در حقیقت اسلام یگانه پیوند بین مردم و پروردگارشان، از آغاز خلقت و آفرینش تا روز رستاخیر میباشد. و در جامعه بشری جوامع متعددی پدید آمده اند، و میتوانیم بگوئیم که قرآن کریم، همه اصول و تعلیماتی که پیامبران بزرگ الهی و رسولان اولوا العزم الهی و صاحبان رسالتهای مهم، تبلیغ کرده اند، شامل میشود و همه آنها را دربردارد.
در واقع دین مبین اسلام در هر عصر و زمانی قابل تطبیق بوده و خواهد بود، و این امر یعنی فرازمانی بودن اسلام یکی از ویژگی های بارز این دین محسوب میگردد.
و ازسوی دیگر جهانی و همه شمول بودن دین مبین اسلام باعث گردیده است که در تمامی نقاط جهان حرفی برای گفتن داشته باشد و در تمدن های مختلف و در جوامع باز و بسته برای آنها برنامه و راهکاری ارائه دهد.
به همین اساس میتوان گفت که اسلام در واقع یکی از باورهای مهم مردمی در میان مردم جهان میباشد.
در این بخش خواهیم پرداخت به بیان گرایش مردم اسکاتلند به اسلام و علل آن را بررسی نموده و عوامل اسلام هراسی در این کشور را به بررسی خواهم گرفت.
اسکاتلنددرکجاست؟
اسکاتلند به انگلیسیScotland؛ کشوری است که بخشی از بریتانیا است. اسکاتلند بخش شمالی جزیره بریتانیای کبیر را تشکیل میدهد و از جنوب با انگلستان دارای مرز مشترک است. در کنار خاک اصلی، اسکاتلند همچنین ۷۹۰ جزیره دارد که جزایر شمالی و هِبریدیز از آن جمله هستند. از این تعداد ۹۳ جزیره با داشتن ۲٪ جمعیت کشور، مسکونی هستند. پایتخت اسکاتلند شهر تاریخی ادینبرا است. اسکاتلند با جمعیتی نزدیک به ۵/۵ میلیون نفر، حدود ۸ درصد از جمعیت بریتانیا و با مساحتی بیش از ۷۸۰۰۰ کیلومتر مربع حدود یک سوم مساحت بریتانیا را تشکیل میدهد.
در آبهای اسکاتلند در دریای شمال، ذخایر مهمی از نفت خام وجود دارد.
اسکاتلند و انگلستان (شامل ولز که به آن ضمیمه شده بود) تا سال ۱۷۰۷ کشورهایی با پادشاهی مستقل بودند اما در تاریخ یکم ماه مهٔ ۱۷۰۷ دو کشور طی توافقنامهای با هم متحد شده و کشور «پادشاهی بریتانیای کبیر» را به وجود آوردند. بعدها در سال ۱۸۰۱ با اتحاد پادشاهی بریتانیای کبیر با پادشاهی ایرلند، پادشاهی متحد بریتانیای کبیر و ایرلند به وجود آمد که تا سال ۱۹۲۲ ادامه داشت. با جدایی بخش وسیعی از ایرلند در سال ۱۹۲۲، از همان سال تاکنون این کشور و حکومت مستقل پادشاهی متحده بریتانیای کبیر و ایرلند شمالی که اسکاتلند جزئی از آن است، وجود دارد.
گرایشمردماسکاتلندبهاسلام
اسلام از جمله باورها و ادیانی است که در اسکاتلند پیروانی داشته و دارد، مسلمانان در اسکاتلند با روحیه دینی و انگیزههای اسلامی زندگی خود را سپری مینمایند.
بی گمان اگر وارثان اسلام، از جمله امراء و حکام و علما و دانشمندان با امانت و بدرستی وظایف خویش را انجام دهند، این تفکر ایجاد نخواهد شد که آیا اسلام توان اداره امور در جومع مختلف را دارد یا خیر؟
بدون شک این پرسش زاده ی خلأ و قصور و کوتاهیی است که در صحنهی زندگی عمومی مردم ایجاد گشته است.
باید دانسته که اگر اسلام یک مسلک عقب مانده و ارتجاعی میبود، یا موجب توقف تمدن بشری میشد، ما آن را به عنوان دینی که پیروان خود، بلکه جهانیان را به پیشرفت برساند، نمیپذیرفتیم و آن را ترک مینمودیم. ولی فقهاء و دانشمندان حقیقی و صاحب نظران اسلامی میگویند؛ هر جا عدالت و رحمت و مهربانی باشد، شریعت خداوند آنجاست! و هر جا فضیلت و آزادی واقعی و مصلحت باشد، شریعت و فرمان خدا آنجاست!
در واقع خداوند تبارک و تعالی به همه مردمان قارهها و کشورهای آباد زمین میگوید: خالصانه و از ته دل، به من روی آورید، و هر عملی را که بدان مکلف شده اید، نیکو انجام دهید، آن وقت به أمن و امان نایل میشوید و از اندوه رستگار میگردید، و دنیا و آخرت را به دست میآورید.
به خاطر همین تفکر و نظر است که مردم دنیای مدرن امروزی همه خوبی و سعادت خود را در دین داری و اسلام مییابند.
بر این اساس بسیاری از مردم اسکاتلند بر این باور رسیده اند که میبایست برای خوب زندگی کردن، به آغوش اسلام پیوست.
روی آوردن مردم اسکاتلند به اسلام در طول سال جریان دارد و این روند در اکثر نقاط آن مشاهده میگردد؛ روزنامه «اسکاتلند هرالد»، بیان میدارد که مسجد مرکزی گلاسکو به تنهایی شاهد مسلمان شدن بیش از 200 اسکاتلندی در سال است.
افزایش گرایش مردم اسکاتلند به اسلام سبب شده که مساجد سراسر این کشور گروههایی برای حمایت از تازه مسلمانان راه اندازی کنند تا از آنان در برابر مشکلات اجتماعی حمایت کنند.
به عنوان مثال میتوان در این روند از هانا، 25 ساله، یک مدیر اسکاتلندی است که با وجود همه تلاشهایی که برای سیاه نمایی علیه اسلام میشود به تازگی مسلمان شده است.
وی که نام خانوادگی خود را به دلیل مسائل امنیتی مطرح نمیکند، گفت: «من در دوره تحصیل خود در زمینه مطالعات تطبیقی ادیان، مجبور بودم که متون ادیان مختلف را تحلیل و بررسی کنم. پس از مدتی متوجه شدم که در حال کشیده شدن به سمت اسلام هستم.
هانا ادامه داد: بار دیگر شروع به خواندن کردم، اما این بار با احساسات و شور بیشتر و فهمیدم که سادگی اسلام را بسیار دوست دارم.
وی پس از شش ماه فکر کردن تصمیم میگیرد که مسلمان شود و تابستان امسال به مسجد مرکزی گلاسگو میرود تا شهادت دهد که خدایی جز خدای یگانه نیست.
داستان تشرف هانا و دیگر جوانان اسکاتلندی به اسلام از سوی مرکز مسجد مرکزی گلاسکو در اینترنت قرار داده شد.
مسجد مرکزی گلاسگو میگوید: شمار تازهمسلمانان به تدریج در حال افزایش است و در حال حاضر هر هفته بیش از 4 بار مراسم تشرف در آن برگزار میشود.
مسجد مرکزی گلاسکو به همراه مسجد مرکزی ادینبورو گروههایی را برای حمایت از این تازهمسلمانان راهاندازی کردهاند.
هرچند تعداد دقیق تازهمسلمانان در اسکاتلند مشخص نیست، اما بنابر آمار سازمان «فیث میترز» هر سال 5200 نفر به جمعیت سه میلیونی مسلمانان در سراسر بریتانیا اضافه میشوند.
اکثریت تازهمسلمان در اسکاتلند را بانوان تشکیل میدهند.
هانا میگوید: به نظر من در اسلام زنان و مردان با هم برابر هستند اما تفاوتهایی دارند. مسائلی هم که در مورد برابری زن و مرد در اسلام مطرح میشود، ریشههای فرهنگی دارد.
رضی محمد، از مسئولان مسجد مرکزی گلاسکو میگوید: افزایش گرایش مردم اسکاتلند به اسلام دلایل مختلفی دارد اما جالب است که پس از حادثه یازده سپتامبر که با هدف مقصر نشان دادن مسلمانان انجام شد، مردم زیادی شروع به تحقیق در مورد اسلام کردند و بسیاری به اسلام روی آوردند.
محمد گفت: بُعد معنوی دین اسلام نیز مسئله مهمی است. آنها پیشتر بخشی از دنیای مادی بودند و مشغول سود و سودا بودند اما امروز به دنبال معنای عمیقتری برای زندگی خود هستند. و همه اعتراف دارند که این معنا و معنادادن به زیست انسان در زندگی جز در اسلام در دیگر جایی یافت نمیگردد.
به درستی که اسلام بهترین و شایسته ترین برای بشریت است، انسان وقتی این ارزش و شایسته گی را درک خواهد نمود و زمانی به نایل خواهد شد، که هدفمند به دستورات اسلام گردن نهد و به تمامی فرامین الهی بر اساس این که فرمول زندگی را تنظیم میسازند ببیند.
در کشورهای مختلفی همچون اسکاتلند مردامان بیشماری بر اساس مطالعه و تحقیق به این نتیجه دست مییابند که اسلام بهترین گزینه برای زندگی کردن و خوب زیستن است و هر کسی که قصد خوب زندگی کردن را دارد باید خود را به آغوش گرم اسلام بسپارد.
خوشبینیمسلماناناسکاتلند
در حقیقت مسلمانانی که در این سرزمین زندگی میکنند به آینده این کشور بسیار خوشبین هستند و امید دارند که در آینده با رویکردی مناسبتر و نرم تری بتوانند به زندگی مسالمت آمیز خود در این جامعه زندگی کنند.
مسلمانان این سرزمین چون به دستورات دین مبین اسلام پایبند هستند، بناء در جامعه مردم آن دیار با رفتار خود به آنها هیچ گونه آسیبی وارد نمیسازند بلکه با رنگ و بو گرفتن از آنها سالانه چندین هزار انسان به این دین و آئین الهی روی میآورند.
ناگفته نباید گذاشت که در هر واحد سیاسی و کشوری احتمال اینکه سیاستمداران آن بر اساس اوضاع حاکم سیاسی بعضی از برخوردهای نامناسب را اعمال کنند، را نباید نادیده گرفت.
ولی این عوامل به قدری قوی نبوده و نیست که بتواند مردم را از دین و آئین و باور آنها دور نماید.
مسلمانان مراکز بیشماری در این کشور دارند و هر روز بر اساس دستورات دین مبین اسلام برنامه های خود را منظم ساخته و به کردار شایسته هم کیشان خود را فرا میخوانند و این رویه و روحیه باعث شده است که بسیاری از مردم منصف این سرزمین با مسلمانان به بهترین شکل ممکن زندگی را به پیش ببرند.
با این وجود نباید بعضی از اتفاقات را نادیده گرفت و بیان نمود، به عنوان مثال مرکز اسلامی الگین در شمال اسکاتلند حوالی ساعت 11 شب مورد حمله خرابکاران قرار گرفته و نماد صلیب شکسته با اسپری رنگ بر دیوارهای این مسجد کشیده شده و نوشته نژادپرستانه و ضد اسلامی نیز بر دیوار مسجد پیدا شده است. پلیس اسکاتلند این حادثه را «بی نهایت غیرقابل قبول» توصیف کرده است.
لانسنا بانگورا مدیر مسجد در این باره به خبرنگاران گفت: البته که نگران هستیم. اگر نگوییم که این ماجرا ما را نگران میکند نادان بوده ایم.
وی افزود: ما نگران شده اما همزمان میدانیم و انتظار چنین برخوردهایی میرود. اما امیدوارم بیش از این چنین اتفاقی رخ ندهد.
بانگورا خاطرنشان کرد که چنین اتفاقاتی سبب شکسته شدن پیمان اتحادی که جامعه اسلامی با همسایگانش بسته نمیشود و آنان همیشه حمایت و پشتیبانی اجتماع غیرمسلمان را در این محله داشته اند.
واقعیت امر این است که مسلمانان گاهی بر اساس بعضی از اغراض مورد حمله و هجوم قرار میگیرند و اندیشه اسلام هراسی در این سرزمین نیز دامن گسترانده، ولی این بدان معنا نیست که مسلمانان در عرصه دعوت و تبلیغ دین و باور خود کنار آمده و دست از آن خواهند کشید.
بلکه در بسیاری از موارد مشاهده شده است که تزریق اندیشه اسلام هراسی در جوامع متمدن هرگز بار مثبت نداشته و پیامدهای آن بسیار تباه کننده بوده است.
آنانی که با عداوت و دشمنی با برنامه های اسلام در این تفکر اند که بتوانند با طرح برنامه اسلام هراسی مسلمانان را ضعیف و از آیین شان بدور سازند، باید بدانند که همیشه فشار باعث اتحاد و انسجام مسلمانان شده و به وحدت آنها افزوده و از سوی دیگر چشم جهانیان را به سوی اسلام باز کرده و در آغوش گرفته اند.
در سرزمین اسکاتلند بسیاری از مسلمانان با طرح های زیبا و هنرمندی در بسیاری از زمینه های مختلف توانسته اند که انگیزه شوند تا دیگران به این آیین بیایند و تحقیق مناسب در مورد آن انجام دهند.
هنرمندیزنانمسلمان
در بسیاری از ابعاد مختلف مسلمانان در اسکاتلند به هنرنمایی پرداخته اند و در زمینه های مختلفی طرح و برنامه های متنوعی را ارائه داده اند که بسیار مفید واقع شده و در جامعه آنها مفیده بوده است.
به عنون مثال میتوان از خانم امینه دینی نام برد که ایشان در عرصه، فیلم سازی هنرنمایی نموده و از خود به عنوان یک شخصیت زن مسلمان اسکاتلندی عرض اندام نماید و با طرح حجاب درست اسلامی و طبق دستورات اسلام هنرنمایی نمودن را به همه نمایان ساخت، ایشان یک مینی سریال مستند هشت قسمته را ساختند و قصد دارند در این فیلم خلاقیتها و هنرمندیهای بانوان مسلمان را در این شهر به نمایش بگذارد.
این سری مستند، که ساخت آن قرار است از 31 آگوست آغاز شود، با هدف نشان دادن تنوع قومیتی و مذهبی در جامعه تولید میشود.
امینه گفت: من سفری را آغاز کرده ام تا دریابم دختر و زنان مسلمان همشهری من در شهر داندی، چه کارهایی را در وقت آزادشان انجام میدهند.
وی افزود: من احساس میکنم زنان مسلمان در شهر ما مانند دیگر نقاط بریتانیا، مکانی ندارند که استعدادها و هنرمندیهایشان را به نمایش بگذارند. به همین جهت نیز تصمیم گرفته ام که یک سری فیلم مستند مینی 5 دقیقه ای را بسازم و در آن هشت زن مسلمان یا گروهی از زنان مسلمان و خلاقیتهایشان در وقت آزاد را به نمایش بگذارم. و با این کار و ایده ام این تفکر را به جهان تزریق نمایم که حجاب کامل و طبق دستورات اسلام برنامه ریزی ممکن و بهتر خواهد بود و انسان به صورت بهتر خواهد توانست که در زمینه های مختلف عرض اندام نماید.
حالتاجتماعیمردممسلمان
ایامرمضان
مسلمانان با طرح و برنامه های مختلفی توانسته اند که در جامعه اسکاتلند خود را نمونه نشان داده و نگاه دیگران را به خود جلب نمایند.
مسلمانان اسکاتلند در رمضان سال قبل بر این اندیشه و باور گشتند که باید برای سهم گرفتن در پاکی شهر و دیار خود تلاشی نمایند بر این اساس به پاک کاری محیط زیست برآمدند و با جمع ایشان هزاران مردم دیگر نیز شامل شدند.
یکی از ساکنین محلی در اسکاتلند بیان داشت که کار شما فوق العاده بود و باعث شد لبخند بر لب ما بنشیند.
دیگران نیز از گروه داوطلبان جامعه اسلامی قدردانی کردند. یکی بیان داشت که اگر هر کسی نقش کوچک خود را در تمیز کردن شهر به کار بگیرد، ما همگی محیط زیست پاکیزه تری برای زندگی خواهیم داشت.
گفتنی است در ایام ماه مبارک رمضان امسال، داوطلبان مسلمان اقدام به جمع آوری 40 کیسه زباله از تنها یک جاده در نیوکاسل کردند. نزدیک به 12 نفر در این کمپین همکاری داشتند که در واقع این روند در آخرین هفته ماه رمضان برگزار میشد.
کامران 40 که ساله در نزدیکی این خیابان زندگی میکند گفت: این تصمیم را بین دوستانمان گرفتیم زیرا در ایام رمضان به این نتیجه رسیدیم که باید از خانه بیرون برویم و مشارکت داشته باشیم. ما وضعیت اینجا را دیده بودیم که روز به روز هم بدتر میشد!
وی اذعان داشت که از این کار ترسیده بود، اما در پایان افزود: برای شروع کار باید ذهن مثبتی داشته باشی.
در همین راستا نیز یک مغازه دار سلمانی که از اقدام مسلمانان الهام گرفته بود، از اعضای کمپین خواست تا خارج از مغازه او را تمیز نکنند تا خودش به این کار اقدام کند.
لازم به ذکر است به عنوان بخشی از روز «بازدید مسجد من» که امسال نیز به میزبانی شورای مسلمانان بریتانیا برگزار شد، داوطلبان از بیش از 250 مسجد درانگلستان، ولز، اسکاتلند و ایرلند شمالی، در ابتکار تمیزکاری خیابانها که روز 24 فوریه برگزار شد شرکت کردند. در حقیقت مسلمانان با طرح برنامه های متنوعی برای همشریان خود الگو گشته اند، و همه چشم و امید شان مسلمانان این شهر است که منتظر اند تا ببینند مسلمانان چه اقدام نیکی میکنند تا آنها نیز از مسلمانان رنگ و بو گرفته و در خدمات اجتماعی مشارکت نمایند.
سوءاستفادهازمردمبیبضاعت
متاسفانه این تفکر در بسیاری از جوامع موجود است که برای اغفال مردم یک جامعه رخ خود را به سوی انسانهای بی بضاعت نموده و در نخست با ارائه برنامه های غذایی منظم و وعده های متنوع اقتصادی آنها را به سوی اهداف پنهان خود کشیده و باعث میگردند که این مردم بی بضاعت و مستضعف از باورهای خود دست بریده و به سوی تفکران این گروه به حرکت شوند.
و جامعه اسکاتلند نیز از این قانون مستثنی نیست و مردم مغرض و نژادپرست رخ فریب خود را به سوی مسلمانان مستضعف نموده و در پی این هستند که با زیبا نشان داده رونق اقتصادی خود تفکر و اندیشه آنها را شستشو داده و باعث گردند که از باور خود دست بکشند.
در این چنین جوامعی میبایست مسلمانان ثروتمند به خوبی متوجه بوده و با به صورت درست تقسیم نمودن زکات و صدقات خود مسلمانان مستضعف را نجات داده و همیاری نمایند.
این حالت از گذشته بسیار دور بوده و به این زودی ها نیز رخت نخواهد بست، بناء بر انسان مسلمان و بخصوص مسلمان ثروتمند لازم است که در این زمینه فکری اساسی نموده و برادران نیازمند خود را از حالت بد اقتصادی برهانند تا مبادا گرفتار دام های شیطانی این انسان ها گردند.
این گروه نژادپرست تصاویری از کمک رسانی شان به بی خانمان ها در شبکه های اجتماعی منتشر کرده اند. اعضای این گروه به سراغ مردم آسیب زده و بی پناه رفته، به بهانه دادن غذا این افراد را به پیوستن به گروهشان ترغیب می کنند و بروشورهایی با عقاید نژادپرستانه را نیز میان بی خانمان ها و گدایان پخش کردند.
بناء در اخیر لازم میبینم که بیان دارم، در هر جامعه ای که مسلمانان وحدت و توان خود را به یک سو و هدفمند جهت دهی کرده باشند، آنها موفق و پیروز میدان اند، و در هر جهتی غیر این اقدام نمایند سرنوشت آنها به سوی فروپاشی و اضمحلال کشانده خواهد شد.
پس لازم است که در قضیه وحدت و همیاری مسلمانان اسکاتلند نیز متوجه بوده و خود را بر این اساس که مسلمان هستند و جهان به خاطر فرمانروی آنها بنا نهاده شده است، به سوی اهداف خود قدم بردارند.
و به خوبی واضح است که اسلام سرنوشت مسلمانان واقعی را به سعادت و نیکی گره زده است، و اگر گاهی انسان به سوی راهی به غیر این در حرکت است باید بداند که از تعالیم ناب اسلامی فاصله گرفته است و راه بیرون رفت از این منجلات چیزی جز بازگشت به اسلام نخواهد بود.