از حضرت ابوهریره (رضی الله عنه) روایت است که رسول الله (صلی الله علیه وسلم) فرمود: «برای زن جایز نیست که روزه (نفلی) بگیرد، در حالیکه شوهرش حاضر و مقیم است، مگر با اجازهی شوهرش. همچنین برایش جایز نیست که به کسی اجازهی ورود به خانهی شوهرش را بدهد، مگر با اجازهی شوهرش.»
باز هم از حضرت ابوهریره (رضی الله عنه) روایت است که اگر شوهر زن را به رختخواب خود فراخواند اما او امتناع کرد و در نتیجه، شوهر شب را در حالی سپری کرد که از دست زنش عصبانی بود، فرشتگان تا صبح آن زن را لعنت میکنند.
خواهرم! در مورد روزهها و نمازهای نفلی، اطاعت شوهر واجب است و زن باید با اجازهی شوهر به آنها عمل کند. اما دربارهی فرائضی چون نمازهای پنجگانه و روزهی ماه رمضان، نه به اجازهی شوهر نیاز است و نه به خاطر شوهر میتوان آنها را ترک کرد، چون در جاییکه نافرمانی الله متعال باشد، اطاعت از هیچ مخلوقی جایز نیست. حدیث دوم به این نکته اشاره دارد که اطاعت شوهر و اجابت خواستههای جنسی و دادن حقوق شرعیاش بر تو واجب است، تا زمانیکه عذری (مثل بیماری یا عادت ماهیانه) برای رد درخواست او نداشته باشی. این امور بر تو واجب است، تا مبادا مورد لعنت فرشتگان و خشم خدای متعال قرار بگیری.
۶. ترجیح دخترت بر خودت
از حضرت عائشه (رضیاللهعنها) روایت است: «زن نیازمندی در حالیکه دو دخترش را در آغوش داشت، پیش من آمد. من سه عدد خرما به او دادم. او به هر یکی از دخترانش یک خرما داد و سومی را به سوی دهان خودش برد تا بخورد، اما دخترانش آن خرما را نیز از او طلبیدند. آن زن خرمایی را که خودش میخواست بخورد، دو نصف کرده میان دختران تقسیم کرد. من از کار او بسیار شگفتزده شدم و آن صحنهی ایثار مادرانه را برای رسول الله (صلی الله علیه وسلم) تعریف کردم. ایشان فرمود: «همانا خدای متعال بهشت را برای او به سبب دخترانش واجب کرد. یا فرمود: خداوند او را به خاطر دخترانش از آتش دوزخ آزاد کرد.»
حضرت ام سلمه (رضیاللهعنها) میگوید: از رسول الله (صلی الله علیه وسلم) شنیدم که میفرمود: «هیچ مسلمانی نیست که دچار مصیبتی شود و سپس بگوید: «ما از آن خدا هستیم و به سوی او بر میگردیم. بارالها، به من در عوض مصیبتم اجر و پاداش بده و جایگزین بهتری از آنچه از دست دادم بده»، مگر آنکه خدای متعال به او جایگزین بهتری میدهد». زمانیکه شوهرم، ابو سلمه (رضیاللهعنه) درگذشت، با خودم گفتم چه کسی میتواند از ابو سلمه بهتر باشد؟ او نخستین خانوادهای بود که به سوی رسول الله (صلی الله علیه وسلم) هجرت کرد. با وجود این، دعایی را که رسول الله (صلی الله علیه وسلم) به من آموخته بود، خواندم. خدای متعال نیز جایگزین بهتری از ابو سلمه به من داد که شخص رسول الله (صلی الله علیه وسلم) میباشد».
۸. صبر هنگام ابتلا و آزمایش و راضیبودن به قضای الهی
از عطاء بن ابی رباح روایت است که میگوید: حضرت ابن عباس (رضیاللهعنه) به من گفت: «آیا به تو زنی از اهل بهشت را نشان ندهم؟» عرض کردم: بله، نشان بده. گفت: «همین زن سیاه از اهل بهشت است. او پیش رسول الله (صلی الله علیه وسلم) آمده و عرض کرد: یا رسول الله! من دچار بیماری صرع (تشنج) میشوم و وقتی این حالت برایم پیش میآید، لباسم از تنم میافتد و برهنه میشوم. از بارگاه خدای متعال برای من طلب سلامتی کنید.» رسول الله (صلی الله علیه وسلم) فرمود: «دوست داری صبر کنی و بهشت نصیبت شود یا دوست داری برایت طلب سلامتی کنم تا خدای متعال شفایت بدهد؟» او عرض کرد: «صبر میکنم، اما هنگام صرع لباسم از تنم میافتد، پس از خدای متعال بخواه که لباسم نیفتد و برهنه نشوم.» رسول الله (صلی الله علیه وسلم) نیز برایش دعا فرمود.»
۹. بیماریها گناهان را میشویند
حضرت جابر (رضیاللهعنه) میگوید: رسول الله (صلی الله علیه وسلم) نزد زنی به نام ام سائب یا ام مسیب رفته و به او گفت: «تو را چه شده است که میلرزی؟» او گفت: «تب دارم. خدا به این درد برکت ندهد.» رسول الله (صلی الله علیه وسلم) فرمود: «به تب بدوبیراه نگو؛ زیرا بیماریها گناهان فرزندان آدم را چنان میزداید که کورهی آتش ناخالصیهای آهن را میزداید.»
أم علاء میگوید: «وقتی بیمار شدم، رسول الله (صلی الله علیه وسلم) به عیادتم آمده و فرمود: «مژده باد تو را ای أم علاء، که بیماری گناهان انسان مسلمان را چنان میزداید که آتش ناخالصیهای نقره را میزداید.»