نویسنده: محمد الافغانی
بخش دوم
تشکیلات اسلامی
نیجریه امروزه با داشتن حدود هشتاد میلیون مسلمان، نه تنها در غرب افریقا بلکه در کل جهان اسلام موقعیت حساسی دارد، به همین دلیل مسلمانان نیجریه چه در دوران مبارزه استقلال طلبانه بر ضد استعمار و چه پس از استقلال از ثقل سیاسی، اقتصادی، مذهبی و اجتماعی برخوردار بوده و هستند.
آنان برای خود تشکیلاتی اجتماعی و مذهبی دارند که مسئولیت حفظ شؤون آنها، پاسداری از شخصیت اسلامی ایشان و انجام وظیفه دعوت اسلامی را، از طریق آموزش دادن و تالیف کتب و آماده ساختن مبلغان و راهنمایان و آموزگاران، بر عهده دارند.
شریعت در نیجریه
شریعت در نیجریه به عنوان مجموعه اصلی قانون مدنی و کیفری در دوازده ایالت مسلمان وضع شده است. اکثریت ایالت ها از سال 1999، زمانی که ایالت زامفارا فرماندار آن زمان احمد ثانی یریما فشار برای نهاد شریعت در سطح دولتی را آغاز کرد. در آن سال «اعلام قانون کامل شرعی» در دوازده ایالت صادر شد و ایالت ها مؤسسات حقوقی اسلامی مانند کمیسیون شریعت و کمیسیون حقوقی اسلامی ایجاد کردند، یعنی «گروهی که توقع دارند فضیلت اسلامی را ترویج کنند و در عین حال از منکر جلوگیری کنند.
عوامل پیشرفت مسلمانان در نیجریه
در بررسی تاریخچه حضور مسلمانان در نیجریه و نگاهی گذرا به عملکرد آنان می توان به طور خلاصه وار این موارد را در پیشرفت آنان ذکر نمود:
1ـ اتحاد و همبستگی؛
برای نخستین عامل و بارز ترین عامل که در خصوص مسلمانان نیجریه انسان باید مد نظر داشته باشد، عامل اتحاد و همبستگی آنان خواهد بود.
اتحاد و راز این وحدت آنها د راحترام گذاری به اهل علم و به خصوص علمای اندیشمند دینی می باشد.
مسلمانان نیجریه با درک این که باید همه با هم یک دست شده و دست و قدرت خود را به دست انسان های دل سوز و دانای خود بسپارند، به قدرت و جایگاه رسیدند.
2ـ مشخص بودن صف؛
در میان مسلمان نیجریه صف مشخص و هویدا است و هر کسی که به خواهد به اسلام و دستورات آن پایبند باشد، همه چیز برایش مشخص و آشکار است و دشمن نیز تعریف شده و مشخص است، بناء در چنین شرایطی پیشرفت کردن و خود را به رقابت و مسابقه آماده نمودن نسبت به حالتی که همه چیزی مبهم باشد، آسان و ملموس تر خواهد بود.
3ـ تقویت روحیه دینی در جامعه؛
مسلمانان نیجریه با درک این که ایجاد روحیه دینی در میان مسلمانان باعث این خواهد شد که مسلمانان به داشته های خود پایبند و دیگران به آن تمایل یابند، بناء در پی فرهنگ سازی در این زمینه شدند که خود یکی از عوامل بزرگ پیشرفت آنها محسوب می گردد.
4ـ اعتماد به بزرگان؛
مردم و عموم مسلمانان در نیجریه به بزرگان و شخصیت های علمی و سیاسی خود اعتماد کامل دارند و بر اساس همین باورمندی آنها را بر قدرت نشانده اند.
در این سرزمین مسلمانان بیش از هر عامل دیگری این عامل را در پیشرفت و قوت خود مؤثر می دانند.
و به درستی که این خود یکی از عوامل برجسته قدرتمند شدن و تبارز یک توان د رهر جامعه ای می باشد.
5ـ تشویق و ترغیب نسل جدید؛
مسلمانان نیجریه با رویکرد تشویق جوانان به دانش وعلم محوری آنها را به آینده سازان آینده تبدیل می نماید.
در دستورات دینی ما نیز این خسیسه برای مسلمانان ذکر و یاد آوری شده است که می بایست در زندگی خود از آن بهره برده و در کسب مدارج و مناصب از این امتیاز استفاده کنند.
نتیجه
انسان با بررسی این حالت و مشاهده نمودن تاریخ مبارزات مسلمانان در نیجریه پی می برد که با چه عواملی انسان می تواند از شهروندان کشور خود یک امت بسازد که با برخورداری از یک عقیده و باور و برای به بلندا رساندن یک کلمه با هم چگونه دست به هم دهند.
با در نظر داشت عوامل پیشرفت مسلمانان در نیجریه ـ با اینکه مشکلات بزرگی فرا روی انسان خواهد آمد ـ انسان می تواند سرنوشت سیاسی و اقتصادی و فکری و اجتماعی خود را به دستان خود ترسیم نماید.
مردم نیجریه بخصوص مسلمانان آن سرزمین با درک این که بدون اسلام و آموزه های ناب اسلامی امکان ندارد که انسان به جایگاهی رسیده و مفید در جامعه واقع گردد، خود را به قدرت و سلطه رسانده، محارم و لجام تربیتی جامعه خود را نیز به دست گرفتند و با این عملکرد خود برای همه جهانیان درست شهادمت و ایستادگی در مقابل قدرتمندان بی ایمان دادند.
مبارزات مردم نیجریه و قیام آنها در مقابل استعمارگران بی رحم برای همه کسانی که امروزه نیز بر طبل بی دینی می کوبند و در فکر این اند که دیگر برای اسلام در عرصه بین الملل جاه و جایگاهی نیست، بهترین نمونه و درس است که می بایست از آن پند گرفته و دست از رویکردهای تخریب کشیده و آینده خود و کشور خود را به تباهی نکشند، چرا که تاریخ بر این صحه گذاشته است که هیچ باور و دینی به مثابه اسلام به فکر ارتقا و پیشرفت بشریت نبوده و نیست.