تقوا عامل ایجاد روانی سالم و روان سالم منجر به شکل گرفتن انسان سالم میشود و جامعهی سالم هم از انسانهای سالم تشکیل میشود و جامعهی سالم متشکل از انسانهای سالم را میتوان توسعهیافته دانست.
همچنین تقوا دارای آثاری از قبیل: خدامحوری، کنترل جوارح، کنترل رفتار، صبر و شکیبایی، مسرت، اخلاق نیکو، قدرت تشخیص حق و باطل، غلبه بر نفس، تعهد، رشد جامعه و وحدت، صله رحم، اصلاح ذات البین، عدالت ورزی و اجتناب از ظن، تجسس و غیبت، میباشد.
بههرحال خوف واقعی خدا و فکر آخرت نصیب هر کس شود نعمت بزرگی است و آدمی زندگی طلایی خواهد داشت! باید خوب بدانیم که در این دنیای چند روزه هر کس از خداوند بیم و هراس داشته باشد پس از مرگ در زندگی آخرت هیچگونه ترس و غمی نخواهد داشت و به فضل و کرم خداوند همیشه شادمان خرّم و مطمئن خواهد بود و هرکس در این جهان از خداوند ترس و بیم نداشته و در فکر آخرت نباشد و در لذتهای دنیا مشغول و سرمست باشد، در روز قیامت در غم و اندوه بزرگی قرار خواهد داشت و سالهای سال اشک خون از دیدگانش خواهد چکید بزرگترین و مؤثرترین عامل تقوی و خداترسی همنشینی با بندگان خاص خدا است که همیشه از خدا میهراسند و بر دستورهای او عمل میکنند عامل و وسیلهی دوم تقوی، مطالعه کتابهای مفید دینی و خواندن و شنیدن آنها است عامل سوم اینست که آدمی در تنهایی در خلوت بنشیند و در فکر و اندیشهی مرگ خویش قرار گیرد و پاداشها و کیفرهایی را که پس از مرگ بر اثر اعمال خوب و یا بد از سوی خداوند به او میرسد تصور نماید و در فکر حال خویش باشد و بیندیشد که در قبر چه حالتی را خواهم داشت؟ و در میدان محشر وقتی تمام بندگان گرد می آیند حالم چه خواهد شد؟ و هنگامی که در محضر الهی قرار میگیرم و نامهی اعمال من باز شده در جلویم قرار میگیرد من چه جوابی خواهم داشت و در کجا خودم را پنهان سازم؟
هر کسی که اینگونه عمل کند انشاءالله او را حتماً تقوا نصیب خواهد شد خداوند همهی ما را از متقین و پرهیزگاران قرار دهد. آمین