(اوضاع تمدنها مقارن ظهور دین اسلام)
نویسنده: ابورضوان
چکیده
با بررسی و کاوش تاریخ و تمدن اسلامی به این موضوع دست مییابیم که تمدن اسلامی با پشتوانۀ وحی الهی روانۀ دنیا گشته و کلمۀ «اقرأ» را میتوانیم محکمترین دلیل این مدعا بدانیم و مسلم است که وحی، قدرت بالاتری با تفاوت قدرت خالق و مخلوق نسبت به سایر تمدنها دارد و بدیهی است که هیچ تمدن دیگری نمیتواند در برابر چنین تمدنی قد برافرازد و رشتۀ تاریخ را به نفع خود ببافد.
اسلام از بدو ظهور تا امروز روی اتحاد جامعه، اقتصاد اجتماع، سیاست عادلانه و فرهنگسازی بهروز، تأکید دارد و هدف اساسی آن درنظرگیری منفعت اجتماعی انسانیت و هستی در پیوند به ایمان به آخرت است تا بر و بحر دنیا به فساد نیالودد و بشریت مسیر انحرافی و ظالمانه را نپیماید و از خدای خویش بیگانه نگردد و سرانجام در برابر کردههای خود در طول تاریخ شرمنده نماند.
مقدمه
تمدن اسلامی با اساس اصل توحید، تمدنی است ایدئولوژیک با مجموعهای از سازهها و دستاوردهای معنوی و مادی جامعۀ اسلامی که انسان را به کمال معنوی و مادی سوق میدهد؛ البته با این تفاوت که تمدنهای دیگر شکوه و افتخارات خود را صرفاً در سازههای تاریخی و بناهای قدیمی و دژهای بهجا مانده تعریف و توصیف میکنند، اما تمدن اسلامی در کنار این ویژگیها، بیشتر با دیانت شناخته میشود که چتر دیانت اسلام بسیار پهناور بوده و بدون هیچ نوع توقع یا چشمداشتی، قادر است انسانیت را در سایۀ خود جای دهد و در طول تاریخ بارها این موضوع را ثابت کرده است.
غالباً هر تمدنی با نام جغرافیایی محل تولد و رشد و شکوفایی خود شهره گشته و شناخته میشود که حد و حدودش مشخص بوده و البته برداشتی متقابل از نام اقوام ساکن هر سرزمین نیز هست؛ بهطور نمونه، تمدن مصری در کنار رود نیل، تمدن هند در درۀ رود گنگ و سند، تمدن چین در درۀ رود زرد، تمدن بابل در کنار دو رود دجله و فرات، تمدن سریانی در سواحل مدیترانه، تمدن یونانی در سواحل مدیترانه، تمدن آریایی در فلات ایران و… جملگی نام خود را از محل خیزش و یا اقوام خود برگرفتهاند و به مرور به رشد و بالندگی رسیدهاند.
اما بسیاری از تمدنها در سیر عمر حیات خود شکوفا گشته و در تاریخ جهان ثبت و ضبط گشتهاند که در مقابل بسیاری نیز از تاریخی شدن بازمانده و حتی برخی بدنام تاریخ شده و عمر کوتاهتری برای خود رقم زدهاند که چهبسا تا قیام قیامت مذموم تاریخ و هستی هستند.
لیکن تمدن اسلامی نسبت به بسیاری از تمدنهای دیگر ظهور متفاوت و عملکرد متفاوتی داشته که با اعتراف پیروان و مخالفان دینی و سیاسی خود، تاریخ را زرین ساخته است.
چیستی تمدن
تمدن در لغت از واژۀ «مدینه»، «مَدن،مُدن/مدائن» گرفته شده و از باب «تَفَعُّلْ» بوده و به معنی اقامت گزیدن در شهر است.
معادل عربی آن «الحَضَارۀ» است.
معادل انگلیسی آن “Civilization” است.
تمدن در اصطلاح تعریفات گوناگونی دارد که به علت شهرت امپراتوریهای فارس و روم در زمان بعثت و جزیرةالعرب به سبب مکان تولد رسولالله صلیاللهعلیهوسلم، بهتر است آن را به سه دسته تقسیم کرده و سپس هر حوزه را جداگانه بررسی و تحلیل کنیم:
تمدن از دیدگاه غربیها؛
تمدن از دیدگاه شرقیها؛
تمدن از دیدگاه اسلام.