نویسنده: محمد الافغانی
مقدمه
در اندیشۀ اسلامی همانگونه که انسانِ زنده جایگاه، شخصیت و احترام خاصی دارد، به همین منوال بعد از مردن و رحلت بهدنیای ابدی نیز جایگاه و حرمت خاص دیگری به خود اختصاص میدهد؛ چنانکه بعد از رحلت، احکام و مسائلی بر آن جاری میگردد تا مبادا جسم او مورد بیحرمتی قرارگرفته و شخصیت انسانی او از بین برود. احکامی از قبیل: غسل، تکفین، تجهیز برای سپردن به قبر و ادای نماز جنازه و… .
در واقع نماز جنازه که برای شخص میت خوانده میشود بیانگر توجه زندهها بر میت میباشد و در این نماز روحبخش، درسها و حکمتهای تربیتی و اجتماعی بسیاری نهفته است که به برخی از آنها در این نوشتۀ کوتاه اشاره خواهیم نمود.
نکات تربیتی
-
آرامش خاطر
الطاف خداوندی بهقدری شامل حال انسان است که فقط مخصوص حالت حیات او نبوده، بلکه بعد از مردن و مرگ نیز رحمات الهی شامل حال او خواهد شد.
انسانهایی که از این دنیا رخت سفر میبندند، در واقع دستشان از انجام اعمال کوتاه میگردد، ولی بااینوجود برخی از اعمالی وجود دارد که اگر زندهها بعد از وفات شخص مرده انجام دهند، باعث رهایی او از عذاب و یا هم آرامش خاطر او خواهد شد که یکی از آن موارد نماز جنازه میباشد. در واقع نماز جنازه بر علاوۀ اینکه برای میت رهاییبخش است، برای بازماندگان او نیز آرامش خاطر را در پی خواهد داشت.
صاحب میت و یا کسانیکه دوستدار و دلبستۀ میت (شخص متوفی) هستند، با برگزاری نماز جنازه از طرف مسلمانان، دلشان آرام شده و دیگران را در مصیبت و غم خود شریک میدانند و این امر باعث میگردد که احساس تنهایی در مصیبت ننموده و خاطر آنان آرام گردد.
-
تدبر در آخرت