلب اشاره دارد: ا. این امت بر سایر امت‌ها برتری دارد؛ 2. اساس برتری بر انجام وظیفه‌ی امر به معروف و نهی از منکر است؛ چنان‌که این وظیفه‌ی آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم بوده است.
  3. «الَّذِينَ إِن مَّكَّنَّاهُمْ فِي الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاةَ وَآتَوُا الزَّكَاةَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنكَرِ وَلِلَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ»؛ ترجمه: ([آن مؤمنانی كه خدا بدیشان وعده‌ی یاری و پیروزی داده است] كسانی هستند كه هرگاه در زمين ایشان را قدرت بخشیم، نماز را برپا می‌دارند و زكات را می‌پردازند و امر به معروف و نهی از منكر می‌نمایند و سرانجام همه‌ی كارها به خدا برمی‌گردد [و بدان‌ها رسیدگی و درباره‌ی آن‌ها داوری خواهد كرد، همان‌گونه كه آغاز همه‌ی كارها از ناحيه‌ی خدا است].)
  4. «كَانُواْ لاَ يَتَنَاهَوْنَ عَن مُّنكَرٍ فَعَلُوهُ لَبِئْسَ مَا كَانُواْ يَفْعَلُونَ»؛ ترجمه: (آنان از اعمال زشتی كه انجام می‌دادند دست نمی‌كشیدند و همديگر را از زشت‌كاری‌ها نهی نمی‌كردند [و پند نمی‌دادند] و چه كار بدی می‌كردند! [چرا كه دسته‌ای مرتكب منكرات می‌شدند و گروهی هم سكوت می‌نمودند و بدین وسیله همه مجرم می‌گشتند].)

امر به معروف و نهی از منکر از منظر سنّت نبوی

تأکیدهای فراوانی در مورد امر به معروف و نهی از منکر از زبان پیامبر اکرم صلی‌الله‌علیه‌وسلم نقل شده است؛ همچنین آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم در مورد بی‌توجهی به این امر شدیداً هشدار داده است که به ذکر دو حدیث در این مورد اکتفا می‌شود:
  1. عن عائشة رضی‌الله‌عنها قالت: سمعت رسول الله صلى‌الله‌عليه‌وسلم يقول: «مروا بالمعروف، وانهوا عن المنكر، قبل أن تدعوا فلا يستجاب لكم»؛ (حضرت عایشه رضی‌الله‌عنها می‌گوید: از آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم شنیدم که فرمود: امر به معروف و نهی از منکر بکنید، قبل از این‌که دعا کنید و دعای‌تان مستجاب نشود.)
  2. عن حذيفة بن اليمان عن النبي صلى‌الله‌عليه‌وسلم قال: «والذي نفسي بيده لتأمرن بالمعروف ولتنهون عن المنكر أو ليوشكن الله أن يبعث عليكم عقابا منه ثم تدعونه فلا يستجاب لكم»؛ (حذیفه ‌بن یمان از آن‌حضرت صلی‌الله‌علیه‌وسلم روایت می‌کند که فرمود: سوگند به ذاتی که جانم در دست اوست، باید امر به معروف و نهی از منکر بکنید، [در غیر این‌صورت] نزدیک خواهد بود که خداوند عذاب خود را بر شما فرود آورد و آنگاه شما [برای نجات خود] به درگاه خدا دعا کنید و دعای شما مورد قبول واقع نگردد.)
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version