نویسنده: مهاجر عزیزی

پیامدهای فردی «دروغ»

اینک به پیامدهای دروغ می‌پردازیم تا بدانیم که پدیده‌ی نامأنوس و نامیمون «دروغ» چه پیامدهای زشتی را بر انسان به‌ویژه مسلمان خواهد داشت:
  1. محرومیت از رستگاری: شخص دروغ‌گو هیچ‌گاه رستگار و هدایت نمی‌شود؛ چنان‌که پروردگار عالم می‌فرماید: «إِنَّ اللَّهَ لا یَهْدی مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ کَذَّاب»؛ خداوند کسى را که اسراف‌کار و بسیار دروغ‌گو است، هدایت نمی‌کند.
  2. روسیاهی در آخرت: شخص درغ‌گو در روز قیامت روسیاه و رسوا می‌شود: «وَ یَوْمَ الْقِیامَةِ تَرَى الَّذینَ کَذَبُوا عَلَى اللَّهِ وُجُوهُهُمْ مُسْوَدَّةٌ»؛ و روز قیامت کسانى را که بر خدا دروغ بستند می‌بینى که صورت‌شان سیاه است.
  3. دروغ موجب لعن خدا و فرشتگان: دروغ‌گویی سبب لعنت و غضب پروردگار می‌گردد؛ چنان‌که می‌فرماید: «لَعْنَةُ اللَّهِ عَلَى الْکاذِبینَ»؛ لعنت خدا بر دروغ‌گویان!
  4. نرسیدن به درجه‌ی صدیقان و شهدا: فرد دروغ‌گو در نزد الله و مردم همیشه به‌عنوان بی‌اهمیت‌ترین و تهی‌ترین فرد بوده و هیچ‌گاه نمی‌تواند به درجه‌ی صدیقین و شهداء برسد؛ زیرا دروغ‌گو را پروردگار لعنت کرده است.
  5. دروغ سرچشمه‌ی تمام گناهان: چنان‌که می‌گویند: «تمام پلیدی‌ها در اطاقى قرار داده شده، و کلید آن دروغ است.»
  6. دروغ مانع مروت و جوان‌مردی: «لایجتمع الکذب والمروءة»؛ (دروغ و جوان‌مردی با هم جمع نمی‌شوند.)
  7. فقر و تنگ‌دستی: چنان‌که از روایات معلوم می‌شود که دروغ‌گویی سبب تنگ‌دستی و فقر می‌گردد.
  8. از بین رفتن شرم و حیا: دروغ‌گو حیایی ندارد، زیرا اگر کمی حیا و شرم از الله می‌داشت؛ دروغ که از بزرگ‌ترین گناهان است را به زبان نمی‌آورد.
  9. فراموش‌کاری: چنان‌که تجربه و روان‌شناسی ثابت کرده است که دروغ‌گویان فراموش کار می‌باشند.
به سبب همین فراموشی است که خبرهای بسیار ناهم‌خوانی از آن‌ها پخش شده و در نتیجه نزد خاص و عام رسوا می‌شوند.
  1. سرزنش و پشیمانی: «عَاقِبَةُ الْکَذِبِ مَلَامَةٌ وَ نَدَامَة»؛ (سرانجام دروغ‌گویی، سرزنش شدن و پشیمانی است)؛ چرا که مردم دیر یا زود، به رفتار ناشایسته و گفتار خلاف‌ واقع دروغ‌گو پی برده، او را خواهند شناخت.
  2. عذاب آخرت سرانجام دروغ‌گو: محصول و سرانجام دروغ‌گویی بی‌عزتی و رسوایی در دنیا و آخرت است؛ چنان‌که پروردگار عالم می‌فرماید: «قدخاب من افتری»؛ (هر آدم دروغ‌گو و اهل افترایی به راستی ناکام است.)

پیامدهای اجتماعی دروغ

دروغ علاوه بر اثرات بدی که به روح و شخصیت و اخلاق انسان دارد، بر جامعه و محیط افراد نیز آثار و پیامدهایی دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توان موارد زیر را نام برد:
  1. از بین رفتن ارزش و اعتبار اجتماعی: معلوم و تجربه شده است، کسی‌که بسیار دروغ گوید، ارزشش نزد خدا و مردم از بین می‌رود.
  2. خفت و پستی: «ثَمَرَةُ الْکَذِبِ الْمَهَانَةُ فِی الدُّنْیَا»؛ (محصول دروغ، پستی در دنیا است.)
  3. بی‌آبرویی: «الْکَذِبُ یُزْرِی بِالْإِنْسَان»؛ (دروغ، انسان را دارای عیب می‌کند.)
  4. رسوایی نزد خاص و عام: «وَ اللَّهُ مُخْرِجٌ ما کُنْتُمْ تَکْتُمُونَ»؛ (و خداوند آنچه را مخفى می‌‏داشتید، آشکار می‌‌‏سازد.)
در اخیر توصیه‌ی من برای همه‌ی برادران و خواهران مسلمان این‌ست که یک‌بار به زندگی خود متوجه شوند و گفتار و کردار خویش را مورد بررسی قرار دهند که چقدر صداقت را در گفتار و کردارشان عملی می‌کنند؛ زیرا صداقت یک پدیده‌ی بسیار نیک، پسندیده و سبب سعادت دنیا و آخرت انسان است و همچنان الله و رسولش فرد صادق را خیلی دوست دارد و او را همواره می‌ستاید. بناءً صادق باشیم؛ و از پدیده‌ی شوم «دروغ‌گویی» به شدت فاصله بگیریم؛ زیرا دروغ‌گویی شخصیت انسان به‌ویژه فرد مسلمان را بی‌نهایت زیر سوال می‌برد.
ادامه دارد…
بخش قبلی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version