از دیگر نشانههای بزرگداشت مقام زن در اسلام این است که زنان مورد توجه و عنایت خاص پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم قرار گرفتند. پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم در روزهای عید برای مسلمانان صحبت مینمودند و بعد، صحبتشان را متوجه زنان کرده و آنها را پند و اندرز میدادند. زنان این نوع صحبت را کم دانسته و از آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم وقت بیشتری درخواست کردند. چنانچه از ابوسعید خدری رضیاللهعنه، روایت شده است که یکی از زنان به محضر پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم آمد و اینگونه لب به سخن گشود: «مردان از ما بیشتر از محضر مبارک شما استفاده میکنند؛ یک روز را برای ما معین کنید که در آن روز به ما آموزش دهید.» چنانکه رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم روزی را مشخص نمود؛ زنان در آن روز جمع میشدند و پیامبر صلیاللهعلیهوسلم برای آنان سخنرانی میکرد و به آنها دستورات لازم را میداد. یکی از مطالبی که پیامبر صلیاللهعلیهوسلم میگفت این بود که فرمود: «هر زنی از شما سه کودک خود را از دست بدهد، برای او حجابی خواهند بود که او را از آتش جهنم نجات میدهند.» زنی گفت: «اگر کسی دو فرزند خود را از دست داده باشد چه؟» پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: «اگر دو تا باشد نیز چنین است.»
از امالمؤمنین حضرت عائشۀ صدیقه رضیاللهعنها، در حدیثی چنین روایت شده است: «زنی که دو دختر کوچک همراه داشت، پیش من آمد برای سؤال و نزد من چیزی به جز یکدانه خرما نبود، لذا همان را تقدیمش نمودم؛ آن زن خرما را به دو قسمت تقسیم نموده و به دو دختر خود داد و خودش چیزی نخورد. او پس از خانه بیرون رفت و بلافاصله رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم وارد منزلم شدند؛ من ایشان را از ماجرای آن زن سائل آگاه ساختم. آنگاه آنحضرت صلیاللهعلیهوسلم فرمودند: «هر کس عهدهدار پرورش یک یا دو دختر شود و آنان را بهخوبی تربیت نموده و در حقشان نیکی کند، روز قیامت آن دختران در برابر آتش دوزخ جهت نجات مربی خویش، خود را سپر خواهند ساخت.»
اما فراتر از همه اینکه، اسلام به زن حق اظهارنظر در انتخاب خلیفه را داده است. همانند زمانی که حضرت عبدالرحمن بن عوف رضیاللهعنه بهعنوان رئیس شورای شش نفره بعد از شهادت خلیفۀ دوم اسلام، حضرت امیرالمومنین عمر بن خطاب رضیاللهعنه، تعیین شد؛ ایشان برای نظرخواهی و جمعآوری آرای مردم، سراغ همه میرفت و از آنها در مورد اینکه چه شخصی صلاحیت و شایستگی خلافت را دارد، سؤال میکرد. ایشان از زن و مرد، بزرگ و کوچک، از همه میپرسید و حتی به منازل مردم به خاطر شنیدن آرا و نظریاتشان میرفت.
رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم، زنان را امانت الهی دانسته و بارها سفارش آنان را به مردان نموده است و در اواخر حیات مبارک خود، در مراسم «حجة الوداع» بر آن تأکید کرد و اینگونه فرمود: «در مورد زنها از خدا بترسید، زیرا شما آنها را بهطور امانت از جانب خداوند متعال گرفتهاید و با کلام خداوند شرمگاهشان را برای خویشتن حلال کردهاید.»
رسول اکرم صلیاللهعلیهوسلم، رفتار خوب با زنان را مقیاسی برای خوبی مردان قرار داده و فرمودهاند: «خیرکم خیرکم لأهله وانا خیرکم لأهلي»؛ (بهترین شما کسی است که برای خانودهاش بهتر باشد و من بهترین شما برای خانوادهام هستم.)