نویسنده: «ابو عائشة»

دلایل معتزله

معتزله برای اثبات مدعای خود (انکار وزن اعمال در روز قیامت) چندین دلیل بیان نموده‌اند و آن را به عنوان شبهه ذکر نموده تا وزن اعمال را انکار نمایند.
  1. اعمال، اعراض هستند؛ اگر امکان برگشت آن‌ها باشد، ولی امکان وزن آن نیست؛
  2. اعراض به سبکی و سنگینی متصف نمی‌شوند، چیزی که با آن وصف می‌شود جوهر است؛
  3. تمام اعمال نزد خداوند متعال معلوم و مشخص هستند؛ پس وزن آن بیهوده است.

پاسخِ دلایل معتزله

از مواردی که قبلا بیان گردید، معلوم می‌شود که معتزله کوچک‌ترین دلیلی برای انکار میزان و ترازو ندارند به جز چسپیدن به چند شبهه عقلی‌ای که استدلال کردن از آن در بحث عقیده درست نیست؛ [زیرا مسائل عقیدتی را باید با آیات قرآنی و احادیث صحیح پیامبر صلی‌الله‌علیه‌وسلم ثابت کرد]؛ ولی این گروه به تقدیس عقل مبتلا شده و آن را در جایگاه بالاتر از جایگاه خودش قرار دادند، علما در پاسخ شبهات این گروه، جواب‌هایی ارائه کرده‌اند که مختصراً آن را بیان می‌کنیم:
خداوند متعال اعمال را که اعراض هستند به اجسام و جواهر تبدیل می‌کند و آن را وزن می‌کند، هیچ چیزی در آسمان و زمین نیست که خداوند متعال را ناتوان و عاجز نماید و الله متعال بر هرچیز قادر است، بعضی از متکلمین از ابن عباس رضی‌الله‌عنهما روایت کرده‌اند که ایشان می‌فرماید: «خداوند متعال، اعراض را تبدیل به اجسام می‌کند؛ سپس آن را روز قیامت وزن می‌کند». برای این سخن دلایل و شواهد بی‌شماری وجود دارد.
علامه تفتازانی در «شرح العقائد» بعد از بیان نظر معتزله در پاسخ آنان چنین می‌نویسد: «در حدیث شریف آمده که نامه‌های اعمال وزن می‌شوند؛ پس هیچ اشکالی وجود ندارد».
ایشان در ادامه در پاسخ به اینکه معتزله می‌گویند: «وزن آن بیهوده است» چنین می‌نویسند: «اگر بالفرض قبول کنیم که افعال الله متعال معلل به اغراض و مقاصد هستند، بازهم شاید در وزن آن حکمت‌هایی باشد که ما از آن بی‌خبریم و اینکه ما از حکمت آن مطلع نیستیم، نمی‌شود آن را بیهوده و عبث دانست».
اما اینکه معتزلۀ اوائل، میزان را به عدل و رعایت انصاف تأویل نموده‌اند، نیز باطل است؛ زیرا میزان غیر عدالت است و با کتاب و سنت ثابت شده‌ است که آن میزان حقیقی است که اعمال به وسیلۀ آن وزن می‌شود و با وزن برتری حسنات و نیکی‌ها بر بدی‌ها و برعکس معلوم می‌شود و با وزن آن، عدالت ظاهر می‌گردد؛ البته کیفیت آن به منزلۀ سایر امور غیبی است [که غیر از الله متعال کسی دیگر از آن اطلاع ندارد]».
در مورد اینکه آیا خود اعمال وزن می‌شوند یا صحیفه‌ها وزن می‌شوند و یا آنچه در صحیفه‌هاست، در اینجا دو احتمال وجود دارد که هر دو نوع آن با احادیث متعددی ثابت شده‌اند:
  1. اینکه خود اعمال وزن می‌شوند: در صحیح مسلم آمده است: رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم فرمودند: «پاکیزگی و طهارت نصف ایمان است و الحمدلله میزان را پر می‌کند».
حضرت ابودرداء رضی‌الله‌عنه می‌فرماید: من از رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم شنیدم که فرمودند: «در میزان، هیچ چیزی سنگین‌تر از اخلاق نیک نیست».
  1. اینکه صحیفه‌ها با محتویات آن‌ها و یا خود عامل در میزان وزن شوند: امام احمد رحمه‌الله از عبد الله بن مسعود رضی‌الله‌عنه -که ایشان ساق‌هایی باریکی داشتند- روایت می‌کند که روزی ایشان مشغول کندن چوب «اراک» جهت درست کردن مسواک بود که باد لباسش را بالا برده و ساقش نمایان گشت و حاضرین به او خندیدند، رسول‌الله صلی‌الله‌علیه‌وسلم پرسیدند: چرا می‌خندید؟ گفتند: از باریکی ساق‌های ابن مسعود رضی‌الله‌عنه. فرمودند: قسم به ذاتی که جانم در دست اوست، آن دو در میزان از کوه احد نیز سنگین‌ترند.
حضرت عبدالله بن عمر رضی‌الله‌عنهما می‌فرماید: «صحیفه‌های اعمال بندگان وزن می‌شود».
دکتر فهد صالح الخنه در مقاله‌ای که در مجلۀ کلیة دارالعلوم منتشر شده است، بعد از بیان آیات، احادیث و اقوال علما در مورد میزان و چگونگی وزن اعمال، این موارد را چنین خلاصه می‌کند و می‌نویسد:
«خلاصۀ مطلب این است که اعمال در صحیفه‌ها نوشته می‌شوند و تمام اعمال بندگان در روز قیامت در میزانی وزن می‌شوند که خداوند متعال حقیقت و کیفیت آن را بهتر می‌داند، حسنات و نیکی بنده در یک کفۀ ترازو قرار داده می‌شوند و بدی‌ها و سیئاتش در کفۀ دیگر؛ پس هرگاه کفۀ نیکی‌ها سنگین شد بنده به‌سوی بهشت رهسپار می‌شود و هرگاه این کفه سبک شد و کفۀ بدی‌ها سنگین شد، بنده به‌سوی جهنم گسیل داده می‌شود، اگر کافر باشد برای همیشه در آنجا می‌ماند و اما اگر مؤمن باشد در مشیت و ارادۀ الله متعال قرار می‌گیرد، [اگر خواست او را می‌بخشد و یا اگر خواست او را عذاب می‌دهد] خداوند متعال من و شما را از عذاب جهنم و صحنه‌های هولناک آن نجات عنایت فرماید».
در مورد اینکه آیا اعمال وزن می‌شوند یا خود عامل و صحیفه‌های اعمال، اقوال علما متفاوت است و این مبحث، چون یک مبحث جداگانه و غیرمرتبط با مبحث ما بود با تفصیل ذکر نشد.
یادآوری: در پایان لازم می‌دانم نکته‌ای را یادآوری کنم که حایز اهمیت است: عده‌ای در تصدد این هستند تا معتزله را تبرئه نموده و بگویند که نسبت این قول «انکار وزن اعمال» به آنان صحیح نیست، با تحقیق و بررسی در کتاب‌ها به این نتیجه رسیدیم که تعداد زیادی از علما و بزرگان این قول را به معتزله نسبت داده‌اند، همان‌طوری که قبلاً اقوال علما نیز بیان گردید، از سخنان «ایجی» صاحب کتاب شرح المواقف، دانسته می‌شود که انکار وزن اعمال مذهب تمام معتزله است. در این میان گرچه دیدگاه بعضی از آنان متفاوت است؛ ولی بازهم آنان میزان را توجیه و تأویل می‌کنند.
علمای بی‌شماری این دیدگاه معتزله را در کتاب‌های‌شان با تفصیل و با ذکر مثال بیان نموده‌‌اند که ما برای پرهیز از اطالۀ کلام آن‌ها را ذکر نکردیم.
بخش قبلی | بخش بعدی
Share.
Leave A Reply

Exit mobile version