در بخش گذشته پیرامون مساهمتهای حضرت سیدنا خالد رضياللهعنه در سریهها و جنگهای مختلف، در زمانهی خلیفهی اول مسلمین؛ حضرت ابوبکر صدیق رضياللهعنه بحث شد.
اکنون میخواهیم در رابطه با فتوحات و نبردهای ایشان در سرزمین عراق بحث نماییم. اگر این مبارزهها نیز در عهد صدیقی به وقوع پیوسته است؛ ولی ایشان رشادتهای بسیاری را در این منطقه از خود نشان دادهاند، لذا جای دارد تا برای آنها بخشهای جداگانهای را اختصاص دهیم.
حضرت خالد رضياللهعنه چنان استعداد و توانایی خدادادیی داشت که واقعاً مصداق سخن پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم قرار گرفته بود که فرمودند: «خالد شمشیری از شمشیرهای خدا است.»
آری، در حقیقت او شمشیری بود که از نیام بیرون آمده بود، بدون هیچ توقفی به دریدن ادامه میداد، به هر طرفی که سوق داده میشد، فوراً خود را به آنجا میرساند، در هر میدانی که وارد میشد؛ حتماً نصرت الهی و پیروزی همراه و رفیق او بود.
نامهی ابوبکر صدیق رضياللهعنه به خالد رضياللهعنه
حضرت صدیق اکبر رضياللهعنه این ویژهگیها را بهطور کامل در ایشان مشاهده کرده بود و هربار او را تجربه نموده بود، این امر باعث شد تا در مأموریتهای بزرگتری او را سهیم گرداند؛ چنانچه هنگامیکه مسئلهی ارتداد به پایان رسید و فتنهی مدعیان نبوت خاموش شد، مسلمانان با خیال راحت به مناطق مختلف عربی سیاحت میکردند و در بسیاری از مناطق عراق جای گرفته بودند؛ طوریکه به مناطق نزدیک ایران نزدیک شده بودند و حتی بسیاری از قهرمانان مسلمان چون المثنی، المذعور، سلمه و حرمله در آن مناطق جای گرفته بودند، این امر باعث شد که حضرت صدیق اکبر رضياللهعنه از این فرصت حسن استفاده را ببرد و برای پلههای پیروزی و فتح، قدمهای صادقانهای بردارد؛ لذا ایشان با مشورهی بزرگان امت، به حضرت خالد رضياللهعنه نامهای نوشت و به او امر نمود تا بهسوی عراق حرکت کند.
آمادگی خالد رضياللهعنه برای جنگ با اهل عراق و ایران
علامه ابوزید شلبی رحمهاللهتعالی در کتاب خویش مینویسد: حضرت خالد رضياللهعنه به ندای صدیقی لبیک گفت و به قهرمانانی که در سرزمین عراق میزیستند، نامهای نوشت که همهی سپاهیان خویش را در حدود سند و هند، منطقهای بهنام «أبله» جمع نمایند و به آنها نظم و دسپلین خاصی دهند؛ تا اینکه لشکر خود ایشان به آنها ملحق گردد.
امام طبری رحمهاللهتعالی در تاریخ خویش مینویسد: بعد از رسیدن نامهی خلیفهی اول مسلمانان به حضرت خالد رضياللهعنه، ایشان به جمعآوری لشکر مجهز و باوقار شروع کردند؛ تا اینکه بیش از دههزار جنگجوی ماهر و قهرمان با او همراه شدند.
هر یک از فرماندهان و قهرمانان چهارگانهای که پیشتر در آن سرزمین مستقر شده بودند، دو دوهزار نفر نیرو داشتند که همهی آنها با لشکر خالد رضياللهعنه به هجدههزار نفر میرسیدند.