در سلسله جنایات جنگی آمریکا در افغانستان، جنایت جنگی است که یکی از عساکر جنایتپیشۀ آمریکایی در ولسوالی «پنجوایی» قندهار مرتکب شده است. این جنایت بزرگ، بهنام «کشتار قندهار» مشهور شده است. در این حادثه، یک عسکر آمریکایی به نام «رابرت بیلز» هفده نفر غیر نظامی افغان را بهشهادت رساند و اجسادشان را در یک خانه به آتش کشیده بود.
در بین شهدا، چهار مرد، سه زن، دو پسر و هفت دختر بودند. نُه تن از قربانیان کودک بودند و یازده نفر از شهدا، اعضا و افراد یک خانواده بودند. سرباز جنایتکار ستاد ارتش ایالات متحدۀ آمریکا دستگیر شده و به شانزده مورد قتل عمد محکوم شد. وی به شانزده فقره قتل عمد بهخاطر نجات از اعدام اعتراف کرد و متعاقباً به حبس ابد بدون آزادی مشروط محکوم شد و بهروش غیر شرافتمندانهای از ارتش آمریکا اخراج شد.
مقامات رسمی ایالات متحده و نیروهای وابسته به آمریکا، آیساف برای کشتهشدگان فقط معذرتخواهی کردند، مقامات وقت افغانستان خواهان محاکمۀ علنی این عسکر متجاوز شدند؛ اما وزارت دفاع آمریکا با آن مخالفت کرد. عسکر متجاوز در هنگام محکمۀ خود گفته بود نمیداند چرا این جنایات را انجام داده است!
اسامی و لیست شهدا و مجروحان
اسامی شهدا طبق آنچهدر خبرگزاری الجزیره آمده است، چنین است: محمدداوود ولد عبدالله، خداداد ولد محمدجمعه، نظرمحمد، پایندو، روبنا، شاطرینا بنت سلطانمحمد، زهرا بنت عبدالحمید، نازیه بنت دوستمحمد، معصومه بنت محمدوزیر، فریده بنت محمدوزیر، پالواشا بنت محمدوزیر، نبیه بنت محمدوزیر، عصمتالله ولد محمدوزیر، فیضالله ولد محمدوزیر، عیسیمحمد ولد محمدحسین و اخترمحمد ولد مرادعلی.
مجروحان
حاجی محمدنعیم ولد حاجی سخاوت، محمدصدیق ولد محمدنعیم، پروین، رفیعالله، زردانه و ذوالحجه.
شیوۀ جنایت
شاهدان میگویند این عسکر جنایتکار، ابتدا چهار عضو یک خانواده را در قریۀ الکوزی به شهادت رساند، بهگفتۀ یکی از مجروحین حادثه، عسکر آمریکایی اعضای خانوادۀ وی را قبل از شلیک به آنها از خواب بیدار کرده بود. شاهد دیگری میگوید دیده است که این عسکر، زنی را از خانه بیرون کشیده است و بارها سر او را به دیوار زده است.
در قریۀ نجیبان، یازده نفر از خانوادۀ فردی بهنام عبدالصمد به شهادت رسیدند که شامل همسر، چهار دختر دو تا شش ساله، چهار پسر بین هشت تا دوازده ساله و دو تن دیگر از خویشاوندان او بودند. بهگفتۀ یکی از شاهدان، بیلز پسرها را از موهایشان گرفته بود و به دهانشان شلیک کرده بود. حداقل سه تن از کودکانی که شهید شده بودند، با یک گلوله که به سر هر یک زده شده بود، کشته شده بودند. سپس اجساد اطفال معصوم به آتش کشیده شده بود.
یک غیر نظامی دیگر، محمدداوود، 55 ساله بود که در خانۀ قریۀ دیگری به شهادت رسیده بود.
سوزاندن اجساد
این عسکر جنایتکار اجساد برخی از شهدا را سوزانده بود. شاهدان گفتهاند که یازده جسد از یک خانواده، به سرشان مرمی و به تنشان کارد خورده بود و پس از آن، در یک اتاق جمع و به آتش کشیده شده بودند. در کف خانۀ یکی از شهدا، یک تل خاکستر یافته شده بود، حداقل جسد یک کودک تا حد زغالشده پیدا شده بود. نیویورک تایمز گزارش کرده است که اجساد کودکان، به یک پایگاه نظامی آمریکایی در نزدیکی منطقه منتقل شده بود.
حمله به شفاخانۀ قندوز
نیروهای ایالات متحدۀ آمریکا در سلسلۀ جنایات جنگی خود، در حملهای کور و بیهدف، در 3 اکتوبر 2015م. شفاخانۀ طبیبان بدون مرز در ولایت قندوز را بمباردمان کردند. در این جنایت وحشتناک، 42 نفر کشته و بیش از 30 نفر زخمی شدند. در آن زمان، «زید رعد حسین» کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، این حملۀ وحشیانه را جنایت جنگی قلمداد کرد.
نیروهای آمریکایی، نهتنها این شفاخانه را بمباردمان کردند، بلکه پس از آن با یک عراده تانک به آن شفاخانه وارد شدند و این ورود اعلاننشده، به تمام اموال آسیب رساند، شواهد احتمالی را از بین برد و باعث استرس و باعث ترس و استرس برای تیم داکتران بدون مرز شد.
نکتۀ عجیبتر در این مورد این بود که ایالات متحده، این حمله را جنایت جنگی ندانست و آن را ترکیبی از خطاهای انسانی دانست و معتقد بود که هیچ یک از پرسونل نظامی نمیدانستهاند درحال حمله به یک مرکز پزشکی هستند.
سپس نیروهای ایالات متحده اعلام کردند این عملیات برای حمایت از نیروهای مستقر در منطقه انجام شده است. بعدها فرماندۀ نیروهای آمریکایی در افغانستان، جنرال «جان کمپبل» اعلام کرد که این حمله در پی درخواست نیروهای افغان که تحت آتش نیروهای امارت اسلامی بودهاند، انجام گرفته است. با این وجود او این حمله را یک اشتباه خواند و گفت ما هرگز عامدانه به یک مجتمع طبی تحت حفاظت حمله نمیکنیم!
اما کمپبل گفت این حمله یک تصمیم ایالت متحده بوده که در سلسله مراتب فرماندهی آمریکایی گرفته شده است. در هفتم اکتوبر 2015م. باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا در اقدامی نادر، از این حمله عذرخواهی کرد.
در این حملۀ وحشیانه بسیاری از مریضان و پایوازان آنها کشته و زخمی شدند و داکتران ماهر و متعهد و متخصصی مانند داکتر «احسان عثمانی» و «داکتر عبدالستار» که در وضعیت بسیار سخت و خطرناک، شب و روز در خدمت هموطنان مظلوم خود بوده و خدمات صحی به آنان ارائه میدادند، بهشهادت رسیدند.
حمله به قریههای ولایت قندوز
در نوامبر سال 2017م. نیروهای اشغالگر آمریکایی سه قریۀ (سیدعظیم، غرو قشلاق و سرآسیاب) را در ولسوالی «چهاردرۀ» ولایت قندوز با کوردینات مزدوران داخلیشان هدف بمباران کورکورانه قرار دادند و ۲۷ تن مردم ملکی را شهید و زخمی ساختند، مردم محل و عضو شورای ولایتی وقت قندوز «خوشاحمد نصرت» تایید می کردند که هویت ۱۴ تن شهید و ۱۳ تن زخمی برایشان روشن گردیده بود. همۀ مردم منطقه این وضعیت را تایید میکردند، اما ناتو و مزدوران زرخریدشان که پیشتر ادعای تفتیش و بررسی را داشتند، سپس بهصراحت انکار کردند که در واقعۀ مذکور هیچ فرد ملکی کشته نشده است و استدلال کردند اگر کسی کشته میشد، حتماً به شفاخانۀ قندوز انتقال داده میشد.
از سوی دیگر روزنامۀ چاپ کابل به نام «ویسا» راپور داده است: « شاهدان عینی در مورد بمباران ولایت قندوز به روزنامۀ ویسا گفتهاند: نیروهای آمریکایی در این ولایت، وحشت بزرگی را مرتکب شدند و به چشم خود دیدند که آنها از سلاحهای جدید کار گرفتند، یک هلیکوپتر در نزدیک میدان هوایی قندوز ایستاده بود و از پنجاه کیلومتر دور سه قریه را هدف قرار داد، به اساس منابع، شعلههای آتش نشان می داد که حملات از همانجا صورت میگرفت، بمباران آمریکا سه شب ادامه داشت و در نتیجه ۶۳ تن افراد ملکی شهید شدند، سپس هرگاه مردم از دیگر قریهها برای جمعآوری اجساد قربانیان به این مناطق آمدند آمریکاییها آنها را نیز هدف قرار دادند و تلفات بیشتری رخ داد.»