نویسنده: ام سعدیه

توصیه‌ای از توصیه‌های پیامبر (صلی‌الله‌علیه‌وسلم) برای بانوان (بخش پنجم)

۱۳. مدت مشروع سوگواری برای مرده
از زینب، دختر ابوسلمه (رضی الله عنه) روایت است: «هنگامی که ابوسفیان وفات کرده بود، نزد أم حبیبه، همسر رسول الله (صلی الله علیه وسلم) و دختر ابوسفیان (رضی الله عنه) رفتم. او مقداری خوشبویی که با خلوق یا ماده‌ای زردرنگ آمیخته بود، طلب کرد و ابتدا مقداری از آن را به دختر بچه‌ای مالید و سپس به رخسار خود مالید؛ سپس گفت: من نیازی به خوشبویی ندارم، اما از رسول الله (صلی الله علیه وسلم) شنیدم که بالای منبر می‌فرمود: “برای هیچ زنی که به خدا و روز آخرت ایمان دارد، حلال نیست که برای مرده‌ای بیش از سه روز سوگواری کند، مگر برای شوهرش که باید چهار ماه و ده روز برایش سوگواری کند.”»
زینب می‌گوید: «وقتی برادر زینب بنت جحش وفات کرده بود، نزدش رفتم. او نیز خوشبویی طلب کرد و به خود مالید و گفت: به خدا سوگند، من به مالیدن خوشبویی نیازی ندارم، اما از رسول الله (صلی الله علیه وسلم) شنیده‌ام که بالای منبر می‌فرمود: «برای هیچ زنی که به خدا و روز آخرت ایمان دارد، حلال نیست که برای مرده‌ای بیش از سه روز سوگواری کند، مگر برای شوهرش که باید چهار ماه و ده روز برایش سوگواری کند.»[1]
پس خواهرم! اگر عزیزی از عزیزانت را از دست دادی، نباید برای او بیش از سه روز سوگواری کنی، به جز شوهرت که سوگواری برای او تا چهار ماه و ده روز ادامه دارد. از تجدید غم‌ها به‌شدت بپرهیز، چون مخالف سنت است. آنچه امروزه زنان تحت عنوان پنجشنبه، هفتم، چهلم، سالروز مرگ و… انجام می‌دهند، همه و همه بدعت و نافرمانی خدا و پیامبرش محسوب می‌شود.
۱۴. برحذر بودن از استعمال عطر
از حضرت ابوموسی (رضی الله عنه) روایت است که رسول الله (صلی الله علیه وسلم) فرمود: «هر چشمی زنا می‌کند و اگر زنی عطر و خوشبویی بزند و از مجلسی عبور کند، چنین و چنان است»؛ یعنی زناکار است. پس ای خواهر مسلمانم! از استفاده‌ی عطر و خوشبویی هنگام رفتن برای حاجت یا رفتن به خیابان به شدت بپرهیز، چون حرام است. در خانه‌ات و هنگام آرایش کردن برای شوهرت می‌توانی از عطر استفاده کنی، اما اگر هنگام بیرون آمدن از خانه این‌کار را بکنی، مصداق حدیث قرار می‌گیری.
۱۵. تغییر خلقت خداوندی
حضرت ابن مسعود (رضی الله عنه) می‌گوید: «رسول الله (صلی الله علیه وسلم) چهار گروه از زنان را که خلقت خداوندی را تغییر می‌دهند، لعنت کرده است:
  1. زنانی که خالکوب هستند؛ 2. زنانی که خودشان را خالکوبی می‌کنند؛ 3. زنانی که ابروی‌شان را باریک می‌کنند؛ 4. زنانی که برای زیباتر شدن میان دندان‌های‌شان فاصله می‌اندازند.»
زنی نزد حضرت ابن مسعود (رضی الله عنه) در این باره اعتراض کرد. حضرت ابن مسعود (رضی الله عنه) گفت: چرا کسی را لعنت نکنم که رسول الله (صلی الله علیه وسلم) او را لعنت کرده است؟ و دستور قرآن کریم نیز همین است: «وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ»؛ «و آنچه را فرستاده‌ی (او) به شما داد، آن‌را بگیرید و از آنچه شما را بازداشت، باز ایستید.»[2]
خواهرم! این زنان را بشناس:
– نامصه: زنی که ابروی دیگران را باریک می‌کند.
– متنمصه: زنی که ابروی خودش را باریک می‌کند.
– متفلجه: زنی که دندان‌ها را با سوهان یا ابزاری مانند آن می‌تراشد و از هم فاصله می‌دهد تا زیباتر شود.
– واشمه: زنی که با سوزن و ماده‌ی سیاه‌رنگ دست یا صورت دیگران را خالکوبی می‌کند.
– مستوشمه: زنی که خودش را خالکوبی می‌کند.
حضرت اسماء (رضی الله عنها) می‌گوید: «رسول الله (صلی الله علیه وسلم) زنی را که موی زنی را به موی زنان دیگر پیوند می‌زند و زنی که متقاضی این عمل است، لعنت کرده است.»[3]
۱۶. حرمت خلوت با مرد بیگانه
از حضرت عقبه بن عامر (رضی الله عنه) روایت است که رسول الله (صلی الله علیه وسلم) فرمود: «از رفتن نزد زنان بیگانه به شدت بپرهیزید». مردی از انصار پرسید: «یا رسول الله، در مورد خویشاوندان شوهر چه می‌فرمایید؟» رسول الله فرمود: «خویشاوندان شوهر خود مرگ و اصل مصیبت هستند.»[4]
خواهرم! واژه‌ی «الحمو» که در حدیث آمده است، به معنای خویشاوندان شوهر است، مثل برادر شوهر، برادرزاده‌ی شوهر و… . برای هیچ‌کس جز محارمت حلال نیست که با تو بدون حضور محرمی خلوت کند، چون هیچ مرد نامحرمی با تو خلوت نمی‌کند مگر آنکه نفر سوم شما شیطان است.
ادامه دارد…
[1] ـ رواه البخاری و مسلم.
[2] ـ سوره حشر، آیه: ۷.
[3] ـ رواه البخاری ومسلم.
[4] ـ رواه البخاری ومسلم.
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version