نویسنده: ابوعرفان
ب. مراتب امربهمعروف و نهیازمنکر
در کار امربهمعروف و نهیازمنکر، اصل این است که هر فردی که میخواهد مسئولیت این عمل مهم را به عهده بگیرد، باید جامعه و محیط کار خود را ارزیابی کند. علاوه بر ارزیابی جامعه، لازم است بداند که چگونه و با چه ابزارهایی وارد مبحث شود و با چه شیوههایی منکرات را تغییر داده و امور معروف را جایگزین نماید. در هر جامعه و در هر شرایطی، مراتب امربهمعروف و نهیازمنکر قابلتغییر هستند. توضیحات لازم دربارۀ این مراتب نیز در زیر آورده شده است.
بر اساس حدیث «مَنْ رَأَى مِنْكُمْ مُنْكَرًا فَلْيُغَيِّرْهُ بِيَدِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِلِسَانِهِ، فَإِنْ لَمْ يَسْتَطِعْ فَبِقَلْبِهِ، وَذَلِكَ أَضْعَفُ الْإِيمَانِ»؛ علمای اسلام امربهمعروف و نهیازمنکر را به سه مرحله تقسیم نمودهاند. این سه مرحله عبارتاند از:
-
رد منکر با دست، همراه با قدرت؛ به معنای منع و نهی کردن از کسیکه میخواهد از طریق تحقق مراد و مقصد خود، به دیگران آسیب وارد کند؛ البته در صورت توان و استطاعت. این مرحله برای پادشاهان و افرادی با سطح قدرت و سلطۀ بالا، قابل اجراست.
-
رد منکر با زبان؛ مردم را با زبان به کارهای نیک دستور بدهد و از منکرات باز بدارد.
-
هرگاه انسانی از امربهمعروف و نهیازمنکر با دست و زبانش عاجز گشت، پس از آن مسئولیت وی صرفاً قلبی است؛ منکر را در قلب خویش بد بداند و از آن نفرت داشته باشد و با کسانیکه زندگیشان با منکرات عجین گشته، ننشیند.