نویسنده: سید مصلح الدین

نماز وجایگاه آن در اسلام (بخش چهاردهم)

جمعه، ترازوی اعمال هفته:
انسان در طول هفته مشغول به کار است و از هزینه­‌های زندگی و تأمین حقوق خانواده به ستوه آمده است، بنابراین نیاز به روزی دارد که در آن همتش تحریک شده و ذهنش برای عبادت و اعمال شایسته‌­ای که انسان را به الله تعالی نزدیک می­‌کنند، فارغ شود و در آن روز، زنگار قلب را جلا دهد، تا نور و روشنایی آن، در سایر روزها جریان یابد و در سایه همین روز، روزهای دیگر هفته را بگذراند و این روز در هفته، روز جمعه است. در رمضان، شب قدر این­گونه است و در سال، رمضان چنین حالتی دارد.[1]
علامه ابن قیم (رحمه الله) به زیبایی این نکته را بیان کرده است، آنجا که می­‌گوید: «در روز جمعه شایسته است که انسان خود را برای عبادت فارغ کند. این روز به خاطر عبادت‌­های واجب و مستحبی که در آن وجود دارد، بر سایر روزهای هفته برتری دارد؛ زیرا الله تعالی برای هر ملتی روزی را تعیین کرده است که در آن برای عبادت فارغ شده و از کارهای دنیوی دست بکشند. بنابراین روز جمعه، روز عبادت است و در میان روزها چنان جایگاهی دارد که رمضان در میان ماه‌­ها دارد و لحظه­‌ی اجابت دعا که در آن روز نهاده شده است مانند شب قدر در ماه رمضان است. به همین خاطر کسی که روز جمعه‌­اش به خوبی و عافیت بگذرد، سایر هفته‌­اش نیز به خوبی و عافیت خواهد گذشت و کسی که ماه رمضانش به خوبی و عافیت بگذرد تمام سالش به خوبی و عافیت خواهد گذشت و کسی که حجش به خوبی و عافیت بگذرد تمام عمرش به خوبی و عافیت خواهد گذشت. بنابراین روز جمعه ترازوی هفته است و رمضان ترازوی سال است و حج ترازوی عمر است و توفیق دهنده الله تعالی است».[2]
نماز عید و ویژگی اسلامی آن:
اعیاد در میان ملت­‌ها، امت‌­ها و آیین‌­ها، روزهای رهایی، پویایی و فصل­‌های لذت و کامجویی هستند و بدون استثنا به کنار گذاشتن شرم، حیا و وقار و زیاده‌­روی در سرگرمی و شادی متصف هستند؛ به گونه­‌ای که با عبادات و مفهوم آن‌­ها در تضاد بوده و از جدیت، وقار، فروتنی و عبادت به دور هستند.
اما با وجود این، دو عید فطر و قربان که در اسلام به خاطر برآورده کردن غریزه­‌ی انسانی و پذیرفتن واقعیت انکارناپذیر[3] مشروع شده‌­اند، به رنگ دینی و روحانی درآمده‌­اند و در نماز عید تکبیرات زوائد و خطبه پس از نماز افزوده شده است؛ نیز تکبیر گفتن در راه پیش از نماز، سنت قرار داده شده است و قبل از نماز عید فطر، صدقه و بعد از نماز عید قربان، قربانی مشروع گردیده است.
اصل در رابطه با نماز عید این است که در یک محل و در بیابان برگذار شود تا مسلمانان سالی دو مرتبه گردهم بیایند؛ مانند نماز جمعه که هفته‌­ای یک مرتبه در روز جمعه گردهم می‌­آیند. اما مسلمانان در این باره هم سهل‌­انگاری کرده­‌اند و نماز عید را در هر مسجدی؛ چه بزرگ و چه کوچک؛ برگذار می‌­کنند و به دنبال آن، تاثیر نماز و مقاصد آن کاهش یافته است. علامه ابن قیم (رحمه الله) می‌­گوید: «رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) عیدین را در عیدگاه؛ که کنار دروازه شرقی شهر مدینه قرار دارد، برگذار می‌­کرد. این عیدگاه همان جایی است که حاجیان، سامان­‌ها و وسایل­شان را آنجا می­‌گذارند. رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) نماز عید را به جز یک مرتبه در مسجد برگذار نکرده است؛ آن هم زمانی اتفاق افتاد که در شهر مدینه باران بارید و رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) نماز عید را در مسجد برگذار نمود(البته این در صورتی است که حدیثی که در این رابطه در سنن ابوداود و سنن ابن ماجه آمده است به ثبوت برسد). سنت رسول الله (صلی الله علیه وسلم) چنین بود که آن را همیشه در مصلی و عیدگاه برگذار می‌­نمود.»[4]
شیخ الاسلام ولی‌­الله دهلوی (رحمه الله) در رابطه با فلسفه‌ی تشریع عیدین و اهمیت آن دو، می‌گوید: «هر ملتی به اجتماعی نیاز دارند که شوکت و کثرت آنان را بنمایاند؛ به همین خاطر حضور تمام مردم در نماز عید؛ حتی کودکان و زنان مستحب است، و زنانی که پرده­‌نشین و معذور هستند نیز مستحب است که به نماز عید بیایند و از مصلی و عیدگاه کناره گرفته و در دعای مسلمانان حاضر شوند. بنابرهمین حکمت، رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) مسیر رفتن و برگشتن را تغییر داده و از راه دیگری برمی­‌گشتند تا ساکنان هر دو مسیر از شوکت مسلمانان آگاه شوند.»[5]
نقش نماز جمعه و جماعت در پاسداری دین از دست‌برد و حفاظت مسلمانان از بدعات و آشفتگی:
نماز جمعه و حضور در جماعت و مواظبت بر آن در کشورها و سرزمین‌­های اسلامی نقش بسزایی در سلامت دین و شریعت اسلامی و ساختارهای دینی و در پایدار ماندن آن­ها بر ساختاری که رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) و صحابه (رضی الله عنهم) آن را پس از خود بجا گذاشتند، و در جلوگیری از دستبرد تحریف‌­گران و بازیچه قرار گرفتن بی‌هوده‌­گران دارد.
اگر مسلمانان نماز جمعه و جماعت را کنار می‌گذاشتند و به جای آن به اقامه نمازهای فردی در خانه‌های خود روی می‌آوردند، پیامدهای منفی بسیاری به دنبال داشت. این اعمال عبادی به مرور زمان ممکن بود دچار تغییر و تحریف شوند و اصالت و ساختار اولیه خود را از دست دهند. در نتیجه، مسلمانان ممکن بود به شیوه‌های مختلفی نماز خود را به جا آورند و این تنوع رویه‌ها می‌توانست به تشکیل دسته‌ها و گروه‌های متعدد منجر شود. همانطور که در میان یهودیان، مسیحیان و پیروان آیین‌های هندو و فرقه‌های مختلف آن‌ها، شاهد چنین تفرقه‌هایی هستیم.
نماز جماعت به عنوان یکی از عوامل مهم وحدت مسلمانان در عبادت و حفاظت از دین در برابر تحریف شناخته شده است. به دلیل این حکمت‌ها، منافع، اهمیت و حکمت‌های دیگری که ممکن است ما از آن‌ها بی‌خبر باشیم، نماز جماعت از نماز انفرادی برتری چندین برابری دارد.
ابو هریره (رضی الله عنه) از رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) نقل کرده است که فرمودند: «نماز جماعت بیست و پنج برابر برتر از نمازی است که در خانه یا بازار به جا آورده شود. این برتری به این دلیل است که هنگامی که یک مسلمان به خوبی وضو می‌گیرد و تنها برای نماز به سمت مسجد می‌رود، هر قدمی که برمی‌دارد باعث بالا رفتن درجات او و آمرزیده شدن گناهانش می‌شود. و هنگامی که نماز می‌گزارد، فرشتگان بر او رحمت می‌فرستند و می‌گویند: ‘خدایا، بر او رحمت فرست و بر او رحم کن!’ و تا زمانی که شخص در انتظار نماز باشد، گویی که در حال نماز است»[6]
ابن عمر (رضی الله عنه) از رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) روایت کرده است که فرمودند: «نماز جماعت از نماز انفرادی بیست و هفت درجه برتری دارد.»[7]
نماز در ادیان دیگر:
قبل از اینکه به بررسی انواع دیگر نماز در اسلام و تأثیرات آن‌ها بر روح و زندگی انسان‌ها بپردازیم، بایسته است که نگاهی دقیق و پژوهشی به مفهوم نماز در ادیان باستانی که پیش از اسلام بوده‌اند و همچنان پابرجا هستند، داشته باشیم. ما باید با ماهیت، مفهوم و جوهر نماز در این ادیان و نزد پیروانشان آشنا شویم و تا حد امکان ساختار، شکل، قوانین و آداب مربوط به آن‌ها را شناسایی کنیم. درک کامل حقیقت نماز و هسته‌ی مرکزی آن در این ادیان، در میان تنوع عقاید، تفسیرها، حدس‌ها و گمان‌های فراوانی که وجود دارد و ارائه‌ی آن در یک چارچوب جامع که تمامی ویژگی‌ها و خصوصیات آن را در بر بگیرد، کاری است بسیار دشوار و شاید به نوعی غیرممکن.
در پژوهش مقایسه‌ای و بحث علمی دقیق برای ارزیابی ارزش‌های اسلام و دستوراتی که در آن نهفته است، این بررسی اجتناب‌ناپذیر و ضروری به شمار می‌رود؛ تا روشن شود که چگونه دین اسلام در طول تاریخ و با وجود تنوع فرهنگ‌ها و جوامعی که آن را پذیرفته‌اند، توانسته است از هرگونه تغییر و تحریف محفوظ بماند و ساختار اصیل و خالص خود را حفظ کند.

ادامه دارد…

[1] ـ نماز جمعه در بسیاری از مناطق، به ویژه در روستاها و احتمالاً در بسیاری از کشورهای اسلامی دیگر، نقش مهمی به عنوان تنها رابطه و پیوند میان کشاورزان و صاحبان مشاغل با دین و آموزه‌های دینی ایفا می‌کند. در این روز، مردم با انجام غسل، خود را برای نماز آماده می‌کنند و با شعائر و احکام اسلامی آشنا می‌شوند. این امر به آن‌ها کمک می‌کند تا حس هویت اسلامی و افتخار و شکوه را در وجود خود احساس کنند و در برابر خطر ارتداد، دعوت‌های ضداسلامی، یا جاهلیت‌هایی نظیر بت‌پرستی مصون بمانند. اگر نماز جمعه و گردهمایی‌های مرتبط با آن وجود نداشت، بسیاری از مسلمانان در جوامع جاهلی که در آن‌ها زندگی می‌کنند، ممکن بود در این جریانات مذهبی غرق شوند و به تدریج هویت اسلامی خود را فراموش کنند. به همین دلیل، برخی از علمای متأخرین اهل سنت، به ویژه مذهب حنفی، با در نظر گرفتن این منافع، در برگزاری نماز جمعه در روستاها انعطاف بیشتری از خود نشان می‌دهند و کمتر به مسائل فقهی سخت‌گیری می‌کنند.
[2] ـ زاد المعاد، ج۱، ص ۱۰۶.
[3] ـ حضرت انس بن مالک (رضی الله عنه) می­‌فرماید: «رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) به شهر مدینه تشریف آوردند، اهل مدینه دو روز را به بازی و شادی اختصاص داده بودند. پیامبر (صلی الله علیه وسلم) پرسیدند: “این‌­ها چه روزی هستند؟” گفتند: “این دو روز روزهایی هستند که ما در زمان جاهلیت در آن‌­ها به شادی و بازی می­‌پرداختیم.” ایشان فرمودند: “الله تعالی در عوض آن­‌ها دو روز بهتر به شما داده است عید قربان و عید فطر”». (سنن ابوداود)
[4] ـ زاد المعاد، ج۱، ص ۱۱۹.
[5] ـ حجة الله البالغة، ج ۲، ص ۲۳.
[6] ـ صحاح سته به جز نسائی متن حدیث برگرفته از صحیح بخاری است.
[7] ـ موطا، بخاری، ترمذی و نسائی.
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version