نویسنده: عبدالحمید نوروزی
چکیده
بیداری اسلامی به معنای احیای مجـدد امـت اسـلامی در پرتـوی اسـلام واقعـی و اصـیل اسـت. بیداریای كه موجب از بینرفتن تمام آثار و مظاهر خوابآلودگی دنیای اسلام میشود و همـۀ مسلمانان عزم خود را برای بازگشت به آموزههـا و ارزشهـای الهـی جـزم مـیكننـد. هرچنـد خوابزدگی دنیای اسلام بیشتر در قرنهای هفدهم، هجدهم و نوزدهم كه غربگویی سـبقت را از مسلمانان ربود و به شكلهای مختلف به تـضعیف كـشورهای اسـلامی مبـادرت ورزیـد، بهچشم میخورد، با این وجود از همان صدر اسلام به بیداری اسلامی به معنای اعم آن توجـه شـده اسـت؛ طوریكه نهضتهاییكه برخی چهرههای نامـدار اسـلام به راه انداختنـد، بـا همـین هـدف طراحی شده بود. با این حال، پیوستگی و همگرایی استبداد و اسـتعمار، طـی دو قـرن اخیـر بـا هدف سلطه بر كشورهای اسلامی و محو باورها و اعتقادهای دینی، موجب شـده اسـت که امـواج فكری و عملی بیداری اسلامی در این مدت بیشتر نمو پیدا كند؛ اما این موج در مرحلۀ عمـل و در دورۀ جدید خود، بهانههایی را میطلبید كه اوضاع اقتصادی، اجتماعی و سیاسـی آن را فراهم ساخت. مسلمانان باید برای حفظ این بیداری همیشه بیدار باشند تا ارزشهای دینیشان محفوظ بماند.
در این مقاله سعی شده تا به علل ناکامی بیداری اسلامی و راه بازگشت به بیداری اسلامی و اهداف آن پرداخته شود.
واژگان کلیدی: بیداری اسلامی، تعریف بیداری، اهداف بیداری اسلامی
مقدمه
ستایش، خداوندی را سزاوار است که آغوش اسلام را گشود و راه نوشیدن آب زلالش را بر تشنگان آسان فرمود، ستونهای اسلام را در برابرستیزه جویان استوار کرد و آن را پناهگاهی امن برای پناهبرندگان و مایۀ آرامش برای واردشوندگان قرارداد.
یقیناً اسلام، حجت و برهانی برای گویندگان و گواه روشنی برای دفاعکنندگان و نور هدایتگری برای روشنیخواهان، مایۀ فهمیدن، برای خردمندان و عقل و تدبیر و درک برای تدبیرکنندگان و نشانۀ گویا برای جویندگان حق و روشنبینی برای صاحبان عزم و اراده، پندپذیری برای عبرتگیرندگان، عامل نجات و رستگاری برای تصدیقکنندگان و آرامشدهندۀ تکیهکنندگان، راحت و آسایش توکلکنندگان و سپر نگهدارنده برای استقامتکنندگان است.
اسلام، روشنترین راههاست، جادههایش درخشان، نشانههای آن در بلندترین جایگاه، چراغهایش پرفروغ و سوزان، میدان نبرد آن پاکیزه برای پاکان، سرانجام نبردهای آن روشن و بیپایان و رزمندگان آن پیشیگیرندگان و چابکسواران. برنامۀ این نبرد تصدیقکردن به حق، راهنماییهای آن اعمال صالح، پایان آن مر گ، میدان نبرد، دنیا، مرکز گردآمدن رزمندگان، قیامت، و جایزۀ آن بهشت است. متأسفانه در میدان نبرد قرون اخیر، اکثر رزمندگان این میدان گرایش بیشتر به ظلمات شیطانی پیدا کرده و از زیر چتر نور حق به دور رفته که سبب به وجود آمدن عصری شده است که در آن حملکنندگان مشعل تاریکی به یکهتازی جهانی پرداخته و با استبداد کوشش به خاموشی مشعل پرفروغ حق میکنند. در عصری که تمدن مدرن غربی به رهبری امریکا، مشعلدار تاریکیها بوده و جهان باطل را در نبرد، در مقابل جهان حق رهبری میکند، رزمندگان راه تاریکی در بوسنیا با رفتار سگهای دیوانه بیشتر از پنجاههزار زن مسلمان را مورد تجاوز جنسی و آزار و اذیت قرار داده، مردان مسلمان را در زندآنهای دستهجمعی توسط گرسنگی تعذیب میکنند، سرزمینهای اسلامی را توسط بمبافگنهای پیشرفته به سرزمینهای قرون وسطی مبدل میسازند، زنان کشمیری مورد تجاوز جنسیِ چندفردی قرار گرفته، خاورمیانه که مهد و مادر تمدنها به شمار میرود، منطقهایی برای آزمایش سلاحهای اهل باطل قرارگرفته و بالآخره تمام جهان اسلام را از افغانستان تا تانزانیا و از چچن تا لیبیا مورد تاختوتاز نیروهای شیطانی قرار گرفته و رزمندگان حق ضعیف به نظر میرسند و این حالت، قلب هر رزمندۀ زیر چتر روشنیبخش اسلام را به درد آورده و به این فکر فرو میروند که منشأ این همه انحطاط و حالت رقّتبار در کجا بوده؟ و راه حل چیست؟ این درد سبب شد تا ما هم به حیث یک تلاش کوچک، به فکر دریافت منشأ مشکلات در صف رزمندگان میدان نبرد برای حق شده و با قلم شکستۀ خود، دردهای مشترک امت اسلام را فریاد زده تا کمکی باشد برای همۀ رزمندگان و توانسته باشیم روشنی اندکی در جادههای پرخموپیچ و پر موانع که سد راه امت شده است، ایجاد کنیم.
تعریف بیداری اسلامی
بیداری اسلامی، به معنای حالت برانگیختگی و آگاهی در امت اسلامی، تجدید حیات اسلام در کالبد فرد و جامعه، دعوت مجدد به اسلام، احیای ارز های اسلامی و بازگشت به خویشتن اسلامی است.
عمدهترین اهداف بیداری اسلامی
-
استقلال و آزادی؛
-
بازگرداندن دین به عرصۀ زندگی فردی و اجتماعی؛
-
ترسیم چهرۀ صلحطلبانه از اسلام؛
-
شکست ابرقدرتهای غرب و شرق.
ادامه دارد…