نویسنده: عبدالحمید نوروزی

مواقيت حج

میقاتِ زمانی برای حج، ماه شوال، ذوالقعده و نُه روز ذوالحجه و شب عید است (تا طلوع صبح عید)، اگر قبل یا بعد از این مدت احرام به حج بسته شود، عمره محسوب می‌شود. وقت احرام برای عمره همۀ سال است و وقت مکروه ندارد. مگر اینکه احرام به عمره قبل از تحلّل حج و هنگام اشتغال به رمی و مبیت منی صورت گیرد.
میقاتِ مکانی، برای کسی‌که در مکه اقامت دارد، مکه محل احرام اوست و کسی‌که بیرون از حرم اقامت دارد، در یکی از میقات‌های پنجگانه احرام ببندد:
۱. ذوالحلیفه: آبیارعلی نیز نامیده می‌شود و فرسخی از مدینه‌ دور است، برای کسانی است که از راه مدینه به حج می‌روند.
۲. جُحفه: دهکده‌ای است میان مکه و مدینه که «رابغ» نیز نامیده می‌شود، برای اهل مصر و شام و کسانی است که از آن راه به حج می‌روند.
  1. 3. ذات عرق: دِهکده‌ای است شانزده فرسخ دور از مکه، برای کسانی‌ است که از آن راه به حج می‌روند، عقیق که قدری دورتر از ذات عرق است نیز محل احرام آنان است.
۴. قرن المنازل: شهری است شانزده فرسخ دور از مکه، که «تهامه» نیز نامیده می‌شود، برای اهل حجاز و نجد و یمن و کسانی‌ است که از آن راه به حج می‌روند.
۵. یلملم: کوهی است شانزده فرسخ دور از مکه برای اهل یمن، فارس و شرق که از راه دریا به حج می‌روند. اگر کسی‌که برای حج یا عمره به مکه می‌رود، از میقات‌های ذیل بگذرد درحالی‌که احرام نبسته است، بر وی فدیه لازم می‌شود؛ مگر اینکه به میقات برگشته احرام ببندد که در این صورت فدیه از وی ساقط می‌شود. فدیۀ حج گوسفندی است که به فقرای حرم می‌دهند.
کسی‌که از داخل حرم به حج احرام می‌بندد، بهتر است که آن را در خانۀ خود ببندد و کسی‌که بیرون از حرم به حج احرام می‌بندد درحالی‌که به مکه نزدیک‌تر است، محل اقامت او محل احرام اوست. کسانی که با هواپیما به حج ‌می‌روند و میقات‌گاه را نمی‌دانند، می‌توانند در جده احرام ببندند، به شرطی که آنجا اقامت گزینند. احرام به حج یا عمره برای کسانی که دور از میقات اقامت دارند، محل احرام‌شان همان میقات‌های پنجگانه است. کسی‌که از مکه بخواهد احرام به عمره ببندد، بهتر است که از جعرانه که در شش فرسخی مکه قرار دارد، احرام ببندد و اگر از آنجا نمی‌بندد، از تنعيم که به مسجد عایشه نیز معروف بوده و در یک فرسخی مکه است احرام ببندد.

فرايض حج

  1. احرام بستن؛
  2. وقوف به عرفه؛
  3. طواف زيارت.
واجبات حج
 ۱. احرام از میقات؛
 ۲. هم‌زمان بودن تلبیه با احرام؛
۳. تلبيه؛
۴. قراردادن خانه به طرف چپ؛
۵. شروع طواف از حجرالاسود؛
٦. پیاده طواف کردن در صورت نداشتن عذر؛
۷. طهارت از بی‌وضویی؛
۸. بودن طواف از پشت حطیم؛
۹. پوشیدن عورت؛
۱۰. دو رکعت نماز طواف؛
۱۱. سعی بین صفا و مروه؛
۱۲. واقع شدن سعی بعد از طواف؛
۱۳. نیت سعی؛
۱۴. شروع سعی از صفا و ختم به مروه؛
۱۵. پیاده سعی کردن؛
۱۶. هفت شوط (دور) بودن سعی؛
۱۷. تراشیدن یا کوتاه کردن مو؛
۱۸. وقوف در مزدلفه؛
۱۰. جمع کردن نماز مغرب و عشاء در مزدلفه؛
۲۰. رمی جمره؛
۲۱. طواف صدر (وداع ) برای غیر اهل حرم؛
۲۲. ترتیب بین رمی (سنگ‌ریزه زدن) ذبح و حلق؛
۲۳. اهدای شکرانه برای قارن و متمتع؛
۲۴. طواف افاضه در ایام عید؛
۲۵. ذبح در ایام نحر؛
٢٦. ذبح در زمین حرم.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version