امت اسلامی هرگز ترقی و رشد نمیکند مگر با تحقق این دو پایه از پایههای حرکت و سازندگی. جوانان ربانی که به مسجد مرتبط بوده و در مسجد تربیه شوند، اهلیت حمل بیرق شکوفایی اسلام را دارا میباشند.
یکی از بزرگترین سرمایهها و ظرفیتهای فعال جامعه که نقش بسزایی در رونق و پیشرفت جامعه ایفا میکند و در واقع صلاح و کارآمدی جامعه به آن وابسته است و با فساد و انحراف آن جامعه به فساد و تباهی کشیده میشود همین ظرفیت و سرمایه جوانان است.
اما این فرصت و دوران جوانی همیشه پایدار نیست و خداوند بعد از آن دوباره ضعف و پیری را برای انسان قرار داده و این خلقت و قانون خداوند برای مخلوقات است چرا که خداوند بسیار آگاه و توانمند است.
جوانی فرصتی است که انسان تا آنرا از دست نداده به ارزش و قدر آن پینمیبرد ما اگر به متون ادبی ماندگار در هر زبان و فرهنگی نظر بیافکنیم میبینیم که ادبا و شعرا پیوسته احساس ندامت و پشیمانی خود را بر از دست دادن جوانی در قالب ابیات و متنهای ادبی بروز دادهاند.
این فرصت در واقع یک نعمت ارزشمند است که حتی خداوند اهل بهشت را با همین نعمت (جوانی) مزین نموده است.
اینها همه فرصتهای ارزشمندی هستند که باید غنیمت شمرده شوند: فرصت جوانی، سلامتی، ثروتمندی، فراغت و از همه مهمتر فرصت زندگی.
متاْسفانه امروز جوانان جوامع اسلامی از مشکلات عدیدهای رنج میبرند که این مشکلات باعث سرخوردگی یا تحیر و خدای ناکرده سبب دوری آنها از خدا وخانه خدا یعنی مسجد گردیده است.
یکی از بزرگترین مشکلات جوانان ارتباط نداشتن با مساجد است.
ارتباط با مسجد یک اصل اساسی است، نقش مسجد در صلاح و فساد، پیشرفت و انحطاط یک انسان، نقشی اساسی است این مسجد است که به انسان شخصیت و هویت میبخشد.
جوان با انرژی فراوانی که خداوند در او به ودیعه گذاشته، میتواند استعدادهای خویش و ارزشهای انسانی را در خود شکوفا نماید.
لازمهی این امر مهم آشنایی و ارتباط هر چه بیشتر جوان با دین و معارف الهی است.
بهترین پایگاه برای رسیدن به این هدف مسجد است. مکانی که هیچگونه انحصار منطقی و غیر منطقی نداشته و تمامی اقشار از هر رنگ و نژاد و سلیقهای که باشند میتوانند آزادانه با این مکان مقدس ارتباط برقرار کنند. جوان در این مکان میتواند نیازهای فطری و ذاتی خود را تأمین کند.
حکمت خداوند اقتضا کرده که انسانها در خانه خودشان به کمال و سعادت و آرامش برسند نه جاهای دیگر، لذا باید نقطه عطف سایر اماکن و برنامههای دیگر، خانه خدا (و مساجد) باشد. همانطور که مناسک حج از خانه خدا و طواف در آن شروع و به آنجا نیز ختم میشود.
اما متأسفانه در زمان ما چنین نیست و مساجد در مهجوریت و غربت بوده و یا لا اقل از استقبال شایستهای برخوردار نبوده و جایگاه واقعی خود را در جامعه ما ندارند. جوانان درصد کمی از اهل مسجد را تشکیل میدهند و بسیاری از آنان هیچ ارتباطی با مسجد ندارند. دوری از مسجد، جوانان را در معرض انواع آسیبها قرار داده است.
هر انسان و جامعهای نیاز به معنویت را در زندگی خود احساس میکند. مسجد به عنوان جایگاهی برای تقویت معنویت و از طرفی پایگاهی برای انتقال رو در رو و چهره به چهره احکام و مفاهیم اسلام است.
اهمیت جایگاه مسجد از آنجا مشخص میشود که پیامبر اسلام به محض ورود به شهر مدینه اقدام به بنای مسجد برای تجمع مسلمانان،انجام تصمیم گیریهای مهم، عبادت، انتقال احکام اسلامی و … بنا کردند.
در پایان باید گفت که جوانان دارای روحیهی حساس و لطیف هستند و در اوج فوران احساسات و رفتارهای متضاد قرار دارند بنابراین اگر رفتارنه چندان مورد قبولی از جوانان در مسجد مشاهده شد از پرخواش و خشونت اکیدا خودداری کنید، و سعی کنید رفتار او را چشم پوشی کنید و اگر قابل چشم پوشی نبود با نهایت لطافت و در تنهایی به او تذکر دهید. یادتان نرود جوانان امروز مردان و زنان فردای این امت هستند و همگی نزد خدا عزیز و دارای عزت اند.