اسلام در اوکراین در برخی از مناطق آن بخصوص در شبه جزیره کریمه جایگاه خاصی دارد.
به صورت اکثریت مسلمانان در شبه جزیره کریمه این کشور زندگی می کنند. جمعیت مسلمانان در اوکراین 393000 نفر اعلام شده است.
با این حال مرکز اداره امور مسلمانان اوکراین جمعیت مسلمانان را در حدود 2 میلیون تخمین زده است.
در در اوکراین متنوع است و اکثریت مرم به مسیحیت پایبند هستند.
در نظر سنجی در سال 2018 توسط مرکز رازومکوف نشان می دهد که 71.7 درصد از مرم خود را مؤمن اعلام کرده اند. حدود 67.3 درصد از مردم به یکی از دسته های مسیحیت معتقد هستند. 2/5 درصد به اسلام 0.4 درصد به دین یهودیت معتقدند؛ در حالی که درصد کمی از هندوئیسم، بودیسم، و بت پرستی در آن نیز حضور دارند.
11 درصد دیگر خود را بی دین اعلام کرده اند بر اساس نظر سنجی های انجام شده توسط رازومکوف در دهه 2000 و اوایل 201، این نسبت ها در طول دهه گذشته نسبتا ثابت بوده است. در صورتی که نسبت افراد معتقد و مؤمن به طور کلی از 76 درصد در سال 2014 به 70 درصد در سال 2016 و 72 درصد در سال 2018 کاهش یافته است.
در کشور اوکراین نزدیک به 445 جوامع مسلمین و 160 مسجد وجود دارد. در منطقه کریمه تاتارهای کریمه در حدود 12% جمعیت را تشکیل می دهند که حداقل 30 مورد از جوامع مسلمین در این منطقه از کشور می باشد. سایر گروه های قومیتی عبارتند از چچنی ها، مهاجران قفقازی، و اقلیتی از افغان ها که زبان های عمده آنان تاتاری، ترکی و قفقازی (مانند چچنی یا آوای) می باشد.
اما همه جوامع مسلمانان به اوکراینی و روسی مسلط هستند.
مسیحیت با آیین بیزانس برای اولین بار در اوایل هزاره اول برجسته شد. بر اساس روایات و افسانه هایی که بیان می کنند، در قرن اول میلادی، اندرو رسول از مکانی بازدید کرد که کیف امروزی پدید آمد.
از سال 2018، 87.4 درصد از جمعیت اوکراین، طی یک نظر سنجی، اعلام کردند که به مسیحیت اعتقاد دارند.
با این وجود که اکثریت مردم این سرزمین به باورهای مسیحی باور دارند، ولی مسلمانانی که در این سرزمین زندگی می کنند، با وحدت و حفظ حدود دینی خود؛ نقش پر رنگی در جامعه اوکراین دارند.
تعامل درست مردم مسلمان در این سرزمین باعث گردیده است که مراکز اسلامی و مساجد مسلمانان به صورت منظم و به شکل درست خود، انجام وظیفه نموده و به مرام و اهداف خود تا حدودی بدون کدام محدودیتی به پیش برود.
اوکراین از جمله کشورهایی محسوب می گردید که مهاجران زیادی در آن سرزمین وجود داشتند، از هم مرزی آن با کشورهای دیگر باعث سفر مردم به این سرزمین شده بود.
کشوری که مسلمانان در آن با حفظ حرمت دینداری خود، جایگاه و نقش خاصی را برای خود ترسیم نموده اند.
روز جهانی حجاب در اوکراین
شماری از بانوان مسلمان شهر کییف، پایتخت اوکراین، در روز جهانی حجاب پویشی را برای معرفی این فریضه به اجرا در آوردند و تعدادی از زنان این کشور داوطلبانه اقدام به پوشیدن حجاب کردند.
در اقدامات روشنگرانه بانوان مسلمان اوکراینی که به مناسبت روز جهانی حجاب انجام شد، اطلاعاتی در باره حجاب به زنان این کشور ارائه شده و برخی از آنان به شکل داوطلبانه اقدام به پوشیدن حجاب کرده و این پوشش اسلامی را تجربه کردند.
این فعالیت ها در شهر کییف و برخی دیگر از شهرهای اوکراین اجرا شده است.
تنزیله عیسی، سخنگوی اتحادیه مسلمانان اوکراین در این باره گفت: این اتحادیه از چند سال تا کنون فعالیت هایی را برای معرفی حجاب انجام داده است.
هدف از این فعالیت ها شکستن تعصبات گذشته در باره زنان مسلمان است.
روز اول فوریه هر سال به عنوان «روز جهانی حجاب» نامگذاری شده است و بانوان کشورهای مختلف با هر دین و آیینی، در این روز با پوشش حجاب تلاش می کنند همبستگی خود را با زنان مسلمان که به دلیل پوشش حجاب مورد تبعیض دینی قرار گرفته اند، اعلام کنند.
این روز به ابتکار نظمه خان یک زن مسلمان آمریکایی و پس از واکنش های اسلام هراسانه پس از رویداد 11 سپتامبر پیشنهاد شد.
در روز جهانی حجاب، زنان غیر مسلمان از ادیان مختلف یک روز را با حجاب گذرانده و تجربه خود را از حجاب را بیان می کنند.