دین مبین اسلام به عنوان یک کل فرهنگی و عقیدتی همیشه در هر جایی برای پیروان خود مایه سعادت و نصرت بوده است و بدین خاطر در بسیاری از مجامع کاربرد داشته و بسیاریها به این فرهنگ ناب و اصیل روی میآورند.
در واقع استونی نیز یکی از آن مجامعی است که در آن برخی از انسانها به اساس فطرت سالم به این دین خدایی روی آورده اند و با قلبی پاک و صاف آن را پذیرفته و این آیین الهی در میان دستورات و زندگی روز مره آنها نقش پر رنگی دارد.
استونی یکی از کوچکترین جوامع مسلمان در اروپا را دارد. بر اساس سرشماری سال ۲۰۱۱، تعداد افرادی که در استونی به اسلام اعتقاد داشتند، ۱۵۰۸ نفر بود که معادل ۰/۱۴ درصد از کل جمعیت بوده است.
اين كشور كوچكترين و شمالیترين كشور منطقه بالتيك بوده و از تعداد زيادی جزيره در ساحل جنوبی خليج فنلاند تشكيل شده است، استونی كه در سال 1940 ضميمه خاك شوروی شده بود، در سال 1991 استقلال خود را باز پس گرفت.
اولین حضور مستند مسلمانان در استونی زمانی رخ داد که سربازان مسلمان امپراتوری روسیه در طول جنگ لیوونی در قرن شانزدهم وارد استونی شدند.
اولین مسلمانان واردشده به استونی، عمدتاً تاتارهایی بودند که پس از خدمت سربازی در ارتش روسیه (پس از فتح استونی و لیوونی در ۱۷۲۱) از خدمت در ارتش رهایی یافتهبودند.
از سال ۱۸۶۰، جامعه تاتارها فعالیتهای اسلامیشان را آغاز کردند، و مرکز آن در شهر ناروا بود. گرچه برخی نیز در تالین و تارتو ساکن شدهبودند. تاتارها مغازههایی باز کردند و به تجارت مشغول شدند.
در سال ۱۹۴۰، شوروی فعالیتهای اسلامی را در استونی قدغن و ممنوع اعلان نمود و ساختمانهایی که نماز جماعت در آنها برگزار میشد در طول جنگ جهانی دوم (در سال ۱۹۴۴) ویران شدند. اکثریت قریب به اتفاق مسلمانان در طول اشغال استونی توسط شوروی بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۹۱ لز استونی مهاجرت کردند.
جامعه مسلمان در استونی صبور و از نظر سیاسی میانهرو در نظر گرفته میشوند.
آن عده از اشخاصی که این کشور به آیین اسلام اعتقاد دارند و به اساس دستورات این دین زندگی خود را میچرخانند، با رویکردی بسیار متعادل به زندگی خود ادامه میدهند.
در این کشور محدود مراکز اسلامی به فعالیت خود جان داده اند، که میتوان این پدیده را در کمی تعداد مسلمانان این کشور دانست.