بیشک محبت خداوند متعال مقصود دل هر مؤمنی است و هر مسلمان میکوشد تا محبت خدایش را در قلب خود جای دهد و بر او لازم است تا راهی را بپیماید که نهایتش به رضای او تعالی ختم میشود و این راهی نیست جز راه محبّت آنحضرت (صلی الله علیه وسلم) که منتهای آن محبّت خداوند متعال است.
آری! هر مؤمن دوست دارد تا به ایمان کامل برسد و این واضح است که ایمان کامل زمانی محقق میشود که هر فرد پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه وسلم) را از هر چیزی بیشتر دوست بدارد.
محبت تنها به ادعا نیست، بلكه محوشدن است؛ محوشدن در حرم یار و حركتها و حالات او را پیرویكردن.
یقیناً محبت، داعیهای است كه انسان را به كارهای عجیب و شگرف وادار میکند. دوستی و محبت خستگی و ملال را در راه رسیدن به كوی یار میزداید و در پس پردۀ مشكلات و ناهنجاریها، صبح امید و سپیدهدم وصال نهفته است.
از همین زاویه بود كه یاران جاننثار و شیفتگان بحق محمد مصطفی (صلی الله علیه وسلم) در راه رضای دوست و رسیدن به رضوان الهی هر مشكلی را به جان میخریدند و عاشقوار گرد شمع فروزان وجود نبوت میچرخیدند.
یاران باوفای رسول اكرم (صلی الله علیه وسلم) از آنجاییكه به حقیقت ایمان و اعتقاد به خداوند عزّوجل و رسول گرامی (صلی الله علیه وسلم) رسیده بودند، از اتباع و پیروی گامبهگام ایشان لذت برده، هیچگاه در این معامله تأخیر را روا نمیدانستند؛ چنانکه در زمینهی حفظ آثار، اقوال، افعال و احوال رسول خدا (صلی الله علیه وسلم) زیباترین نمونههای عشق و محبت را پیش كردند.
امید است این نوشته مورد قبول درگاه احدیت و پسند شما خوانندگان محترم قرار گیرد. و نور محبت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وسلم) در قلوب همهی ما روشن و تابانتر از قبل گردد.
ای خوش آن لحظه که دل تحفه مصطفی کنم ز شراب سنتش جــــــــــــان و دلم ضیا کنم
چـــــــه شود خـــــــــــــدا که مرغ دلبرش پر بکشد تا که مرغ جان به بام روضهاش فدا کنم
مقدمه:
نوشتن در مورد پیامبر اکرم (صلی الله علیه وسلم) شرفی بسیار بزرگ و مقامی والا محسوب میشود. همچنین صحبت کردن از محبت آنحضرت (صلی الله علیه وسلم) توشهای بزرگ و لذتی فراوان به ارمغان میآورد و تمام جوارح انسان از آن بهگونهای بهرهمند میشوند؛ به طور مثال: زبان با درود فرستادن و مذاکره زندگانی سرور دو عالم (صلی الله علیه وسلم) تروتازه میشود؛ گوشها با شنیدن احادیث و سیرت ایشان نوازش مییابند؛ عقل، و فهم انسان از عظمت مقام او شگفتزده میگردد و آدمی از آنچه که در روایات در مورد رسول (صلی الله علیه وسلم) نقل شده متأثر میشود. اما قلب که محل نهایت محبت و عشق است، بیشترین و والاترین فایده را میبرد. تمام اعضاء و جوارح به نوعی با تبعیت از افعال و راهنماییها و تأثیرگیری از آداب پیامبر (صلی الله علیه وسلم) نفع میبرند.
سخن گفتن از محبت پیامبر (صلی الله علیه وسلم) به مانند دریایی میماند که ساحل ندارد و هر فرد سخنور گمان میکند که بتواند از هر نظر عظمت پیامبر (صلی الله علیه وسلم)، یا اینکه تمام مواردی را که محبت آنحضرت (صلی الله علیه وسلم) را ظاهر کند، بیان نماید. اما آیا ممکن است که شخص بتواند در مدتزمانی یا در چند سخنرانی حق آن را ادا نماید؟ هرگز اینگونه نمیشود؛ زیرا که بیان حقیقی مقام رسول اکرم (صلی الله علیه وسلم) بالاتر از این موارد است، و بدین آسانی ممکن نخواهد بود. پس در این مجال کافیست که ما از سیرت پیامبر اکرم (صلی الله علیه وسلم) در حد توان مقداری را بیان کنیم، به اندازهای که قلب ما را زنده کند و احساساتمان را تحریک نماید؛ عواطف ما را برانگیخته نموده و ارادهها و همتمان را بالا برد، شادابی در ما به وجود بیاورد تا با سلوک و شیوهی زندگی او رابطهای محکم بگیریم و از او کامل اتباع و پیروی کنیم تا این عمل موجب خیر و برکت در دنیا شده و به فضل و کرم الله تعالی باعث نجات ما از عذاب خداوند در آخرت شود.
محبت با پیامبر (صلی الله علیه وسلم) دریایی خروشان با امواجی بزرگ و حفرههایی عمیق است که در آن گوهرهای زیادی وجود دارد، باشد تا ما مقداری از آن را بدست آورده و با ارادهی خداوندی از آن فایده ببریم.
اگر چه این کاری بس دشوار است، زیرا ایشان فردی عادی نبوده بلکه رسول الله (صلی الله علیه وسلم) هستند؛ همانگونه که شاعر در مدح ایشان میسراید:
أبرّ بني الـــــــدنيا وأعظم من شكر وأكرم مخلوق عـلي ســـائر البشر
به الله قد أهدي الى الناس رحمة و منه ضياء الحق في الكون قد ظهر
تبــــــــــارك ربي إذ أعـــد محمداً وزكّـــــــــــاه بالتقوي وبالعــلم والخبر
فبات إعتقاد الحــــــق من أخلاقـه و خـــــير عباد الله، أقــــــدر من صــــبر
جـــــــهيراً بأمر الله يدعــوا مبشراً وينصــــــح من لاقــــــــــــاه بالآي والنذر
حري بإصــــلاح الفـساد و مرشداً الي سبل الخيرات في البدو والحضر
دعا الناس للتوحيد والحب والوفا وجاد بالحـــــــــــــــــــسني و أقنع بالأثر
ذُري الهمة القسعاء بعض صفاته وأقدم مقدام و أحلــــــــــــــــم من قدر
رعاه اله الكــــون خــــــير رعاية فأنبت نبتاً طـــــــــيب الأصل والثمر
«او نیکترین فرزند در دنیا است و بالاتر از شکر، و با عزتترین مخلوق نسبت به سایر بشریت است. به وسیله ایشان خداوند رحمت را بر بندگان هدیه نمود، و از او نور حق در عالم ظاهر شد. چه بزرگ است پروردگار من که محمد را برانگیخت، و او را با تقوا، علم و وحی تزکیه کرد. پس اعتقاد حق از اخلاقیات او گشت، و بهترین بنده خدا و بیشترین کسی که صبر میکند. آشکارا به امر خداوند دعوت و بشارت میدهد، و هر کسی که او را ملاقات کند با آیات و ترساندن (از عذاب) نصیحت میشود. به اصلاح فساد کوشش میکند، و به راههای خیر در سفر و غیر آن راهنمایی میکند. مردم را به سوی توحید، محبت و وفا دعوت میدهد، برای چیز نیک کوشش میکند و قانعترین فرد است. بالاترین همت از صفات اوست، در هر امری او اول است و بسیار بردبار است. او را خداوند به بهترین شکل آفریده، و او را به بهترین روش رشد و ثمر داده است.»