ترجمه: آیا هربار که عهدی بربستند، گروهی از ایشان آن را نقض کردند؟ آری؛ بیشتر شان ایمان ندارند.
چه قدر بد است که بنی اسرائیل همواره به عهدی که میبندند، پشت پا میزنند! یک روز عهد میبندند و فردایش آن را نقض میکنند، چنانچه بیشتر شان رسالت پیامبر اسلام (صلیاللهعلیهوسلم) باور نمیدارند.
حدیث:
«عن أبي محمد الحسن بن علي بن أبیطالب (رضیاللهعنه) قال: حفظت من رسول الله (صلیاللهعلیهوسلم): «دع ما یریبک إلی ما لایریبک.» (روایت ترمذي، 1، شماره: 2520؛ و نسائی: 1، شماره: 5711. ترمذی این روایت را، حسن صحیح خوانده است.)
ترجمه: از ابو محمد حسن بن علی بن ابیطالب (رضیاللهعنه) روایت است که فرمود: من از پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوسلم) این روایت را در عمق جانم (قولا و عملا) حفظ کرده ام: هر آنچه را در دلت نسبت به آن تردید داری، فرو گذار و به چیزی دست بیاز که از اعماق دلت نسبت به آن مطمئن ای.
داستان:
گویند: پسری بود سرسخت و بدعُنُق، به سختی میشد راضیاش کرد. باری، پدرش کیسهای پر از میخ به او داد و گفت: هربار که اعصابت به هم میریزد یا با کسی دعوایت میشود، یکی از این میخها را بر نردهی باغچه بکوب. پسر، روز اول سی و هفت میخ بر نردهی باغچه کوبید. در هفتهی بعدی، که یاد گرفته بود چگونه خودش را کنترل کند، هر روز تعداد میخهایی که میکوبید کم میشد. در نهایت پسر دریافت که خودمهاری بسی سادهتر است از میخکوبیدن بر نرده. در فرجام، روزی شد که لازم نشد هیچ میخی بر نرده بکوبد؛ آن وقت رفت تا به پدرش گزارش دهد که دیگر مجبور نیست هیچ میخی بر نرده بکوبد. پدرش به او گفت: از همین حالا، هر روزی که در آن اعصابت به هم نمیریزد برو و یک میخ از نرده بکَش. چند روزی گذشت و پسر رفت پیش پدرش و گفت تمام میخهای کوبیده را کَشیده است. پدرش او را به کنار نرده برد و گفت: پسرجان! خیلی خوب انجام دادی اما ببین چقدر سوراخ بر نرده به وجود آوردهای! این نرده دیگر به حالت اول اش بر نمیگردد. همینطور؛ وقتی در حق کسی بدی میکنی، در جان و دلش خراش میاندازی و دیگر آن خراشها از بین نمیروند، حتی اگر عذرخواهی و دلجویی کنی.
حکمت
طینتِ آدمها در جریان گذر زمان و اوضاع آشکار میشود.
دعاء:
رَبَّناٰ لاٰ تُزِغ قُلُوبناٰ بعد اِذْ هَدیتناٰ وَهَبْ لَناٰ من لدنک رحمة اِنَّكَ انت الْوَهّاٰبُ
ترجمه: پروردگارا! دلها مان را، بعد از آنکه به راه راست نمودی کژ مگردان و از لطف خود به ما رحمتی ببخشا، که تویی بخشایشگر.
درس:
چرا نباید از همین حالا سعی نکنیم از شر هرعادت بد رها شویم و خود را به حرکت در نیاوریم تا خلق و خوی بد مان را به خلق خوش تبدیل کنیم؟
اگر از امروز، با پشتکار در طول ماه رمضان شروع کنیم و همت به خرج دهیم، در پایان ماه خواهیم دید چقدر نیکوتر شدهایم.